"Laiva ei käyttänyt keulapotkuria ja jääpoiju jäi alle" – Porvoolaisseurue havaitsi Amorellan ongelmat ennen kuulutusta

Porvoolaisen Antero Lindellin ja hänen kavereidensa golf-matka Ahvenanmaalle alkoi Amorellan karilleajolla ja evakuoinnilla. Matkustajien henkilöllisyydet tarkastettiin Strandnäsin koululla. Maanantaina aamuyhdeksän aikaan seurue oli päässyt Slottsbananin golfkentälle. Antero Lindell
Samu Karvala

Samu Karvala

Porvoolaiset Antero Lindell, Ulf Skogster ja Aulis Viitanen lähtivät sunnuntaina golf-matkalle Ahvenanmaalle. Viking Amorellan aikataulun mukaan miesten olisivat hyvinkin ehtineet samana päivänä kiertää Maarianhaminan Slottsbananin kentän, mutta noin kello 12.50 aikaan tapahtunut pohjakosketus pilasi suunnitelmat.

– Istuimme keulassa tyyrpuurin puolella. Jo ennen onnettomuutta katsoimme, että nyt mennään ahtaista paikoista. Jostain syystä laiva ei käyttänyt keulapotkuria ja sanoinkin kavereille, että nyt jää poiju alle. Siinä sitten osuttiin johonkin muuhunkin, Lindell kertoo.

Pohjakosketusta seurasivat kallistumat molemmille puolille, joista Lindellin arvion mukaan jälkimmäinen oli korjausliike.

– Ehkä 5–10 minuuttia tapahtuneesta alkoivat sireenit soida ja laivayhtiö kuulutti ongelmasta ja kehotti kaikkia siirtymään kymppikannelle, Lindell sanoo.

Oli kyse sitten teknisestä tai inhimillisestä virheestä, oli aluksen päälliköiltä odotettu ratkaisu ajaa pohjasta vuotava Amorella kunnolla matalampaan veteen, jotta evakuointi onnistuisi, eivätkä matkustajat joutuisi missään tapauksessa veden varaan.

– Siinä odoteltiin ehkä reilu tunti, kun sukeltajat tutkivat pohjaa ja selvittivät, voisiko aluksella jatkaa matkaa.

Laivassa oli onnettomuushetkellä vain noin 200 matkustajaa, mikä on noin kymmenesosa Amorellan maksimimäärästä. Tämä tietenkin helpotti suuresti evakuointia ja vähensi myös panikointia laivalla.

– Sanoisin, että pohjakosketuksen tapahtumisen jälkeen ei laivayhtiön toiminnassa ollut mitään moitittavaa, Lindell arvioi.

Valokuvaajana tunnettu Lindell pohti tapahtunutta maanantaiaamuna Slottsbananin golfkentän ykköstiillä.

– Tapahtunut on nyt nollattu ja päästy kiinni olennaiseen. Tänään (maanantaina) paikkaamme sen, ettei eilen päässyt pelaamaan. Hain vaatteita kaupasta ja pelaan nyt lainamailoilla, Lindell naurahti.

Seurueen pitäisi palata tiistai-illaksi Turkuun. Silloin selviää, onko Amorellalle jäänyt auto tavaroineen saatu maihin.

– Jos ei, niin pitänee jäädä odottelemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.