Hätäkeskukselle kerrottu väärä osoite olisi voinut koitua kohtalokkaaksi sunnuntaina Porvoossa – "Oli onni onnettomuudessa, että palo oli pieni"

Raatimiehenkadun tulipalon hälytys vei aluksi toisaalle. Yksi savukaasuja hengittänyt henkilö vietiin sairaalaan. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Väärä osoite oli koitua kohtalokkaaksi sunnuntaina. Kerrostalon keittiössä roihusi Raatimiehenkadulla Näsissä, mutta hätäkeskukseen ilmoituksen tehnyt henkilö oli kertonut epähuomiossa osoitteeksi Raatihuoneenkadun, mikä sijaitsee keskustassa.

– Pelastuslaitokset yksiköt menivät osoitteeseen, mikä hätäkeskukselle oli ilmoitettu. Tässä menetettiin paljon aikaa. Oli onni onnettomuudessa, että palo oli pieni. Ruoka oli syttynyt liedellä eikä palo ehtinyt edes keittiönkaappeihin. Toisenlaisessa tilanteessa tämän siirtymän aikana olisi voinut käydä todella pahasti. Rajumpi palo olisi voinut levitä yläkerran asuntoon, ikkunoita olisi voinut särkyä, henkilövahinkoja olisi voinut tulla, päivystävä palomestari Petri Lyttinen kertoo.

Tässäkin tapauksessa yksi henkilö ehti hengittää savukaasuja ja hänet vietiin sairaalaan tarkistettavaksi.

Vastaavaa tapahtuu harvoin.

– Ei edes vuosittain. Joskus hälyttäjällä on mennyt osoitteet sekaisin, mutta en muista, että koskaan olisi käynyt todella pahasti sen vuoksi, yli 30 vuotta Porvoon pelastuslaitoksella työskennellyt Lyttinen kertoo.

Mahdollista se kuitenkin on. Kaupungissa on jonkin verran osoitteita, jotka voivat varsinkin sivulliselta mennä herkästi sekaisin. On iso merkitys sillä, kertooko hätäkeskukselle onnettomuuden olevan Yrittäjäntiellä vai Yrittäjänkadulla. Välimatkaa näillä on yli seitsemän kilometriä. Sekaisin voivat mennä myös yli viiden kilometrin päässä toisistaan sijaitsevat Kesäniementie ja Kesätuulentie. Maaseudulla virhe voi moninkymmenkertaistua.

Ihmiset eivät pysähdy onnettomuuspaikalle.

– Osoite tulee aina hätäkeskukselta ja menemme paikalle navigaattorin mukaan, Lyttinen kertoo.

Pelastuslaitosten työtä helpottaisi, jos mahdollisimman moni lataisi puhelimeensa 112-sovelluksen.

– Jos soittaa tämän sovelluksen kautta, soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti. Jos soittaja sanoo palon olevan Raatihuoneenkadulla, mutta appi ilmoittaa hätäkeskukseen muuta, osaa hätäkeskuspäivystäjä pyytää soittajaa tarkistamaan osoitteen, Lyttinen kertoo.

Kaikissa tapauksissa sovelluskaan ei auta. Lyttisen mukaan suurimmat ongelmat liittyvät liikenneonnettomuuksiin.

– Ihmiset eivät pysähdy onnettomuuspaikalle vaan soittavat ajettuaan onnettomuuspaikasta ohi. Aina ei itsekään tiedetä, missä ollaan menossa. Sanotaan, että oli ulosajo Treksilän liittymässä, mutta ollaankin menty jo Kulloon liittymän ohi. Tällaisia tulee melko paljon, Lyttinen kertoo.

Etenkin moottoritiellä tarkkaa onnettomuuspaikkaa joudutaan joskus hakemaan. Epäselvää voi olla jopa, onko onnettomuus sattunut Helsingin vai Loviisan suuntaan vievillä kaistoilla.

– Siinä ei 112-appi auta, kun ilmoittaja on voinut ajaa jo pitkänkin matkaa pois päin.

Lyttinen muistuttaa, että lain mukaan jokaisella on auttamisvelvollisuus.

– On todella yleistä, että ajetaan pysähtymättä ohi ja ilmoitetaan esimerkiksi siitä, että auto on suistunut tieltä. Ei kuitenkaan osata kertoa, onko autossa joku puristuksissa, vai onko auto ollut siinä kenties jo neljä päivää.

Lyttinen arvioi, että joskus paikalle jätetään pysähtymättä kun itsellä on kiire tai jos arvellaan, ettei itse kuitenkaan osaisi auttaa.

– Laki sanoo, että omien kykyjen mukaan pitää auttaa. Jos mitään muita kykyjä ei ole, niin jokainen osaa kuitenkin pysähtyä katsomaan, mikä on tilanne ja soittaa siitä paikan päältä apua. On iso ero, onko autossa joku puristuksissa tai tajuttomana, tai jos hän vain istuu kuskin paikalla ja ihmettelee tapahtunutta, Lyttinen korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.