Muutaman kilometrin työmatkoista Porvoossa valtaosa tehdään yksin autolla – kuusi työpaikkaa ja 660 työntekijää edistämään kestävää liikkumista

Porvoossa käynnistyi kuuden eri organisaation ja 660 työntekijän yhteinen hanke kestävän työmatkaliikkumisen edistämiseksi. Kuvituskuva. arkisto/Inka Töyrylä

Porvoossa käynnistyi työ- ja työasiamatkojen liikkumisen ohjaukseen tähtäävä Kestävästi töihin -hanke, jota koordinoi kaupunki, kehitysyhtiö Posintran ja konsulttiyritys Sitowise Oy. Ympäristöministeriön rahoittama hanke päättyy marraskuussa 2021.

Kaupungin ja Posintran lisäksi kestävää liikkumista edistävät omassa organisaatioissaan ABB:n Porvoon yksikkö, Nordean Porvoon henkilöstö, Porvoon Energia ja Varuboden Oslan koko Porvoon alueen henkilöstö. Kaikkiaan mukana on 660 työntekijää.

Tavoite on luoda porvoolaisille työpaikoille liikkumiskäytöntöjä, jotka edistävät työntekijöiden hyvinvointia. Samalla halutaan parantaa kestävien kulkumuotojen käyttämisen mahdollisuuksia ja edistää joustavampien työskentelykäytäntöjen käyttöönottoa. Työmatkaliikkumisesta aiheutuvia kasvihuonepäästöjä halutaan niinikään vähemmän.

Henkilöstöjohtaja Anu Kalliosaari nimeää kestävän työympäristön ja työhyvinvoinnin keskeisiksi teemoiksi kaupungin henkilöstöohjelmassa.

– Kannustamme henkilöstöä kestävään työmatkaliikkumiseen ja samalla edistämme hyvinvointia, hän summaa.

Mukana olevat yritykset edustavat eri kokoluokkia ja toimialoja. Se avaa mahdollisuuden, että esille nousevat opit ja periaatteet ovat hyödynnettävissä myös muissa kunnissa ja yrityksissä. Materiaali kootaan yhteen Kestävästi töihin -hankesivustolle.

Porvoossa luodaan hankkeen myötä toimintamalli kestävän liikkumisen edistämiselle työpaikoilla. Verkostokin muodostuu samalla. Kaupungin liikenneinsinööri Antti Rahialan mukaan seuraava vaihe on liikkumiskysely osallistujille.

– Selvitetään keskeiset liikkumisen tunnusluvut ja työntekijöiden havainnot ja toiveet kestävän liikkumisen mahdollisuuksia parantavista toimenpiteistä. Vastauksia hyödynnetään myöhemmin, kun organisaatioille laaditaan omat kestävän liikkumisen edistämisohjelmat.

Rahialan mukaan hankkeelle on Porvoossa kysyntää, sillä porvoolaisten työmatkoista noin kaksi kolmasosaa taittuu henkilöautolla, ja noin puolet siten, että kuljettajan lisäksi autossa ei ole muita matkustajia. Työmatkojen osuus henkilöautomatkoista on merkittävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.