Leikkausten määrä romahti Porvoossa kolmanneksella – Silmäklinikan toiminta supistui eniten

Kuvituskuva. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Terveyskeskuspäivystyskäynnit HUS:n Porvoon sairaalaan ovat laskeneet 27,9 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ja kaikki päivystyskäynnit sairaalaan ovat vähentyneet 12,5 prosenttia, kertoo sairaalan johtaja Leena Koponen sairaalan alkuvuoden toimintaa ja taloutta koskevassa esityksessään.

Porvoon sairaanhoitoalueen lautakunta kokoontuu käsittelemään tilannetta ensi viikon tiistaina.

Leikkauksiin pääsyä odottavien potilaiden määrä oli jo keväällä suuri ja on jatkanut kasvuaan.

Elokuun lopussa hoitotakuun ylittäviä potilaita oli jonossa 148 kappaletta. Leikkausten määrää on Koposen mukaan saatu kirittyä kesän aikana.

– Elokuun loppuun mennessä leikkauksia oli tehty 33,6 prosenttia vähemmän edelliseen vuoteen verrattuna. Päiväkirurgisten leikkausten määrä pieneni 32,3 prosenttia ja ensikäynnit vähenivät 21,7 prosenttia vuoden takaisesta.

Koronan vaatimia valmiuksia, kuten mahdollisuus potilaiden kohortointiin eli eristämiseen, on kuitenkin edelleen ylläpidettävä tilanteen normalisoitumisesta huolimatta.

Porvoon sairaanhoitoalueen toiminta vilkastui vaikean alkuvuoden jälkeen. Kutsuttavien ei-päivystyksellisten potilaiden eli siis elektiivisten lähetteiden määrä kasvoi alkuvuoden koronaepidemiaan liittyneen kysynnän notkahduksen jälkeen.

Elokuun loppuun mennessä elektiivisiä lähetteitä oli tullut 5,4 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan mennessä. Laskua on ollut erityisesti silmätautien, –23,9 prosenttia, ja gastroenterologian, –13,1 prosenttia, erikoisaloilla.

Talous on sairaanhoitoalueella kääntynyt tammi-elokuulta tappiolliseksi: miinusmerkkinen tulos on vuosiennusteen mukaan –10,2 miljoonaa euroa. Talousarvion tavoitetila on –1,0 miljoonaa euroa.

Vähemmän lähetteitä on merkinnyt 11,9 prposenttia eli 7,6 miljoonaa euroa vähemmän toimintatuottoja toimintakulujen noustua samaan aikaan 2,4 prosentilla eli 1,6 miljoonalla eurolla. Ennuste loppuvuodelle on, että kulut ylittävät budjetin 6,9 prosentilla eli 3,6 miljoonalla eurolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.