Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoosta lähtee maailmalle aivan uudenlaisia muumimukeja – näitä ei saa Suomesta lainkaan

Porvoossa toimiva keramiikkatehdas Vaja Finland esitteli torstaina Japanissa uuden Muumi-teemaisen mukin. Vaja Finlandin muumimuki on ensimmäinen alusta loppuun Suomessa valmistettu muumiaiheinen muki vuosiin.

– Muki on omaa mallistoamme. Se ei siis ole samanlainen, kuin Arabian tunnetut muumimukit, Vaja Finlandin toimitusjohtaja ja luova johtaja Henna Lamberg kertoo.

Arabia sulki Helsingin tehtaansa vuonna 2016, jolloin sen kotimainen tuotanto loppui kokonaan. Siihen astikaan muumimukeja ei valmistettu kokonaan Suomessa, vaan tuotanto oli siirtynyt jo aikaisemmin Aasiaan. Myös muita osin keraamisen valmistuksen osaaminen ja kapasiteetti on jo useamman vuoden ollut häviämässä Suomesta.

– Me ajattelemme toisella tavalla. Siitä tulee meille koko ajan vain tärkeämpi ja tärkeämpi ajatus, että saisimme säilytettyä keramiikkaosaamisen Suomessa ja nimenomaan sen tason osaamisen, mihin täällä on totuttu. Suomalainen keramiikkamuotoilu ja -tuotteet ovat aina olleet todella korkealaatuisia ja siksi arvostettuja, Lamberg sanoo.

Ajatus kokonaan Suomessa valmistettuun muumimukiin syntyi Lambergin mukaan Japanissa.

– Aloite tuli Matsuya-tavarataloketjulta ja heidän skandinaaviseen muotoiluun ja Skandinaviassa tuotettuihin tuotteisiin keskittyneeltä Scandex-yhtiöltään. Heillä on ennestään myynnissä meidän vakiomallistoamme, mikä osaltaan johti yhteistyöhön, Lamberg kertoo.

Muumi-yhteistyö on alkanut tämän vuoden puolella ja ensimmäiset Suomessa valmistetut uudet Muumi-teemaiset mukit tulivat eksklusiiviseen myyntiin Japanissa torstaina avatun uuden Muumi-sarjakuvia esittelevän näyttelyn yhteydessä. Samalla Matsuya-tavaratalo juhlii 150-vuotissyntymäpäiviään.

– Kaikki mukit menevät suoraan Japaniin, tämä sarja on täysin heille tehty. Täältä Porvoosta niitä ei siis valitettavasti voi ostaa, Lamberg kertoo.

Lamberg toivoo, että ennen pitkää verkkokauppa saattaisi ratkaista tilanteen.

– Tältä istumalta en voi sitä luvata, mutta Scandexilla on oma verkkokauppa. Saa nähdä, jos näitä tulisi sinne.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Myös Moomin Charactersilla ollaan tyytyväisiä muumimukiyhteistyöhön.

– Olemme jo jonkin aikaa olleet huolissamme suomalaisen teollisen osaamisen ja ennen kaikkea design-osaamisen valumisesta ulkomaille. Haluamme olla mukana pysäyttämässä tätä trendiä, ja se tapahtuu parhaiten tukemalla suomalaisia yrityksiä sekä ostamalla Suomessa valmistettuja tuotteita, sanoo Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström.

Moomin Charactersista tuli muutama vuosi sitten yksi Vaja Finlandin osaomistajista ja Kråkström on myös Vaja Finlandin hallituksen puheenjohtaja.

– Suoranaisesti nämä kaksi asiaa eivät kuitenkaan liity yhteen, vaan aloite tosiaan tuli Japanista, Lamberg toteaa.

Vaja Finlandin muumimukien kuvituksen on suunnitellut japanilainen suunnittelija Tove Janssonin sarjakuvien pohjalta. Mukeja valmistetaan kahdella eri kuvituksella.

– Vielä on aikaista sanoa, seuraako tästä jotain muuta. Me kaikki osapuolet haluamme ensin nähdä, miten nämä mukit otetaan vastaan. Tämähän poikkeaa siitä, millaisia muumimukeja varsinkin täällä Suomessa on totuttu näkemään. Toki Japanissa on tehty paljon sellaisia muumimukeja, mitä me emme ole täällä nähneet lainkaan, Lamberg sanoo.

Japaniin vietävien mukien valmistusmääriä Lamberg ei kerro.

– Mutta meidän tuotantoon nähden määrä on merkittävä. Ylipäätään tämä yhteistyö on meille erittäin merkittävää ja olemme siitä todella iloisia.

Pienestä loviisalaispajasta toimintansa aloittanut ja sittemmin Porvooseen siirtynyt Vaja Finland on saanut vahvan jalansijan niin Suomessa kuin ulkomailla. Yrityksen tavoitteena on tulla merkittäväksi keraamisen muotoilun design-brändiksi seuraavan viiden vuoden sisällä.

– Olemme jo myyneet tämän vuoden tuotannon loppuun ja myös ensi vuoden tilauskirjat ovat täyttymässä hyvää vauhtia, Lamberg iloitsee.

Hän toteaa yrityksellä olevan nyt kova paine laajentua ja työllistää.

– Iloitsemme siitä kovasti etenkin näinä aikoina kun Suomessa tulee jatkuvasti uutisia irtisanomisista ja tehtaiden sulkemisista. Tarkoitus olisikin vielä tämän syksyn aikana palkata muutama työntekijä lisää, Lamberg sanoo.