Lintujen syysmuutto on nyt kiivaimmillaan – Porvoon lintutorneilla riittää nähtävää varhaisesta aamusta pitkälle päivään

Syysmuutto on kiireistä aikaa niin linnuille kuin bongareillekin. Nähtävää on paljon ja harvinaisuuksiakin saattaa eksyä seudulle. Annette Meriluoto

Inka Töyrylä

Lintujen syysmuutto on komeaa seurattavaa ja sesonki on juuri nyt parhaimmillaan.

– Syksyllä lintuja on moninkertainen määrä kevääseen nähden, sillä poikaset ovat nyt mukana. Nähtävää riittää pitkin päivää. Paras aika kiivetä lintutorniin on kuitenkin aamulla auringon noustessa. Nyt ei tarvitse olla edes aamuvirkku, kun aurinko nousee jo niin myöhään, pitkän linjan lintuharrastaja ja luontokuvaaja Arto Juvonen vinkkaa.

Parhaillaan muuttavat massalajit, kuten peipot.

– Jokin aika sitten oli vielä enemmän muuttajia samanaikaisesti, kun esimerkiksi pajulinnut ja punarinnat lähtivät. Mutta ne muuttavat yöaikaan, niitä on vaikea nähdä, Juvonen kertoo.

Lintuja on seudulla nyt paljon, sillä monet pohjoisesta tulevat linnut pysähtyvät itäiselle Uudellemaalle tankkaamaan, lepäämään ja odottelemaan sopivia tuulia edessä olevaa matkaa varten.

Jos ei ehdin lintutorniin aamulla, riittää päivälläkin nähtävää.

Ensimmäiset lähtevät jo heinäkuussa, viimeiset vetkuttelevat pitkälle talveen.

– Petolinnut lähtevät matkaan päivemmällä. Ne käyttävät hyväkseen päivän lämmetessä syntyviä nousevia ilmavirtauksia, joiden mukana ne voivat liidellä siipiään räpäyttämättä. Nyt vuorossa ovat esimerkiksi hiiri- ja varpushaukat. Piekanoita tulee vielä, mutta kurjet ovat suureksi osaksi jo lähteneet.

Juvonen on tällä hetkellä eniten innoissaan hanhista.

– Syksyn hienoin lintuelämys oli Lapinjärven pelloilla, kun merikotka tuli jahtaamaan kymmenien tuhansien hanhien parvea. Se oli komeaa katsottavaa.

Siinä missä kevätmuutto on nopea ja kiihkeä, syysmuutto ajoittuu pitkälle ajalle. Ensimmäiset lähtevät jo heinäkuussa, viimeiset vetkuttelevat pitkälle talveen.

– Esimerkiksi joutsen on joustava muuttaja. Ne kokoontuvat lokakuussa suurina parvina pelloille ruokailemaan ja lähtevät vasta, kun ilmat kylmenevät ja ruoka loppuu. Viime talvena moni jäi tänne, Juvonen sanoo.

Myös vaelluslintujen kuten tiaisten, tikkojen, pöllöjen ja pähkinähakkien liikehdintä huipentuu lokakuussa. Ne eivät muuta pois, vaan etsivät uusia asuinsijoja.

Syksy on otollista aikaa bongata myös harvinaisuuksia.

– Aina välillä tänne eksyy kaukaisia idän vieraita kuten taigauunilintu tai hippiäisuunilintu. Tänä syksynä hienoin näkemäni erikoisuus on ollut ehkä isovesipääsky, pohjoinen kahlaajalaji joita nähdään harvoin näillä alueilla, Juvonen kertoo.

Muutto on kiehtova ilmiö, jota Juvonenkaan ei lakkaa hämmästelemästä. Uudella tekniikalla on pystytty seuraamaan lintujen muuttoa entistä tarkemmin.

– Ennen lintuja seurattiin rengastamalla. Tietoa saatiin sen verran, missä rengas on laitettu ja missä lintu on kuollut. Nyt lintuja seurataan mikrosirujen ja satelliittiseurannan avulla ja lentomatkat pystytään kartoittamaan tarkasti pysähdys- ja lepoaikoja myöten. Tiedetään esimerkiksi, että eräät kahlaajat todella lentävät seitsemän päivää tauotta Tyynen valtameren yli. Se on uskomatonta, Juvonen kertoo.

Suomesta lennetään esimerkiksi eri puolille Eurooppaa ja Etelä-Afrikkaan. Kauimmas lähtee Lapintiira. Se lentää aina Etelämantereen merialueille asti.

Itä-Uudellamaalla on lukemattomia loistavia lintukohteita. Juvonen käy katsomassa lintuja päivittäin Loviisan ja Lapinjärven suunnalla, silloin tällöin Porvoossa ja Porvoon saaristossa.

– Porvoon lintutorneista sairaalan lähistölle sijaitseva Ruskiksen torni on suosikkini. Se on huippupaikka, josta näkee paljon lajeja ja linnut ovat hyvin nähtävillä, Juvonen sanoo.

Porvoossa on lintutorneja Ruskiksen lisäksi esimerkiksi Sikosaaressa, Ekuddenissa Stensbölessä, Koddervikenissa Tolkkisissa ja Killingössä Kråkössä. Lintutorneista löytyy lisätietoa Porvoon nettisivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.