Nuorten auto- ja metallipajan tulevaisuus on epäselvä – WSOY-talon tilat irtisanottu, uudesta toimitilasta ei vielä tietoa.

Entinen pajalainen Jesse Rajala, (vas.) ja Petri Myllynen työskentelevät auto- ja metallipajassa. Outi Paappanen

Eija Quinlan

Linnakoskenkadulla sijaitsevan nuorten auto- ja metallipajan noin parisataaneliöinen toimitila on irtisanottu, ja toimintaa mietitään uusiksi. Kaupungilla kiertää huhuja pajan tulevaisuudesta.

– Miksi pajan vuokrasopimus on irtisanottu? ihmettelee eräs pajan palveluja käyttävä porvoolainen.

– Millä perusteella tämä laitos ollaan kaikessa hiljaisuudessa ajamassa alas? Mielestäni niin ei saa tapahtua. Tilat ovat erinomaiset juuri tähän tarkoitukseen ja siinä niiden tulee pysyäkin. Kaupungin tulee ehdottomasti tukea tätäkin toimintaa! porvoolainen sanoo.

Nuorten työpajatoiminta on tarkoitettu 16–28-vuotiaille porvoolaisille, jotka ovat työttömänä, ilman opiskelupaikkaa tai muuten kaipaavat tekemistä päiviin.

Toimintaa on neljällä vakituisella työpajalla: Ne ovat Taidepaja, TaitoStarttipaja, Tarmolan verstas nuorille sekä Auto- ja metallipaja.

Annika Immonen, aikuisten palvelujen palvelujohtaja Porvoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimessa kertoo, että auto- ja metallipajan toimintaa on seurattu jo pitkään.

Se, että menee elämässä eteenpäin on tärkeää.

– Tila on irtisanottu, ja syksyn aikana mietitään, millaisia toisenlaisia toimintoja sen tilalle tehdään. Tätä on mietitty jo pidemmän aikaa, mitä tässä tehdään, koska meillä on ollut haasteita, toimintaa ei ole pyöritetty täydellä kapasiteetilla. Syksyn aikana mietimme, minkälaisia toisenlaisia toimintoja tämän tilalle tehdään. Sellaista järkevää toimintaa, johon saisimme nuoria osallistumaan, Annika Immonen sanoo.

– Me emme lakkauta toimintaa, vaan olemme irtisanoneet tämän WSOY-talossa olevan tilan. Se, miten se toiminta jatkuu, se on meillä mietinnässä. Ollaan kevään aikana mietitty tätä pitkään jo henkilöstönkin kanssa.

– Paja tulee olemaan toiminnassa helmikuulle, siinä tilassa on puolen vuoden irtisanomisaika. Tietenkään sen yleisön palvelun takia me emme ylläpidä tätä pajaa, vaan meidän tuote on saada nuoret ulos työmarkkinoille, ei se varsinainen korjauttaminen.

– Työntekijät otetaan huomioon uutta toimintaa mietittäessä, ja he siirtyvät sitten mahdollisesti niihin uusiin toimipisteisiin, Immonen sanoo.

Auto- ja metallipajalla työpajaohjaajana työskentelevä Petri Myllynen on odottavalla kannalla.

– Me jatketaan toimintaa niin kuin ennenkin siihen asti, kun joku päätös tulee jostakin. Sitä odotellessa, hän sanoo.

Hän on ollut tällä pajalla kuusi vuotta, ja kokee pajan työn arvokkaaksi toiminnaksi.

– Totta kai me ollaan ylpeitä tästä toiminnasta, ei tätä muuten kannattaisi tehdäkään, Myllynen kiteyttää.

– Tämä pajatoiminta antaa nuorille arkirutiinia ja päivärytmiä, ja mahdollisuuden oppia uusia asioita. Vaikkei ikinä myöhemmin autohommia tekisi, niin tuleehan siinä pään ja käden yhteistyötä sekä ongelmanratkaisutaitoa. En ole ajatellut, että tästä kukaan lähtisi autonasentajaksi, mutta sillä toiminnalla aktivoidaan ja saadaan mielenkiintoista tekemistä. Olen ottanut tänne vastaan kaikki ne, joilla on vähäänkään kiinnostusta.

Myllynen iloitsee siitä, että pajalla rohkeutta ja itseluottamusta saaneet lähtevät kohti työpaikkoja ja opintoja.

– Se, että menee elämässä eteenpäin on tärkeää. Joku aina lähtee eteenpäin, Myllynen sanoo.

Hänen mukaansa auto- ja metallipajan kapasiteetti on ollut varsin hyvin käytössä.

– Meillä on tänä syksynä ollut hyvin nuoria. Tällä hetkellä meillä on seitsemän nuorta eli siis lähes täysi paja. Meiltä on lähtenyt vähän aikaa sitten yksi pajalainen työelämään ja toinen opiskelemaan.

Korona on vaikuttanut pajan toimintaan.

– Olemme joutuneet rajaamaan ryhmän kokoa kahdeksaan henkilöön koronatilanne ja ohjaajaresurssit huomioon ottaen. Nyt turvaväleillä on neljä pajalaista per ohjaaja. Ryhmäkoko on kahdeksan pajalaista per päivä.

– Ryhmäkoko määräytyy myös pajalaisten ohjaustarpeen mukaan. Tällä hetkellä minä olen vakituinen työpajaohjaaja. Työparina minulla on oppisopimuksella nuoriso- ja pajaohjaajaksi opiskeleva Janna Forsblom. Lisäksi sosiaaliohjaaja työskentelee meidän pajalla kuten muillakin pajoilla. Meillä on myös ohjaajaopiskelija Jesse Rajala, 29.

– Opiskelen nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Minulla on tässä työharjoittelu ja kaksi näyttöä, Rajala kertoo.

Pajatyöskentely antoi hänelle positiivisen potkun mennä eteenpäin elämässä.

– Olen itse entinen pajalainen. Minä aina tykkäsin olla täällä. Olin täällä viimeksi pari kolme vuotta sitten. Mun ei pitänyt ikinä enää lähteä opiskelemaan, mutta toisin kävi. Oli hyvä päätös lähteä opiskelemaan; koulu on tosi mukava. Minun pitäisi valmistua ensi keväänä, Rajala kertoo.

Pajalla tehdään työvalmentajien ohjauksessa erilaisia auto- ja metallialan harjoitustöitä, pajatuotteita, asiakastöitä sekä omia projekteja. Työvalmentajien opastuksella tutustutaan materiaaleihin, työkaluihin ja menetelmiin ja, muun muassa korjataan ja huolletaan fillareita ja autoja. Vaativampiin tehtäviin edetään omien tavoitteiden, taitojen ja motivaation mukaan.

Työpajavalmennus

Tuoreen tutkimuksen mukaan työpajavalmennus edistää NEET-nuorten eli työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten siirtymistä työhön ja koulutukseen sekä ehkäisee syrjäytymistä.

Työpajavalmennus vahvistaa koulukuntoisuutta eli tukee työ- ja toimintakykyä.

Työpajavalmennus tukee erityisesti ammatillisen koulutuksen keskeyttäneitä ja koulutuksesta syrjään jäämässä olevia nuoria sekä mielenterveyden ongelmista kärsiviä nuoria.

Koulutuksen ulkopuolelle jääneiden nuorten osalta työpajavalmennus myös tuottaa julkisen talouden kustannussäästöjä suorien tulonsiirtojen osalta maksettujen tulonsiirtojen vähenemisen ja maksettujen verojen lisääntymisen myötä.

Lähde: Teemu Vauhkonen & Tommi Hoikkala: Syrjäytymisen lasku – tutkimus syrjäytymisestä, sen kustannuksista ja kohdennetun nuorisotyön vaikuttavuudesta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.