”Aamulla otan kameran käteen ja siitä se lähtee todella lonkalta” – PT Vatanen on yksi Suomen suosituimmista tubettajista

PT Vatasen videoilla esiintyvät säännöllisesti Mersu (kuvassa) ja Lamborghini. Outi Paappanen
Samu Karvala

Samu Karvala

Porvoolaisen kuntosaliyrittäjä Jooel ”PT” Vatasen Youtube-videot rikkovat nykyään sadan tuhannen katsojan rajan alle vuorokaudessa. Vatanen on noussut Suomen suosituimpien tubettajien joukkoon – kuin sinetiksi hän voitti reilu kuukausi sitten Vuoden yrittäjä- ja Yleisön suosikki -palkinnot gaalassa.

– Oli ennen gaalaa sellainen kutina, että voi mennä niin kuin menikin. Kiva yllätys joka tapauksessa, Vatanen kertoo.

Vatanen ryhtyi Youtube-videoiden tekijäksi kahdeksan vuotta sitten, kun aloitti Porvoossa työnsä personal trainerina eli salivalmentajana. Ensin kyse oli ihan puhtaista treenivideoista ja itsensä markkinoinnista.

– Mietin, millä saan asiakkaita ja arvelin, että internetistä niitä varmaan löytyy.

Aluksi Vatasen unelmaksi riitti elättää itsensä pt:nä, mutta kun kalenterit täyttyvät, on normaalia siirtää unelmia pykälän pidemmälle. Hän perusti Porvoon Kaupunginhakaan oman salin – PTV Gymin 2016. Tubettaminen on ollut koko ajan harrastus, jolla hän on tukenut yritystoimintaansa.

Ensin unelmien täyttymys oli elättää itsensä personal trainerina, sitten oma sali. Nyt näyttää siltä, että PTV Gymejä voi olla lähivuosina Suomessa kymmenkunta. Outi Paappanen

Vuosien ajan Vatanen harjoitteli itse saleilla, auttoi pt:nä asiakkaitaan saliharjoittelussa ja vielä kuvasi treenivideoita.

– Reilu kaksi vuotta sitten homma lähti radikaalisti muuttumaan. Osaksi siksi, että treenaaminen kiinnostaa vaan treenaavia ihmisiä, mutta myös itsellä loppui motivaatio kuvata pelkkää treenaamista. Päätin, että kai tässä voisi alkaa vaikka kissoja kuvaamaan, Vatanen naurahtaa.

Ja toden totta, kamera kääntyi kohti PT Vatasen arkea ja mukaan tulivat perheen kissat Kalevi ja Kerttu ja vaimo Yasmin. Roolia saivat myös autot, moottoripyörät, kodin remppaaminen ja muut miehen kiinnostuksen kohteet.

– Seuraaja- ja tilaajamäärä on noin viisinkertaistunut eli melko jyrkkä nousu on tapahtunut, Vatanen myhäilee.

Vatasen videoilta huokuu miehen positiivisuus.

– Kyllä monesti valitetaan ja murehditaankin, mutta sellaista ei mieluusti videolle kuvata, hän toteaa.

Hän osaa olla kameran edessä rento ja luonnollinen.

– Olin varmaan noin 10-vuotias, kun saatiin meidän perheeseen ensimmäinen filmikamera.

Vatanen julkaisee uuden videon vähintään kerran viikossa. Niitä ei ole käsikirjoitettu etukäteen.

– Aamulla otan kameran käteen ja siitä se lähtee todella lonkalta.

Miehen suosituimmilla Youtube-videoilla on ollut noin puoli miljoonaa katsojaa. Se tietää jo ihan mukavia mainostuloja.

– Viimeisen kuuden kuukauden aikana on menty säännöllisesti yli 2 000 euron kuukaudessa.

Vatanen aikoo aloittaa striimit eli suorat live-lähetykset Youtubessa. Hän harkitsee myös antavansa videoiden editoinnin ulkopuolisten tehtäväksi.

– Silloin jäisi enemmän aikaa uusien videoiden kuvaamiseen. Homma näyttää muuttuvan koko ajan ammattimaisemmaksi.

Jooel Vataselle tubettaminen on ollut viime aikoihin asti yritystoimintaa tukeva harrastus, mutta sen merkitys tulonlähteenä on kasvanut. Outi Paappanen

PT Vatanen vieraili syyskuun alussa MTV3:n Possessa. Hän on tehnyt yhteisvideon Jaakko Parkkalin kanssa, vierailee Blokess-jätkien videolla ja Biisonimafia on kysellyt yhteistyöstä.

– Yhdessä tekemisen hyöty on, että tulee tutuksi erityyppisille katsojakunnille.

Vatasen videoilla on usein lööppilehtien tapainen klikkiotsikko, jolle löytyy kuitenkin sisällöstä katetta. Hän on kertonut julki itselleen noloja ja epäedullisiakin asioita, kuten ajamansa törkeän ylinopeuden Porvoonväylällä viime vuonna.

– Haluan kuitenkin, että niissä on mukana joku opettava juttu, eikä vain pröystäilyä.

Vatanen tuo videoillaan avoimesti esille asioita ja tuotteita, joista tykkää ja joita käyttää. Esimerkiksi Lehtimäen grilli on saanut Vatasen avulla paljon näkyvyyttä.

–  Viimeksi kun kävin, niin kertoivat, että aina on aurajuusto lopussa.

Hän ei kuitenkaan mainosta muiden tuotteita rahasta.

– Katsojat haistavat tosi nopeasti, jos joku tubettaja alkaa rahan perään ja hankkia kaikkialta diilejä. Ei kukaan halua katsoa pelkkää mainosteeveetä.

Reilu kolmikymppinen Vatanen on kotoisin Pohjois-Karjalan Tuupovaaralta. Porvooseen hän tuli reppu selässä 12 vuotta sitten, kun kaveri oli luvannut kesätöitä Nesteen jalostamolta sähkömiehen apupoikana.

Nyt miehellä on kaksi omaa ja kolme franchising-kuntosalia eri puolilla Suomea, talo Haikkoossa, Lamborghini ja Mersu pihassa ja satojatuhansia katsojia sosiaalisessa mediassa. Hän haluaa myös nauttia menestyksestään.

– Olen ajat sitten päättänyt, että kun kerran vain eletään, niin silloin itselleen. En tee omia valintoja sen perusteella, mitä joku tuntematon miettii.

– Luulen, että asenne ja suhtautuminen toisten menestykseen on Suomessa muuttunut. Aina joku ärsyyntyy, mutta kymmenen kertaa enemmän on niitä tyyppejä, jotka peukuttaa, että jes toi meni tosi hyvin.

Vatanen on myös voimanoston maailmanmestari: Lue aiheesta lisää tästä.

Jooel Vatanen tuli Pohjois-Karjalasta Porvooseen noin 12 vuotta sitten. Outi Paappanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.