Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudet rajoitukset iskevät rajusti ravintoloihin – "20 000 voi jäädä työttömäksi konkurssien ja irtisanomisten vuoksi"

Yökerhojen ja pubien myynti vähenee roimasti ja myös yöravintoloiden henkilöstö supistuu monella ainakin puolella hallituksen rajoitusten takia.

Näin katsoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, jonka mukaan hallituksen uudet rajoitukset kohdistuvat erittäin voimakkaasti isoimpiin yöravintolayrityksiin.

Yli 500 työntekijän ravintolayritysten liikevaihto vähenee yli 90 prosentilla, mikä tarkoittaa käytännössä näiden yritysten yökerhojen sulkemista, MaRa toteaa.

Hallitus antaa tänään keskiviikkona asetuksen, jonka mukaan ravintolat on suljettava viimeistään yhdeltä yöllä. Alkoholin anniskelu pitää lopettaa tuntia aiemmin eli kello 24.

Asetus on voimassa lokakuun loppuun. Ravintolat saavat uusille rajoituksille viikon siirtymäajan eli niiden on ryhdyttävä noudattamaan niitä 8. lokakuuta alkaen.

Koronaviruksen leviämisen kiihtymisvaiheeseen joutuneiden alueiden ravitsemistoimintaan voidaan myös säätää lisärajoituksia nopeasti, hallitus linjaa.

Kiihtymisvaiheessa olevassa maakunnassa ravitsemusliikkeet on suljettava viimeistään kello 23 ja anniskelu päättyy kello 22. Lisäksi sisätiloissa saa olla yhtä aikaa enintään puolet suurimmasta asiakasmäärästä.

MaRa huomauttaa, että viranomaiset eivät ole ilmoittaneet, kuinka paljon asiakkaita on altistunut yöravintoloissa ja kuinka moni on saanut siellä varmuudella koronavirustartunnan.

Uudet rajoitukset vähentävät yökerhojen myyntiajan käytännössä yhteen tuntiin, MaRa toteaa. Sen jäsenkyselyn mukaan yli 40 prosentilla pubeista ja yökerhoista myynnistä katoaa vähintään puolet.

Kiihtymisvaiheessa yöravintolatoiminta loppuu kokonaan, toteaa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

– Anniskelu- ja asiakaspaikkarajoitus kohdistuu voimakkaasti myös ruokaravintoloihin, kahviloihin, henkilöstö- ja opiskelijaravintoloihin, hotellien aamiaisravintoloihin sekä liikenneasemien ravintoloihin, vaikka tiedossamme ei ole, että niissä olisi ollut edes korona-altistumisia, puhumattakaan taudin leviämisistä, Lappi sanoo.

Parhaimmillaankin koronaviruksen kielteiset vaikutukset matkailu- ja ravintola-alan yrityksiin jatkuvat ensi vuoden syksyyn asti.

– Pahimmillaan MaRan jäsenyritysten 70 000 työntekijästä 20 000 voi jäädä työttömiksi konkurssien ja irtisanomisten vuoksi. Niiden taloudellinen ja inhimillinen hinta on hirvittävä, Lappi toteaa.

MaRa katsoo, että ravintolayritykset tarvitsevat valtion tukea rajoitusten vuoksi.