Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Uudenmaan parhaat peruskorjauskohteet palkittiin – niihin käytettiin miljoonia euroja

Porvoon Kiinteistöyhdistys jakoi keskiviikkona perinteiset korjausrakentamispalkinnot.

Porvoossa palkinnon sai Kevätkummussa sijaitsevan kerrostaloyhtiön Asunto Oy Porvoon Hansatie 2:n mittava julkisivukorjaus. Kunniamaininnalla palkittiin torin kulmassa sijaitsevan liike- toimisto- ja asuintalo Kiinteistö Oy Piispankatu 19:n linjasaneeraus.

Loviisassa palkinnon sai Eteläharjulla sijaitsevan Asunto Oy Loviisan Säästötornin remontti, jossa tehtiin sukitus sekä betoni- ja pihakorjauksia.

Palkinnot jaettiin jo 21. kerran.

– Olemme ainoa Kiinteistöliiton 23 paikallisyhdistyksestä, joka järjestää tällaisen tapahtuman. Toivomme näkyvyyttä sille, että talot kannattaa pitää kunnossa ajatellen asukkaiden viihtyvyyttä ja rahapusseja, Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilä sanoo.

70-luvun alussa valmistuneessa noin 80 huoneiston Hansatie 2:ssa ero vanhan ja uudistetun talon välillä on valtaisa. Vanha pesubetoninen julkisivu purettiin kokonaan pois, mutta aiemmin korjatut parvekkeet ja ikkunat jäivät paikoilleen. Urakka maksoi yli miljoona euroa.

Muualla Suomessa ei ole tällaista kilpailua.

Pitkiin julkisivuihin tehtiin lisälämmöneristys ja tuulettuva levyrappaus. Eristevalintaan kiinnitettiin erityistä huomiota, jotta seinäpaksuudet pysyivät aisoissa lämmöneristyskyvyn paranemisesta huolimatta.

Päädyissä lisälämmöneristyksen päällä on tuulettuva keraaminen laatoitus.

Urakoitsija oli Oma Rakennus Oy. Yhtiö on kehittänyt rankajärjestelmän, joka koitui tässä kohteessa todella isoksi hyödyksi taloyhtiölle. Sen avulla julkisivut voitiin tehdä tuulettuviksi.

– Kun vanha pinta ja eristys purettiin pois, tultiin aivan runkorakenteeseen. Siellä oli paljon epätasaisuuksia, mikä on ominaista paikalla tehdyissä rakennuksissa. Rankojen avulla julkisivuja pystytään oikaisemaan ilman valtaisia korjausrappauksia, yhtiön isännöitsijä Johan Nyholm Porvoon OP-Isännöintikeskuksesta kertoo.

– Asukkaat sinnittelivät hyvin rakentamisen aikaiset 10 kuukautta. Lopputulosta ei ole kukaan moittinut, remontin aikaisen hallituksen puheenjohtaja Matti Sund kertoo.

OP-Isännöintikeskus ja Nyholm olivat projektijohtovastuussa myös Piispankatu 19:ssä, jossa tehtiin peräti kolmen miljoonan euron linjasaneerausremontti. Käyttövesijohdot ja viemärit, huoneistojen kylpyhuoneet ja sähköt huoneistoissa oleviin tauluihin asti uusittiin.

– Hienoa, että kilpailussa nostettiin esiin myös tällainen kohde, jossa tehdään isoja korjauksia, jotka eivät ole niin näkyviä kuin julkisivukorjaukset, Johan Nyholm sanoo.

Hän pitää projektia yhtenä mielenkiintoisimmista ja haasteellisimmista yli 20-vuotisen isännöintiuransa aikana.

– Rakennuksessa on ollut paljon erilaisia toimijoita ja omistajia vuosien varrella, eikä kaikkia tehtyjä muutoksia ollut dokumentoitu, vaikka mitään ei sinänsä ollut tehty väärin.

Urakka vaati laajaa yhteistyötä teknisesti, hallinnollisesti ja taloudellisesti, kun yhtiöjärjestys muutettiin nykytilannetta vastaavaksi ja haettiin linjauksia, mitä tehdään, miten ja millaiseen tasoon.

– Liikkuvia tekijöitä oli todella paljon, mutta yhtiön hallituksella oli kykyä tehdä päätöksiä. Se oli vaativa projekti, joka meni todella hyvin, Nyholm summaa.

Pääurakoitsija oli Porvoon Paalurakenne Oy.