Kuninkaantiestä ei löydy vanhoja suunnitelmia, vaikka tien vaarallisuudesta on puhuttu pitkään – Porvoon kaupungilla ei ole tässä päätäntävaltaa

Kuninkaantien liikenne on vilkasta. Tätä tietä kuljetaan myös Porvoosta Sipooseen ja Pornaisiin. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Kuninkaantien turvallisuus on ikuisuushanke. Erilaisia mainintoja tien turvallisuuden parantamiseksi vuosikymmenten varrella tehdyistä suunnitelmista on useita, mutta mitään konkreettista ei löydy. Kyseessä on valtion ylläpitämä tie, eikä Porvoon kaupungilla ole asian suhteen päätäntävaltaa.

– Pyörätien tarve on ollut ilmeinen jo pitkään. Kysyin asiaa Ely-keskuksesta, mutta heidän arkistoista ei löytynyt mitään pitemmälle vietyä, konkreettista suunnitelmaa pyörätiestä. Koin, että hekin olivat hiukan yllättyneitä, että tällaista suunnitelmaa tai edes pohjaa sille ei löytynyt, Porvoon kaupungin liikenneinsinööri Antti Rahiala kertoo.

Edes jonkinlainen vanha, vaikka jo vanhentunutkin suunnitelma olisi Rahialan mukaan ollut hyödyksi, sillä siitä olisi saanut hiukan osviittaa tilanteesta.

– Ilman minkäänlaista selvitystä eri toimenpiteiden ja niiden toteutettavuuden, kustannusten ja vaikutusten arviointi on hankalaa, Rahiala sanoo.

Rahiala pitää hyvänä, että haasteita nostetaan aktiivisesti esille. Vain näin ne voidaan oikeasti myös tunnistaa.

– Kannatan selvityksen laadintaa niistä keinoista, millä tilannetta voisi parantaa. Vaatii kuitenkin rahaa, että tällainen selvitys voidaan tilata. Kaupunki ei voi myöskään yksin tässä asiassa edetä, sillä tie on valtion, Rahiala sanoo.

Kaupunki on saanut useita yhteydentottoja asian tiimoilta Kuninkaantien varren sekä Hinthaaran asukkailta. Tien turvallisuus on nostettu esille myös viime maanantaina jätetyssä valtuustoaloitteessa, jossa esitetään, että kaupungin on käytävä aktiivista keskustelua Ely-keskuksen kanssa ja vaadittava Kuninkaantien turvallisuuden parantamista.

Kaupungin kuntatekniikkapäällikkö Kari Hällström kertoo, että Kuninkaantien kevyenliikenteenväylästä on keskusteltu Ely-keskuksen kanssa.

– Tarve tuotu esille kaikissa kevyenliikenteen väyliä koskevissa neuvotteluissa ja lausunnoissa Ely-keskuksen kanssa. Ainakaan toistaiseksi Ely ei kuitenkaan ole priorisoinut tätä hanketta toteutettavien hankkeiden listalle. Tilanne muuttuu tietysti jos kaupungilla itsellään on varattu rahoitus toimenpiteiden tekemiseen, Hällström sanoo.

Kuninkaantien kaltaisia kohteita on kaupungissa useita.

– Pyöräliikenteen edistämisohjelmaa laatiessa tämä tuli hyvin selvästi ilmi jo asukaskyselyssäkin, Rahiala sanoo.

– Meillä on kaupunkitaajaman alueella kattava jalankulun ja pyöräilyn verkko ja puutteet ovat lähinnä laadullisia, mutta myös joitakin yksittäisiä yhteyspuutteita. Mutta kun mennään kaupunkitaajaman ulkopuolelle, on hyvin isoja verkollisia puutteita. Vain muutamiin suuntiin on pyörätieyhteyksiä, isosta osasta suuntia ne puuttuvat.

Rahiala toteaa, että esimerkiksi Hinthaarassa on saatu aikanaan rakennettua kyläkeskuksen sisäistä verkkoa niin, että liikkuminen kylärakenteen sisällä on vähän paremmalla tolalla.

– Mutta on selvää, että liikkumistarpeita on sieltä myös kaupunkitaajaman suuntaan sekä kyläkeskuksen ympäristössä laajemmalla alueella.

Rahiala kuvailee Kuninkaantietä kokoelmaksi erilaisia haasteita.

– Paikoissa, joissa tie on linjaukseltaan vähänkään suorempi, pientareella on jyrkkä luiska alas ojaan, eli kuljet aivan reunalla. Paikoissa, joissa piennar on parempi, on tie niin mutkainen tai mäkinen, että näkymä on olematon.

Kaupunki pyrkii pitämään kaupunkilaisten puolia, mutta resurssit ovat rajalliset.

– Keskustelun käyminen ja asioiden eteenpäin vieminen ja hyvätkään pyrkimykset eivät valitettavasti vielä tarkoita sitä, että päästään tekemään aitoja toimenpiteitä. Raha on oma kuvionsa, lisäksi on koko joukko muita haasteita, mitkä vaikuttava toteuttamiseen, Rahiala sanoo.

Aiheesta lisää:

Missä viipyy Kuninkaantielle vuosia sitten luvattu pyörätie? Ekaluokkalaisen matka bussipysäkille on lyhyt, mutta vaarallinen

Kuninkaantien vaarallisuu desta on puhuttu iäisyys – tuoreessa aloitteessa esitetään, että Porvoon kaupungin on vaadittava turvallisuuden parantamista

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut