Asunnottomuus on ongelma Porvoossakin. Kaupungin sosiaalityön tiedossa on tällä hetkellä noin 40 asunnotonta.
– Asunnottomien määrä on viime vuosina pysynyt melko samana. Esimerkiksi korona ei ole täällä vaikuttanut tilanteeseen, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Alexandra Blomqvist.
Viime vuoden lopussa Suomessa oli 4 600 yksin elävää asunnotonta ja perheitä ja pariskuntia yli 260. Yli puolet Suomen asunnottomista oli pääkaupunkiseudulla. Katukuvassa asunnottomuutta ei kuitenkaan juurikaan huomaa, sillä Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen mukaan 70 prosenttia asunnottomista on piiloasunnottomia, eli he nukkuvat tuttavien tai sukulaisten luona.
Näin on Porvoossakin.
– Useimmat yöpyvät jonkun luona, mutta omaa osoitetta heillä ei ole. Mutta kyllä täällä on joitakin, jotka ovat myös taivasalla, Blomqvist sanoo.
Tilanne on Blomqvistin mukaan aina huolestuttava, jos ihminen joutuu asunnottomaksi. Kaupungin monialainen Etsivä lähityö -tiimi jalkautuu säännöllisesti tarjoamaan apua ihmisille, jotka eivät sitä itse ehkä jaksa tai osaa etsiä.
Etsivä lähityö -tiimi tarjoaa apua ihmisille, jotka eivät sitä itse jaksa tai osaa etsiä.
– Etsivä lähityö tarjoaa sosiaalista huolenpitoa, palveluohjausta, psykososiaalista tukea sekä keskusteluapua kaikkein heikoimmassa asemassa oleville ihmisille kaduilla. Tällä tähdätään erityisesti palveluiden ulkopuolella olevien tai syrjäytymisvaarassa olevien henkilöiden hyvinvoinnin edistämiseen ja yhdenvertaisuuden vahvistamiseen, Blomqvist kertoo.
Syyt asunnottomuuteen ovat Blomqvistin mukaan hyvin moninaisia. Usein taustalla vaikea taloudellinen tilanne, mahdollisesti mielenterveys- tai päihdehaasteita, mutta joskus myös esimerkiksi avo- tai avioero voi ajaa asunnottomaksi. Joskus taustalla voi olla myös kriisitilanne, kuten tulipalo.
– Kuntalaiset voivat olla yhteydessä sosiaalipalveluihin, jos on uhka joutua tai on joutunut asunnottomaksi. Sosiaalityön tavoitteena on selvittää asunnon saamisen esteet ja tukea ihmisen asunnon hakua ja itsenäistä selviytymistä suunnitelmallisen sosiaalityön keinoin, Blomqvist kertoo.
Sosiaalityössä tehdään paljon ennaltaehkäisevää työtä. Tilanne on aina vaikeampi, jos ihminen on jo joutunut asunnottomaksi. Silloin vaihtoehtoja alkuun pääsemiseksi ovat esimerkiksi tilapäinen majoitus, mielenterveys- ja päihdekuntoutus ja Koivulan asumisyksikkö.
– Koivulassa ei ole enää ”märkäpäätä”, vaan asiakkailla on siellä vuokra-asunto, johon he saavat tukea, Blomqvist kertoo.
Minkäänlaista yömajatoimintaa Porvoossa ei asunnottomille ole.
– Porvoo ohjaa Hyvinkään Toimarin ensisuojaan. Kuljetus järjestyy sosiaalipalvelujen tuella, Blomqvist kertoo.
Hyvinkään Toimarin maksuttomaan ensisuojaan voi mennä tilanteissa, jolloin asiakkaalla ei ole muuta paikkaa, minne mennä nukkumaan yöksi. Ensisuojassa voi nukkua, käydä suihkussa sekä saada puhtaat ja ehjät vaatteet omien tilalle.
Porvoossa asunnottomia pyritään auttamaan erilaisin keinoin.
– Tilapäisen asumisen lisäksi on olemassa tavallisia vuokra-asuntoja, jos henkilö kykenee hoitamaan itse asioitaan. Lisäksi on palveluasumista ja tehostettua palveluasumista, jos tuen tarve on suuri, Blomqvist kertoo.
– Jos kaupunkilaisilla herää huoli jostain tietystä henkilöstä tai tapaa jonkun nukkumasta ulkona, voi aina kysyä, onko kaikki kunnossa, Blomqvist neuvoo.
– Tarvittaessa voi olla yhteydessä Porvoon aikuissosiaalityön päivystykseen virka-aikana tai Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystykseen ympäri vuorokauden, Blomqvist jatkaa.
Lue lisää aiheesta: