Vanhuus ei pelota Eila Kohosta – teemaviikolla kannustetaan löytämään pieniä iloja arjesta

Eila Kohosen kalenteri on sopivan täynnä. Kotiarkeen iloa tuo muun muassa australianterrieri Manu. Laura Heino

Laura Heino

Eila Kohosen australianterrieri Manu ottaa iloisesti vieraan vastaan ovella. Parveke on somistettu kauniisti syyskukilla. Kohonen pitää lasin takana näkyvästä rauhallisesta maisemasta.

– Pitää osata iloita, tietää itse omat ilonsa ja löytää positiiviset puolet pienistäkin asioista, joista voi olla kiitollinen. Vanhus ei ole ruma sana, Kohonen toteaa.

Suomessa vietetään valtakunnallista Vanhustenviikkoa, joka jatkuu 11.10. asti. Lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina vuodesta 1954 vietetty Vanhustenpäivä on jo perinne.

Porvoossa vanhustenviikon ohjelmaa koordinoi vanhusneuvosto. Ohjelmaa on nyt kevennetty ja tapahtumat löytyvät Porvoon kaupungin nettisivuilta. Tiedossa on muun muassa digiopastusta ja kimppaulkoilua. Lisäksi vanhusneuvoston aloitteesta kulttuuripalvelut ja kansalaisopisto vievät musiikkia asumispalveluissa asuville. Ulkokonsertteja on luvassa niin kaupungin yksiköihin kuin yksityisillekin.

Tämänvuotisen teeman ”Onni on vanheta” kautta halutaan nostaa esille positiivisia asioita vanhenemisesta. Vanhustyön keskusliitto muistuttaa, että arjessa on paljon asioita, jotka tekevät onnelliseksi kivuista ja säryistä huolimatta. Liitto haastaa kaikkia miettimään ikääntymistä positiivisuuden kautta.

Kohonen on porvoolaisille tuttu kunnallispolitiikasta ja 30-vuotisesta urastaan Porvoon sairaalassa. Kohonen jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle toimittuaan erikoistuneena lasten sairaanhoitajana ja osastonhoitajana eri osastoilla. Porvoon yhdistyskeskuksen puheenjohtajan kalenteri on täynnä monenmoista menoa.

Vanhus ei ole ruma sana.

Eila Kohonen

Kohosen mielestä ikään katsomatta asenteella voi vaikuttaa.

– Voisihan sitä haaveilla olevansa aina viisikymppinen, mutta ei kannata. Elämänasenteesta se on kiinni.

Vanhusten määrä kasvaa haastavan paljon ja samalla myös palvelujen tarve.

Kohonen on näkemyksellään ja tietotaidollaan ajanut vanhusten asioita myös sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Hän ymmärtää, että positiivisuuden etsiminen arjesta saattaa olla haasteellista esimerkiksi yksinäisyydestä kärsiville, joidenkin taustatekijöiden tai vaikkapa muistisairauden vuoksi.

Vaikka ulkopuolista apua löytyisi, esimerkiksi SPR:n ystävätoiminnasta tai kaupungilta, uudet toimintatavat saattavat pelottaa, niihin voi olla vaikea luottaa ja kaikki eivät edes halua. Jokaisen tahtoa on kunnioitettava. Kohonen toivoisikin, että lapset, lapsenlapset ja naapurit muistaisivat pitää yhteyttä vanhuksiin.

– Kaiken ei pidä olla yhteiskunnan vastuulla, pitää ottaa laajempaa yhteisvastuuta.

Kohonen itse kirjoittelee ja tekee kortteja sukulaisilleen ja tutuilleen muulloinkin kuin jouluna. Yhteys sukulaisiin on tärkeää. Perheeseen kuuluu mies, koira ja kaksi kotoa muuttanutta aikuista lasta.

– Suku tuo arkeen iloa. Olen järjestänyt sukujuhlia.

Kohonen kertoo ikääntymisen antaneen aikaa itselle. Harrastusten, vapaaehtoistyön ja poliittisen toiminnan lisäksi arki kuluu aivan tavallisten askareiden parissa. Parasta arjessa on kellottomuus.

– Saan rauhassa leipoa ja laittaa ruokaa. Ihaninta ovat sunnuntai-illat ja maanantaiaamut, kun ei tarvitse sitoa tekemisiään kelloon.

Arkeen iloa tuo myös Manu-koira, josta Kohonen jakaa kuvia Facebookiin – ja tietysti leipomuksistaan.

Kohonen muistuttaa, ettei kaikki vanhenemisessa tietenkään hyvää ole, mutta pitää osata ajatella myös tulevaisuuden kautta. Hän iloitsee tällä hetkellä myös siitä, että on fyysisesti ja psyykkisesti hyvässä kunnossa.

– Joka päivä me kaikki vanhenemme. Ilon aiheet muuttuvat ikääntyessä. Olen iloinen, että pääsen liikkumaan ja rakastan siivoamista. Ymmärrän hyvin, että pääministerillemme vessan siivoaminen on terapeuttista.

Kohonen asuu miehensä ja Manun kanssa omassa asunnossa, asuntolaina on maksettu. Lottovoiton osuessa kohdalle haaveena on kesämökki.

– Vaikeaa on joskus ollut, mutta elämääni olen aina ollut tyytyväinen.

Vanhustenviikko kuluu Kohosella muun muassa työvaliokunnan ja edustajiston kokouksissa sekä koronatauon jälkeen 7.10. alkavissa Yhdistyskeskuksen järjestämissä puuroporinoissa.

– Teen vapaaehtoistyötä suurella sydämellä ja siten haluan myös tuottaa iloa.

Vanhustenviikon teemaa juhlistetaan koko vuosi. Vanhustyön keskusliitto kannustaa yhteisöjä ja organisaatioita järjestämään toimintaa ikääntyneille ihmisille erityisesti Vanhustenviikolla. Ideoita Vanhustenviikon tapahtumien sisällöiksi voi käydä ilmoittamassa ja käydä katsomassa liiton Facebook-sivuilla: Vanhustenpäivä ja -viikko.

Vanhustenviikko 4.10.-11.10.

Vanhustyön keskusliiton Vanhustenpäivä- ja viikko ovat pisimpään Suomessa juhlittuja valtakunnallisia teematapahtumia

Lähetyksen Vanhustenpäivän pääjuhlasta (4.10.) näkee jälkikäteen vielä AlfaTV:n Permanto.fi palvelusta.

Lähde: Vanhustyön keskusliitto

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut