Koronatilanne kiihtyy Porvoossa – nyt annettiin maskisuositus oppilaitoksiin, ikärajana 15 vuotta

Lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja kansanopistoissa otetaan käyttöön kasvomaskit maanantaina 12. lokakuuta. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja kansanopistoissa otetaan käyttöön kasvomaskit maanantaina 12. lokakuuta. Porvoossa tämä koskee Linnankosken lukiota, Borgå gymnasiumia, Haaga-Heliaa, Careeriaa, Practicumia, Laureaa sekä Borgå Folkademi/Akania.

Porvoon kaupunki antoi lisäsuosituksia koronatilanteen hillitsemiseksi keskiviikkona.

– Olemme epidemian kiihtymisvaiheessa. Kyseessä on vain suositus, mutta pidämme nyt todella tärkeänä, että opiskelijat ottaisivat nyt maskit käyttöön, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo.

Opiskelijoiden on pääsääntöisesti hankittava maskit itse, mutta vähävaraisille kaupunki jakaa niitä.

– Olemme avanneet uusia maskien jakopisteitä, opiskelijat voivat hakea maskeja esimerkiksi Ohjaamosta jo tällä viikolla. Suositus on, että maanantaina jokaisella opiskelijalla olisi maski käytössä. Opiskelijat saavat neljä maskia, sillä koulupäivän aikana niitä tarvitaan useampi, Silvennoinen jatkaa.

Silvennoinen toteaa maskisuosituksen olleen odotettavissa.

– Porvoo on nyt myös epidemian kiihtymisvaiheessa, kun tarkastelemme tätä koko aluetta. Olemme sellaisessa tilanteessa, että jokaisen on nyt oltava todella tarkkana. Olen pistänyt merkille, että maskeja näkyy katukuvassakin yhä enemmän ja enemmän. Se on nyt todella hyvä asia, Silvennoinen sanoo.

Oppilaitosten lisäksi maskisuositus koskee myös nuorisotyön toiminta ja toimitiloja, mikä tarkoittaa muun muassa nuorisotiloja Zentra, Kertsi ja Nuokka. Toiminnassa kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 15-vuotiaille.

– Noudatamme yleistä linjausta, jonka mukaan 15 vuotta pidetään ikärajana. Tämän vuoksi esimerkiksi peruskoulujen oppilaille suositusta ei ole annettu, Silvennoinen sanoo.

Kangasmaskijakelu vähävaraisille toisen asteen opiskelijoille ja nuorisotyön asiakkaille:

• Nuorten palvelupiste Ohjaamo, WSOY-talon katutaso, Mannerheiminkatu 20 E. Keskiviikkona 7.10. ja torstaina 8.10. klo 16–18 sekä perjantaina 9.10. klo 14–17.

Näin käytät kasvomaskia

Kasvomaski laitetaan kasvoille ennen oppilaitokseen, nuorisotilaan tai muihin julkisiin tiloihin menoa ja poistetaan vasta sieltä poistuessa. 

Jos kuljetaan julkisella kulkuvälineellä, käytetään kasvomaskia myös näillä matkoilla. 

Aseta maski kasvoille tiiviisti. 

Käsien tulee olla puhtaat, kun puet tai riisut kasvomaskia ja siksi käsihuuhdetta on hyvä olla mukana matkalla. 

Kasvomaski puetaan ja riisutaan pitämällä kiinni sen nauhoista tai lenkeistä. 

Kasvomaski tulee asettaa kasvoille siten, että se peittää suun, nenän ja leuan. 

Kasvomaskia ei tule kosketella käytön aikana tai siirtää pois paikoiltaan. 

Kasvomaskeja tulee säilyttää puhtaana. Niitä voi kuljettaa esimerkiksi puhtaassa muovipussissa. 

Varaa kasvomaskeja riittävästi huomioiden liikkumistarve, mukana on hyvä pitää muutamaa vaihtomaskia. 

Pestäviä kankaisia kasvomaskeja voi käyttää monta kertaa. Huolehdi maskin puhtaudesta. Maski puhdistetaan käytön jälkeen joko pesemällä pesukoneessa 60 asteen pesuohjelmalla tai keittämällä pienen pesuainemäärän kanssa 5 min. Pesuun jälkeen maski huuhdotaan ja kuivataan ilmavassa paikassa. 

Kertakäyttöinen kasvomaski (kirurginen suu-nenäsuojus) tulee laittaa roskiin yhden käyttökerran jälkeen. Kertakäyttömaskin vaihtoa suositellaan, jos kasvomaski kostuu. 

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut