Porvoon koronatestauspiste siirtyy Näsistä Johannisbergiin – mahdollisuus järjestää useita testauslinjoja

Koronatestauspiste siirtyy Näsistä Johannisbergiin.

Inka Töyrylä

Porvoon koronatestauspiste siirtyy Johannisbergiin torstaina 8. lokakuuta. Samalla Huslab ottaa vastuun testauspisteestä.

Koronatestauspiste sijoittuu Johannisbergin vanhan vanhainkodin yhteyteen, osoitteeseen Johannisbergintie 31.

– Drive in -testaus on toiminut sekä henkilökunnan että asiakkaiden mielestä hyvin Näsin terveyskeskuksen yhteydessä. Piste avattiin tilapäisenä, mutta tilanteen pitkittyessä olemme Huslabin kanssa todenneet, että tilat Näsissä eivät ole täysin asianmukaiset, erityisesti talven lähestyessä. Nopea muutos johtuu myös siitä, että nyt Huslab ottaa kokonaisvastuun näytteenotosta, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen kertoo.

Muutos mahdollistaa koronatilanteen mahdollisesti pahentuessa myös testauskapasiteetin kasvattamisen.

– Huslabilla on mahdollisuus avata Johannisbergiin useampi testauslinja. Eli vaikka testaus päättyy iltaisin aikaisemmin kuin meillä kiireisimpinä aikoina, ei kapasiteetti laske. Heillä on varmasti mahdollisuus jopa nostaa sitä tarvittaessa siitä, mitä meillä on tähän asti ollut, johtava lääkäri Kati Liukko kertoo.

Huslab on sitoutunut siihen, että testiin pääsee 24 tunnin sisällä ja tulos saadaan 48 tunnissa.

– Tällä hetkellä tulokset ovat tulleet nopeasti, pääsääntöisesti vuorokaudessa. Merkittäviä viiveitä ei ole ollut, Liukko sanoo.

Testauksen siirtymistä kaupungilta Huslabille on osattu odottaa.

– Alusta asti on ollut tarkoitus, että Huslab hoitaisi koronavirusnäytteiden ottoa, sillä kaikki näytteenotto on muutoinkin Huslabin toimintaa. Aikaisemmin Huslabilla ei kuitenkaan ole ollut tähän mahdollisuutta, Liukko kertoo.

– He ovat rekrytoineet väkeä ja ottavat nyt asteittain yksi kerrallaan kuntien ylläpitämiä näytteenottopisteitä hoitaakseen. Loviisassa oli vaihto viime viikolla, Sipoossa tiistaina ja meillä nyt huomenna torstaina, Liukko jatkaa.

Siirto mahdollistaa sen, että nyt päästään vihdoin purkamaan korona-aikana kertynyttä hoitovelkajonoa esimerkiksi suun terveydenhuollossa.

– Tähän asti meillä on ollut esimerkiksi useita suuhygienistejä ottamassa koronavirusnäytteitä. Nyt saamme siirrettyä henkilökuntamme takaisin omiin töihinsä. Terveydenhuollon puolella saamme myös lisää vahvuutta koronapuhelimeen, Liukko kertoo.

Koronatestaus palvelee jatkossa ajanvarauksella Johannisbergissa arkisin kello 8–16.30 ja viikonloppuisin kello 9–15.

Ajan näytteenottoon saa jatkossa aivan samalla tavalla kuin tähänkin asti eli sähköisen ajanvarauksen, Koronabotin kautta tai soittamalla arkisin terveyskeskuksen korona-neuvontapuhelimeen 040 547 7764 ja viikonloppuisin HUS-alueen päivystysapuun 116 117.

– Johannisbergiin on helppo tulla autolla ja parkkitilaa on hyvin. Heti tässä alkuvaiheessa Johannisbergiin ei ehditä laittaa drive in -pistettä, vaan testaus on aluksi walk in. Kunhan vähän ehditään rakennella, järjestetään tänne myös drive in, jolloin asiakkaan ei tarvitse nousta autosta ulos ollenkaan, Liukko sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.