Mielipidekirjoitus, Millariikka Rytkönen, Tehy: Ilman työnjaon uudistusta sote-uudistuksesta tulee floppi

Jatkossa vaaditaan käytännönläheistä otetta, jotta soteuudistus ei jää hallintohimmeliksi, eräänlaiseksi flopiksi, jota ei viety koskaan maaliin, kirjoittaja linjaa. Kati Soininen

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen

Sote-uudistuksen onnistunut toteutuminen vaatii uudenlaista ajattelua. Tehyssä on jo pitkään nähty keskeisimpänä menestystekijänä sosiaali- ja terveydenhuollossa tehtävä työnjaon uudistaminen.

Etenkin peruspalveluja voidaan vahvistaa monialaisella yhteistyöllä kuten lisäämällä sairaanhoitaja-, fysioterapeutti- ja suuhygienistivastaanottoja.

Esimerkiksi Wiitaunionin terveyskeskuksessa saatiin hoitajavastaanottojen avulla vuonna 2018 yli 200 000 euron säästö aikaan sosiaali- ja terveysmenoissa.

Sekä asiakkaat että hoitohenkilökunta ovat olleet tyytyväisiä malliin, jossa ensin mennään pääsääntöisesti hoitajavastaanottoon. Lääkärit pystyvät paremmin keskittymään niihin tehtäviin, joihin heidät on koulutettu ja vastaavasti hoitajien työtyytyväisyys lisääntyy heidän saadessaan koulutustaan vastaavia mielekkäitä työtehtäviä. Asiakkaat ovat alkaneet arvostaa hoitajien työtä enemmän.

Wiitaunionin terveyskeskuksessa hoitajat ovat päässeet työnjaon uudistuksessa kouluttautumaan ja heille maksetaan henkilökohtaista erityislisää työtehtävästä riippuen 50 – 500 euroa. On siis mahdollista palkita hoitohenkilökuntaa kouluttautumisesta ja uusien vastuualueiden vastaanottamisesta sekä samaan aikaan saada aikaan säästöjä. Palkkaus onkin merkittävä tekijä, jotta sosiaali- ja terveysalalla saadaan jatkossakin pysymään koulutettua työvoimaa.

Työnjaon uudistaminen on prosessi, joka vaatii kaikilta osapuolilta joustavuutta ja sitoutumista sekä hyvää johtamista. Sote-uudistusta tarvitaan väistämättä. Jatkossa vaaditaan käytännönläheistä otetta, jotta soteuudistus ei jää hallintohimmeliksi, eräänlaiseksi flopiksi, jota ei viety koskaan maaliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut