Porvoossa nousi kohu ilmaisista maskeista – Outo pesuohje ja made in Vietnam herättivät somessa raivoa

Kaupungin vähävaraisille jakama kangasmaski on miellyttävää ainetta, mutta vähän löysän oloinen. Outi Paappanen

Eija Quinlan

Porvoossa on jaettu jo 10 000 kangasmaskia vähävaraisille kaupungin toimesta. Nämä valkoiset maskit ovat kuitenkin herättäneet ihmetystä ja ärtymystäkin Facebook-ryhmissä, koska niiden mukana tulleessa pesuohjeessa on pesu 35-45 asteessa. Lisäksi itse maskissa pesuohje on 40 astetta.

Kasvomaskit pitäisi THL:n ohjeistuksen mukaan pestä vähintään 60 asteessa.

Uusimaa otti selvää, millaisista kangasmaskeista oikein on kysymys.

Vietnamissa, Tng-yhtiön tehtaassa valmistettujen maskien maahantuoja on Safe Työsuojelutarvike Oy. Maahantuojan mukaan maskien käyttöohjeistuksessa on tapahtunut sekaannus tehtaalla.

– Oikea pesuohje on 40–60 astetta. Jos jotain menisi pieleen, me annamme täyden takuun sille. Mustaan maskiin ehdimme laittaa oikean pesuohjeen. Meidän piti korjata se ohje tehtaalle, mutta tehdas laittoi väärän luvun valkoisen maskin pesuohjeeseen, Safe Työsuojelutarvike Oy:n toimitusjohtaja Pasi Nousiainen kertoo Uusimaalle.

Eli maskeja voi näinollen rauhallisin mielin pestä 60 asteessa.

Porvoo on hankkinut erittäin laadukkaan ja testatun maskin.

– Me annamme takuun ainakin 50 pesukertaan. Maskit on testattu, ja kestävät sen 50 pesukertaa. Kutistuminen on jossain tapauksissa neljä prosenttia, Nousiainen sanoo.

Kaupungin jakamissa maskeissa on myös antibakteerinen ominaisuus.

– Meidän tuotteessa se antibakteerinen ominaisuus on langassa. Esimerkiksi raskaana olevat voivat huoletta käyttää maskia.

Toimitusjohtaja Nousiainen ei katso tarpeelliseksi keittää kangasmaskeja 90 asteessa, vaikka se lämpötila on vielä esimerkiksi THL:n ohjeissa.

– Se pesuaine jo 60 asteessa rikkoo sen viruksen suojamolekyylin, eikä se enää ole lisääntymiskykyinen. Virus ei pysty elämään pesun jälkeen, Nousiainen selittää.

Hän kertoo, että eräs asiakas oli testausmielessä keittänyt tuotteen sadassa asteessa.

– Maskille ei tapahtunut mitään paitsi että suodatinkerros meni myttyyn, mutta se ei näy ulkoapäin. Se on kolmikerrosmaski.

Turkulaisyrityksessä seisotaan vakaasti näiden CE-luokiteltujen maskien maskien takana. CE-merkintä tuotteessa osoittaa, että valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän sitä koskevien EU:n direktiivien vaatimukset, ja että tuote on läpikäynyt mahdollisesti vaaditut tarkistukset.

– Meidän tietojen mukaan kenelläkään muulla ei ole CE-merkittyä kangasmaskia. En usko, että moni toinen toimittaja pysty toimittamaan edes näin perinpohjaisesti testattuja kangasmaskeja ja laadultaan tämän tasoisia. En itse ole kuullut näistä yhtään valitusta ja satoja tuhansia näitä toimitettu, toimitusjohtaja Nousiainen sanoo.

– Voin sanoa rehellisesti että Porvoo on hankkinut erittäin laadukkaan ja testatun maskin. Huoltovarmuuskeskus on hyväksynyt tehtaan tavarantoimittajaksi suojainvarusteissa, joten se on käynyt valtion toimesta prosessin läpi, Nousiainen lisää.

Porvoon kaupungissa on jo aiemmin tällä viikolla tultu tietoisiksi hämmingistä pesuohjeissa. Asiaan on myös jo puututtu.

– Annamme nyt maskien mukana oikean pesuohjeen, että maskia voi pestä 60 asteessa, ja kehotuksen pestä maski ennen käyttöä. Alkukeväällä vielä ohje oli että 90 astetta, mutta se on lieventynyt siihen, että se 60 astetta riittää, Porvoon kaupungin hallintopäällikkö Salla Paavilainen kertoo.

Tällä viikolla maskien jakoa on lisätty, koska Porvoo on epidemian kiihtymisvaiheessa. Maskijakelupaikoissa jaettavat maskit on tarkoitettu vähävaraisille.

TTL:n pesuohje kangasmaskille

Pese kangasmaski vähintään 60 asteen, mutta materiaalin salliessa 90 asteen pesuohjelmalla tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta.

Huuhtele keitetty maski puhtaalla vedellä.

Kuivata maski paikassa, jossa on raitis ilma.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut