Enter -yhdistyksen vapaaehtoiset opastajat tietävät tietotekniikan haasteet ja mahdollisuudet

Maksutonta digiopastusta annetaan seuraavan kerran tiistaina Porvoon pääkirjastossa. Kuvituskuva Karri Anttila

Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys Enter ry tarjoaa Porvoossa ikäihmisille korona-aikanakin maksutonta vertaisopastusta tietoteknisten laitteiden ja sähköisten palveluiden käytössä.

Opastusta antavat vapaaehtoiset ovat itsekin senioreita.

Alusta asti eli lähes 3 vuoden ajan oppaana toiminut 70 vuotta täyttävä Tommy Fransman kertoo, että kukaan ei olisi uskonut aikoinaan, että hän ryhtyy tai pystyy opastustyöhön.

– Työelämässä käytin tietokonetta ainoastaan ja vain kun kirjasin mittaustuloksia exel-taulukkoon. Kun tuli virhe, menin kysymään apua, että mitenkä se korjataan.

Eläkkeelle jäätyään Fransman opiskeli ja innostui tietotekniikasta ja siitä päästääkin tähän hetkeen.

Opastukset aloitettiin palvelukeskus Omenamäessä. Porvoon hyvinvointikoordinaattori Petra Bärlund-Hämäläinen on koordinoinut ja luonut hyvää yhteishenkeä.

– Siellä aloitettiin ja mennään takaisin kun päästään. Siellä on meidän koti, siellä oli vipinää, Fransman toteaa.

Vipinällä Fransman tarkoittaa muun muassa sitä että yhdellä kertaa saatettiin opastaa kolmea oppijaa.

– Opastus on sosiaalinen tapahtuma, monet käyvät useamman kerran.

Alkuun päästään vaikkapa siten, että otetaan älypuhelin käteen ja aloitetaan laitteeseen tutustuminen.

– Kun älypuhelimet tulivat ajattelin, etten ikinä osta sellaista. Käytyäni Kansalaisopiston kursseja, päätin että hankin kannettavan tietokoneen, sitten hommasin älypuhelimen ja myöhemmin vielä tabletin.

Fransman kertoo, että hän pystyy samaistumaan opastettavan ongelmiin.

– Esimerkiksi kun älypuhelimeni hälytti ensimmäistä kertaa, en saanut linjaa auki. Katsos kun vihreää luurin kuvaa pitää liuttaa, painaminen ei tuota tulosta, Fransman muistelee.

Tommy Fransman opastaa muiden vapaaehtoisten kanssa Kevätkummun kirjastossa parillisten viikkojen keskiviikkoisin kello 10–12 ilman ajanvarausta ja tiistaisin pääkirjastossa kello 11–13 ajanvarauksella numerossa 019 520 2418 tai paakirjasto@porvoo.fi viimeistään maanantai-iltaan kello 19 mennessä.

Opastusta on ilman ajanvarausta myös parittomien viikkojen keskiviikkoisin Gammelbackan kirjastossa kello 10–12. Opastusta tarjotaan suomeksi ja ruotsiksi, maskin takaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.