Kaupungille 500 asukkaan adressi Porvoo–Askola sähkölinjaa vastaan – Luonnonsuojeluliitto haluaa, että linja kumotaan maakuntakaavasta

Esko Mikander ja Sanna Andersson (selin) luovuttivat noin 500 nimeä käsittävän adressin Porvoon kaupunkia edustaneille Jaakko Jaloselle ja Jukka-Pekka Ujulalle. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Asukkaiden edustajat luovuttivat maanantaina noin 500 allekirjoitusta sisältävän, Porvoo-Askola -sähkönsiirtolinjaa vastustavan adressin Porvoon kaupungille.

Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n voimajohtohanke herättää laajalti kritiikkiä. Allekirjoittajien mukaan valmistelu on heikkoa ja rakennuttaja väheksyy heidän linjan lähellä asuvien oikeusturvaa.

– Emme vastusta sähkönsiirtoa, vaan tapaa, miten tässä hankkeessa on edetty, asukas ja yrittäjä Sanna Andersson sanoo.

Hän luovutti nimiadressin toisen maanomistajan Esko Mikanderin kanssa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Jaloselle ja kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujulalle.

Toisin kuin Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Jouni Pylvänäinen (UM 26.9.) väittää, vuoden 2017 viranomaisneuvotteluissa ei adressin allekirjoittaneiden mukaan päädytty voimalinjan nykyiseen reittivaihtoehtoon. Molempia linjareittejä moitittiin.

– Neuvotteluissa todettiin muun muassa, että linjalle pitäisi tutkia uusia vaihtoehtoja niin sijoituksen, kuin toteutustavan osalta. Tästä huolimatta KSOY päätti sementoida linjan nykyiselle reitille kesken ympäristöselvityksen teon ja näin ollen linjareitti päätettiin ilman haitattomimman vaihtoehdon selvittämistä.

Asukkaiden mukaan voimajohdon kaavavaraus on selvitysten puutteellisuuden vuoksi lainvastainen myös maakuntakaavassa.

Myös Suomen Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri pitää tehtyjä luontoarvojen selvityksiä riittämättöminä. Lisäksi uusi maakuntakaava on kumoamassa lukuisia voimassa olevia suojelualuevarauksia.

SSL päätyi runsas viikko sitten tekemään maakuntakaavasta valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen. Liitto vaatii voimalinjan linjamerkinnän kumoamista sen vuoksi, ettei maakaapelin ja ilmajohdon vaikutuksia ja vaihtoehtoja ole selvitetty kunnolla.

Uudenmaan Ely-keskus harkitsi, mutta ei nähnyt ympäristövaikutusten arvioinnille tarvetta, koska 110-kilovoltin sähkölinjat eivät ole mukana YVA-laissa. SLL:n mukaan kriteerinä on linjan teho, mikä kuitenkaan ei huomioi suurimpia luonto- ja ympäristövaikutusten tekijöitä: linjan rakentamista ja ylläpitoa.

Sähkölinjan hanke-, tutkimus- ja lunastusluvissa ei edes tarvitse huomioida ympäristöasioita. Asukkaille jää ainoaksi keinoksi vaikuttaa maakuntakaavaan.

Asukkaiden näkökanta ei Jaakko Jalosen mukaan ole enää epäselvä myöskään linjahankkeeseen liittyvää, Myrskyläntien varteen kaivattua kevyen liikenteen väylää koskien. Hän korosti sitä, ettei kaupungilla ole aina mahdollisuutta lähteä toteuttamaan hankkeita samaan aikaan jonkun toisen toimijan kanssa.

Kaupungin johto näki tarpeellisena pidättäytyä jo annettujen lausuntojen takana, kun Mikander ihmetteli Porvoon kielteistä suhtautumista YVA-menettelyä kohtaan, mikä olisi ollut asukkaiden edun ajamista.

Asukkaat ovat vedonneet tuloksetta kuntapäättäjiin paremman linjasuunnitelman saamiseksi, ja maakaapeloinnin osuuden kasvattamiseksi vähintään koko Myrskyläntien varrelle.

– Ymmärrys asukkaiden tahdosta on hyvällä tasolla ja yhtiön kanssa on käyty vakavasti keskusteluja. Lopulta kyse on siitä, että kuka osallistuu ja millä tavoin. Löytyykö sellaista ratkaisua, joka kävisi kaikille osapuolille? Myrskyläntien varteen jo toteutuva kevyen liikenteen pätkä toteutuu, koska saimme siihen valtionosuuden, Ujula lisäsi.

KSOY jätti toisen reittivaihtoehdon ympäristöselvittämisen kesken. Ely-keskus joutui nojaamaan YVA-harkinnassaan viranomaisneuvotteluun vuodelta 2017 lähinnä maisemien ja Porvoon kaavoituksen näkökulmasta. Askolan kunta olisi halunnut YVA-menettelyn, mutta ei Porvoon kaupunki, joka vaati lausunnossaan maakaapeloinnin osuuden kasvattamista.

Ympäristöselvityksessä on suuri joukko asioita, jotka on jätetty huomiotta. Selvitys on lisäksi tehty syksyllä, mikä on heikko vuodenaika ja soveltumaton monien lajiryhmien havainnoimiseen esimerkiksi linnuissa.

Ilmajohdon läheisyydessä sijaitsee yli 60 asuinkiinteistöä, joista useat ovat alle 50 metrin päässä linjasta. Linja murentaisi isoja metsä- ja virkistysalueita, maakunnallisesti arvokkaan isojen lintujen lentoreitin, Viksbergin ranta-asemakaava-alueen, useiden hevos- ja karjatilojen laidunalueita, metsojen soidinalueita ja useita metsälain mukaisia arvokkaita elinympäristöjä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut