Korona katkaisee yli 300 vuotta vanhan perinteen – Porvoon kaupunki ei järjestä tänä jouluaattona perinteistä joulurauhan julistusta Raatihuoneentorilla

Porvoon kaupunki ei halua tätä ruuhkaa korona-aikana Raatihuoneentorille. Kuva on vuodelta 2018. Niinpä perinteinen joulurauhan julistus -tapahtuma korvataan Youtubeen tehtävällä videotuotantona. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Koronavirus katkaisee vanhan, keskiajalta lähtien vietetyn perinteen Porvoossa tänä jouluna.

Porvoon kaupunki ei järjestä joulurauhanjulistusta Raatihuoneentorilla. Perinteinen tapa, jossa ihmiset tulevat perhekunnittain tapaamaan toisiaan ja kuuntelemaan soittokuntaa, kuorolaulua ja joulurauhan julistamista, korvataan tänä jouluna sosiaalisen median kanavien kautta lähetettävällä joulurauhan julistuksella.

– Koronatilanteen vuoksi emme voi järjestää joulurauhan julistamista perinteisellä tavalla. Tapahtumaan tulee tavallisesti arviolta 1 500 henkilöä ja lähikontakteja syntyisi vielä useampia, kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman perustelee päätöstä.

– Suunnittelemme tilalle lyhyttä lähetystä, joka julkaistaan jouluaattona ja luultavasti jaetaan kaupungin somekanavien kautta, hän jatkaa.

Hartmanin mukaan joulurauhan julistaminen on peruuntunut edellisen kerran sotavuosina.

Porvoossa joulurauha on julistettu vuosittain jouluaattona kello 16 Vanhan Raatihuoneen portailta. Viime vuonna, historialliseksi jäävänä jouluna, julisti joulurauhan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander ja musiikista vastasivat Porvoon-Suomenkylän soittokunta ja Runebergskören BSB.

Lähikontakteja syntyisi vielä useampia.

Kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman.

Raatihuoneentorilla on kuultu jouluaattona sama teksti, joka luetaan Turussa kello 12. Turun julistus on uudistettu ja muokattu nykymuotoonsa 1800-luvulla. Porvoolla on omakin joulurauhateksti, joka on vahvistettu vuonna 1663 Porvoon raastuvanoikeudessa.

Tänä vuonna Joulurauhan julistus -lähetyksen tuottaa Eva-Rita Helin, jonka mukaan julistus tulee katsottavaksi kaupungin Youtube-kanavalle. Sen lukevat yhdessä Nylander ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Jalonen.

– Teemme sen jokin kaunis pimeä ilta niin, että kuvaamme julistuksen museon rappusilla, missä se muutenkin luetaan. Äänitetään ja kuvataan myös Runebergkuoron laulut, yksi ruotsiksi ja yksi suomeksi. Leikataan ja yhdistetään siihen musiikkia ja dronella otettuja kauniita kuvia vanhasta Porvoosta, Helin kertoo.

Vaikka Raatihuoneentorilla ei järjestetä jouluaattona mitään, saattaa paikalle silti tulla kaupunkilaisia.

– Eihän heitä voi kieltääkään tulemasta, mutta varmastikin lähtevät pois, kun ei siellä mitään ole. Kunhan pysyisivät ihmiset kahden metrin etäällä toisistaan, jos tulevat.

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudetkin kaupunki järjestää tänä vuonna virtuaalisesti. Tuottajana tässä striimauksessa on Thomas Weissmann kulttuuripalveluista.

Joulurauha Porvoossa

Joulurauhan julistaminen on osa vanhaa Ruotsin vallan aikaista perinnettä, jolloin tapa oli kaupungeissa yleinen. Joulurauha oli voimassa 20 vuorokautta alkaen jouluaatosta ja päättyen Nuutinpäivään. Vanhoista keskiajan kaupungeista perinne jatkuu Turussa, Porvoossa, Raumalla ja Naantalissa.

Porvoossa historiallisen julistuksen teksti on vahvistettu Porvoon raastuvanoikeudessa vuonna 1663. Nykyinen julistusteksti vastaa Turussa luettua ja 1800-luvulla uudistettua tekstiä, joka alkaa sanoilla: Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla.

Museonjohtaja emerita Merja Herrasen mukaan Porvoon joulurauha mainitaan ensimmäisen kerran asiakirjoissa vuonna 1655 ja täydellinen joulurauhateksti on merkitty vuoden 1663 tuomiokirjaan.

Porvoon historian toisen osan (1994) kirjoittajan FT Ilkka Mäntylän mukaan se saattaa olla Suomen vanhin säilynyt. Vanhemmat tiedot julistuksesta ja sen sisällöstä ovat kadonneet kaupungin asiakirjojen tuhoutuessa edeltävien vuosisatojen vihollisten hävityksissä.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut