Porvoossa ei uusia tartuntoja, hoivakodin asukkaat testattu – neljä uutta koronatartuntatapausta Loviisassa keskiviikkona

Porvoossa ei keskiviikkona ilmennyt uusia koronatautitapauksia, sen sijaan Loviisassa uusia tartuntoja todettiin neljä. Timo Pasanen
Marita Itävuori

Marita Itävuori

Porvoossa ei varmistunut uusia koronavirustartuntoja keskiviikkona.

Kaupungin mobiilitestausyksikkö otti keskiviikkoiltapäivään mennessä näytteet kaikilta yksityisen hoivakodin Attendo Fredrikanhovin asukkailta. Meneillään on lisäksi yksikön koko henkilökunnan testaaminen.

Fredrikanhovissa ilmeni tiistaina, että yksi yksikön työntekijä on saanut koronavirustartunnan. Palvelutalon asukkaat, joita on 20, sekä osa henkilökunnan jäsenistä altistui tartunnalle ja heidät on asetettu karanteeniin. Se päättyy sunnuntaina.

Vierailut Fredrikanhoviin on toistaiseksi kielletty.

Loviisassa uusia koronavirustapauksia varmistui keskiviikkona neljä. Ne liittyvät tautiryppääseen, joka syntyi viime viikonloppuna isoista perhejuhlista.

– Suurin osa tartunnoista on juhlasta tai siihen liittyviä jatkotartuntoja, Loviisan kaupungin perusturvajohtaja Carita Schröder kertoo.

Toki lisää tartuntoja voi tulla, mutta tartuntaketjut ovat suurin piirtein tiedossa.

Carita Schröder, petu-johtaja

Juhlasta on kytkös myös koulumaailmaan. Harjurinteen koulu siirtyi tiistaina varotoimenpiteenä etäopetukseen viikon loppuun saakka.

– Vaikka suuri piikki oli, tilanne on siinä mielessä hallinnassa, että tiedämme, mistä suurin osa tartunnoista on tullut. Kaikki on tavoitettu ja he ovat karanteenissa. Toki lisää tartuntoja voi tulla, mutta tartuntaketjut ovat suurin piirtein tiedossa.

– Olemme voineet testata kaikki juhlissa olleet ja olemme tavoittaneet myös oireettomat juhlaan osallistuneet.

Perhejuhlaan liittyen tartuntoja on kymmenkunnassa kaupungissa eri puolilla Suomea, muun muassa pääkaupunkiseudulla.

– Tartuntoja on kymmenessä muussakin kaupungissa tähän isoon perhejuhlaan liittyen. Kukaan ei kuitenkaan pysty sanomaan, mistä tauti on Loviisaan tullut.

Muiden kaupunkien terveysviranomaiset jatkavat mahdollisten tartuntojen ja altistumisten reittien selvittämistä omilla paikkakunnillaan. Positiivisia testituloksia on löytynyt ainakin Hyvinkäällä.

– Sitä ei tiedetä, mistä tartunta on tullut Loviisaan.

Loviisan kaupunki ohjeistikin keskiviikkona välttämään yli 20 ihmisen yksityistilaisuuksien järjestämistä tai sellaisiin osallistumista.

Loviisassa koronatartuntoja on kertynyt epidemian alusta lukien yhteensä 48.

Lapinjärvellä tartuntoja on nyt kymmenen. Viimeisin positiivinen testitulos on maanantailta. Lapinjärvellä virus on levinnyt perheessä ja sen lähipiirissä.

Sipoossa tartuntojen kokonaismäärä oli keskiviikkoon mennessä 98. Johtava lääkäri Anders Mickos sanoo, että tapausmäärissä nähtiin nousua pari viikkoa sitten, mutta sen jälkeen tilanne on pysynyt kohtalaisen vakaana. Vaikka positiivisia koronatapauksia on nyt ollut melko vähän, jäljitettäviä virukselle altistuneita on paljon.

Askolassa koronatapauksia on ollut viimeksi syys-lokakuun vaihteessa. Sitä ennen edellinen tautitapaus oli heinäkuussa.

Kunnan perusturvajohtaja Ilona Koskenniemi kertoo, että tautitapauksia on todettu tähän mennessä Askolassa 18. Jonkin aikaa THL:n tilastoissa kummitteli myös yhdeksästoista tapaus, mutta se paljastui lopulta henkilöksi, jonka yhteys Askolaan oli vuosikymmenien takaa. Ihmetystä tieto ehti Askolassa kuitenkin aiheuttaa.

– Olemme tyytyväisiä, että tilanne on lähestulkoon hallinnassa, mutta varuillaan on oltava, koska ihmiset liikkuvat, käyvät töissä, Koskenniemi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut