"Taide voi olla se väylä, joka jeesaa olemassaoloa pitkälle" – tanssija-koreografi Panu Varstalalle 10 000 euron kulttuuristipendi

Panu Varstala sai 10 000 euron taidestipendin. Outi Paappanen

Outi Paappanen

Ihmisten kohtaaminen, paikallinen osallistuminen – sekä paikallisten osallistaminen – ja ympäristöstä huolehtiminen ovat porvoolaisen tanssija-koreografi Panu Varstalan taiteellisen työn kulmakiviä. Ne näkyvät viime vuosina huomiota saaneissa hankkeissa kuten Kokonniemi kuntoon – Fixa Kokon, Kerkkoon yhteisötaideprojekti Kotikonnuilla sekä polkupyörillä ja biokaasuautoilla maata kiertävä Trash Heroes. Myös satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestetty Koko Suomi tanssii -projekti oli Varstalan heiniä.

Aktia Säätiö Porvoo palkitsi Panu Varstalan näillä kriteerein 10 000 euron arvoisella kulttuuristipendillä. Koronapandemia on koetellut taiteen ammattilaisia, minkä vuoksi säätiö halusi osoittaa tukensa tällä kertaa esittävän taiteen tekijälle.

Panu Varstalan, Antti Lahden ja Joakim Berghällin Trash Heroes lisää kaupunkiviihtyvyyttä siivoamalla ja tanssimalla. Ville Juurikkala

Panu Varstalan ja tanssija-koreografi-DJ Antti Lahden vuonna 2015 perustama Trash Heroes on liikkuva taideprojekti, jonka missio on luoda parempaa kaupunkiympäristöä. Sen toimintaperiaate on yksinkertainen: ajetaan polkupyörillä, siivotaan valittu alue, tanssitaan ja siirrytään seuraavaan paikkaan. Trash Heroes oli näkyvästi esillä muun muassa Porvoo siistiksi -siivoustempauksessa.

Tänä vuonna konseptiin liittyi mukaan muusikko Joakim Berghäll, joka tunnetaan muun maussa Ismo Alangon yhtyeestä ja Helsinki-Cotonou Ensemblestä.

– Marraskuussa lähdemme jälleen Pyöräliiton kanssa jakamaan led-valoja pimeille pyöräilijöille. Kahtena seuraavana kesänä kierrämme Suomea ristiin rastiin Tanssin talo -projektin hyväksi, Varstala kertoo.

Seuraavat kaksi vuotta tulevat olemaan tiiviitä teatteritaiteen saralla. Jos aikaa olisi ja jostain tarjoutuisi rahoitusta, Varstala haluaisi olla mukana kehittämässä Porvoon kouluihin taidetuutorin pestiä.

– Ammattimainen taidetuutori voisi tarjota opettajien täydennyskoulutusta ja toimia tunneilla apuopettajana. Erityisesti minua kuitenkin kiinnostaa taiteilijan vastaanotto, jonne oppilas tai ryhmä voisi tulla kuin kuraattorin tai koulupsykologin vastaanotolle, mutta siellä työstettäisiin yhdessä jokin teos.

– Jos jokin elämässä tökkii, taide voi olla väylä, joka jeesaa olemista pitkälle. Kyse ei ole terapiasta, mutta taiteen tekemiseen liittyy aina terapeuttinen näkökulma. Taiteen äärellä sisäistä maastoa avatessa olemassaolo samalla helpottuu.

Panu Varstala haluaisi olla mukana kehittämässä Porvoon kouluihin taidetuutorin pestiä. Outi Paappanen

Lisäksi Varstala haluaisi tuoda ammattitaiteilijoiden vierailut osaksi taiteen tuntiopetusta.

Varstala on paitsi tanssitaiteen myös kasvatustieteen maisteri. Varstala tekee tiivistä yhteistyötä Porvoon Taidekoulun kanssa ja hänellä on historiaa kuvaamataidon ja liikunnan tuntiopettajana muun muassa Kerkkoon koulusta.

– Olen luvannut aikanaan jyväskyläläisen koulun rehtorille, etten jätä opetushommia, vaikka pääsin opiskelemaan Teatterikorkeakouluun.

Koronan aikana taiteilijalla on ollut aikaa opiskella itselleen uusi ammatti. Varstala valmistuu perjantaina TRE (Trauma Releasing Exercises) -ohjaajaksi.

Kyseessä on kehon tärinään perustuva metodi, jonka luvataan muun muassa laukaisevan stressiä.

– Olemme Ria-vaimoni (näyttelijä Ria Kataja) kanssa remontoineet kotimme piharakennukseen työhuonetta. Alan pitää siellä vastaanottoja. Muutama tanssikaveri on näitä harjoituksia tehnyt ja kiinnostuin menetelmästä, joka perustuu ihmisen kohtaamiseen.

Aktia Säätiöltä saatu stipendi menee piharakennuksen viimeistelyyn ja perheen hyvinvointiin.

Stipendin luovutustilaisuudessa Varstala totesi, että toivoisi jokaisen löytävän väylän ilmentää itselleen merkittäviä asioita.

– Minulle se on taide, joillekin urheilu. Sivistys kunniaan! Taiteella on paljon annettavaa myös koronan aikana.

Aktia Säätiö Porvoon hallituksen nimeämään stipenditoimikuntaan kuuluivat Uusimaan päätoimittaja Marko Enberg, kulttuuritoimittaja Petra Lind Östnyland -lehdestä, yrittäjä Birgitta Palmqvist, säätiön asiamies Marianne Wikholm ja puheenjohtaja Ullrike Hjelt-Hansson. Outi Paappanen

Stipendin saaneita

2019 Leena Stolzmann, 2018 Rolf Danielsson, 2017 Pertti Jarla ja Emmi Valve, 2016 Elina Sorainen, 2015 Mika Tyyskä, 2014 Petteri Saario, 2013 Merzi Rajala, 2012 Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivonen, 2011 Hannele Kauppinen ja Mia Söderström, 2010 Kirsi Kaulanen, 2009 Klaus Härö, 2008 Liisa Voima, 2007 Heljä Wallensköld ja Viggo Wallensköld, 2006 Seppo J.J. Sirkka, 2005 Ninna Kjällman-Kukla, 2004 Åke Hellman.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut