Fredrikanhovissa vältyttiin jatkotartunnoilta – yhteistyöllä suuri rooli taistelussa virusta vastaan

Kuvituskuva. Arkisto / Jukka Hämäläinen

Inka Töyrylä

Porvoossa sijaitsevassa Attendo Fredikanhovin hoivakodissa ei ole todettu koronaviruksen jatkotartuntoja. Hoivakodin työntekijän koronatartunnasta kerrottiin 20. lokakuuta.

Kaikille asukkaille ja henkilökunnalle on tehty koronatesti. Karanteeni jatkuu sunnuntaihin saakka ja hoivakodissa on vierailukielto.

Kerta oli ensimmäinen, kun koronavirus on uhannut porvoolaista hoivakotia. Puhutaan jo pienestä Porvoon ihmeestä.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen pitää hyvää yhteistyötä kaikkein merkityksellisimpänä seikkana taistelussa virusta vastaan.

– Teemme ostopalveluyksiköiden kanssa todella hyvää yhteistyötä ja käymme säännöllistä vuoropuhelua. Olemme varmistaneet, että heillä on riittävästi suojavarusteita ja kaikki asiat kunnossa. Kriisitilanteessa hyvän yhteistyön merkitys korostuu, Silvennoinen sanoo.

Kaupunki tukee ostopalveluyksiköitään monin tavoin.

– Lähetimme henkilöstömme ottamaan näytteitä Fredrikanhovin asukkaita, ettei ikäihmisiä tarvinnut lähteä kuljettamaan mihinkään testattavaksi, Silvennoinen jatkaa.

Porvoon hoivakodeissa – niin kunnallisissa kuin ostopalveluyksiköissäkin – on toimittu Silvennoisen mukaan hyvin proaktiivisesti alusta alkaen.

– Maskit otettiin käyttöön muistaakseni jo huhtikuussa. Reagoimme nopeasti, järjestimme jo hyvin varhain ylimääräisiä infotilaisuuksia ja koulutuksia. Teemme ja päivitämme erilaisia ohjeita jatkuvasti. Henkilöstö on tehnyt erittäin hyvää työtä.

Yhdeksi selviytymisen salaisuuksista Silvennoinen nostaa yhteistyön kaupungin tilapalvelujen kanssa.

– Tätä ei aina muisteta, että hoitohenkilöstö ei yksin riitä vaan myös tukipalveluiden pitää toimia. Meillä Porvoossa ne ovat toimineet erinomaisen hyvin. Siivousta tehostettiin heti alussa ja siihen panostetaan edelleen todella paljon.

Porvoon muissa hoivakodeissa ja palvelutaloissa vierailut jatkuvat erityisjärjestelyin. Tapaamisista sovitaan aina etukäteen henkilökunnan kanssa ja vierailut järjestetään ulkona, tapaamistuvissa ja tietyin rajoituksin asukashuoneissa.

– Viime viikkoina olemme saaneet palautetta, että vierailujen yhteydessä ei oikein jaksettaisi muistaa esimerkiksi pitää maskia. Olemme tästä huolissamme ja päivittäneet taas ohjeita. Tässäkin toivomme hyvää yhteistyötä, Silvennoinen kertoo.

– Ikääntyneille on tärkeää tavata omaisia ja muita läheisiä. Riskiryhmien suojelemiseksi ja myös työntekijöiden riittävyyden takaamiseksi on erittäin tärkeää, että kaikki vieraat huolehtivat käsihygieniasta, turvaväleistä ja käyttävät kasvomaskia. Vierailemaan saa tulla vain täysin terveenä, Silvennoinen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut