Valtiolla vähän keinoja ohjata Nesteen jätti-investointia – yritys valitsee pian Porvoon tai Rotterdamin sijoituspaikaksi

Niina Malm sanoo, että osakeyhtiölaki asettaa rajat valtio-omistajan mahdollisuuksiin vaikuttaa esimerkiksi investointeihin. Marita Itävuori
Marita Itävuori

Marita Itävuori

Hallituksella on olemattomat mahdollisuudet vaikuttaa siihen, valitseeko Neste seuraavan uusiutuvien polttoaineiden suurinvestointinsa sijoituspaikaksi Porvoon vai Rotterdamin.

Yhtiö tehnee sijoituspäätöksen jo ensi vuoden alkupuolella.

– Niin kauan kun on osakeyhtiö, niin lainsäädäntö määrittää. Osakeyhtiölaki on siinä ikävä, että sen (osakeyhtiön) on vain määrä tuottaa hyvää omistajilleen, kansanedustaja Niina Malm (sd.) sanoo.

Valtio omistaa tällä hetkellä Neste Oyj:stä 44,7 prosenttia. Pörssiyhtiö kuuluu valtion strategisiin omistuksiin, kuten esimerkiksi Fortum ja Finnair.

Malm on SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja. Hänen taustansa on metalliteollisuudessa. Imatralta kotoisin oleva Malm on työskennellyt pitkään Ovakossa ja valtakunnan politiikkaan hän lähti pääluottamusmiehen tehtävistä.

Malm sanoo, että sekä yksityisten ihmisten että esimerkiksi julkisen sektorin hankinnat ohjaavat yrityksiä.

Porvoon ja koko Suomen etu on tehdä tulevaisuuden tuotteita.

– Enemmän on itselläni sellainen olo, että yhteiskunta itsessään rupeaa suuntaamaan (toimintaansa), esimerkiksi Nesteen strategia on kehittäminen ja uusien tuotteiden löytäminen. Kaikki tietävät, että jossain vaiheessa joka tapauksessa fossiilisista (polttoaineista) yritetään päästä eteenpäin ja nyt on se hetki keksiä ratkaisuja. En keksi yhtään isoa teollista yritystä, joka ei olisi halukas kehittämään tulevaisuuteen.

– Terästeollisuudessa etsitään parhaillaan keinoja, miten voidaan hiilineutraalisti tuottaa terästä, paperiteollisuus on tehnyt isoja ratkaisuja. Ovakossa piipusta kerätään ihan kaikki talteen mitä tulee ja siitä vielä erotellaan arvometalli uudelleen, hän ottaa esimerkiksi.

Ympäristötavoitteet eivät siis aja suomalaista teollisuutta alas, vaan päinvastoin. Muun väittäminen on Malmin mukaan törkeää huijausta.

Malm sanoo, että sekä yksityisten ihmisten että esimerkiksi julkisen sektorin hankinnat ohjaavat yrityksiä.

Omistajaohjaus on hallitukselle kuin hallitukselle hankala juttu. Malm sanookin, että valtion omistajaohjausministerin pestiä tuskin kukaan ministeri toivoo itselleen. Tällä hetkellä omistajaohjaus on Eurooppa-ministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) salkussa.

– Porvoon ja koko Suomen etu on tehdä tulevaisuuden tuotteita. Ei täällä mitään bulkkia kannata tehdä, oli sitten kyse öljynjalostuksesta, kierrättämisestä tai paperiteollisuudesta.

Valtion tehtävänä on huolehtia infrasta, kuten rautateistä ja satamista.

– Yritysten mukaan se vain sinne infraan kääntyy. Se, että on tavoitettavissa keinolla tai toisella, on se tärkein juttu.

Malm painottaa myös koulutuksen merkitystä. Hän toivoo, että tytöt ja naiset hakeutuisivat aktiivisemmin töihin teollisuuteen. Malmin äiti, isä ja molemmat papat ovat olleet terästehtaalla töissä.

– Kun pääsin Ovakolle töihin niin se oli Jess!

Malmin mukaan ihmisten käsitykset teollisuudesta eivät ole ihan ajantasalla.

– Naisten ja tyttöjen saaminen teollisuuden työpaikoille olisi tosi tärkeää. Miesvaltaisella alalla huomaa, että työn keventäminen ei ollut se ensimmäinen vaihtoehto. Naisena joutui miettimään vaihtoehtoja. Siksi olisi hirveän tärkeää, että tytöt ja naiset hakeutuisivat teollisuuden aloille, se kehittäisi alaa, kun ajattelutapa on hieman erilainen.

– Työnantajakin mielellään palkkaisi myös naisia, jos hakijoita vain olisi. Nyt ei palkata, kun ei haeta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut