Kaksi poikaa kuristi ja hakkasi 13-vuotiasta koulumatkalla – jo aiemmin kiusatun porvoolaisen uhrin äiti kysyy, miksi kukaan ei ota vastuuta

Krista Virta on tehnyt rikosilmoituksen poikansa pahoinpitelystä koulumatkalla. Marita Itävuori
Marita Itävuori

Marita Itävuori

Kaksi poikaa kävi porvoolaisen Linnajoen yläkoulun oppilaan kimppuun bussipysäkillä lokakuun alussa, kun hän oli lähdössä koulusta kotiin. Toinen poika piti kiinni, kun toinen hakkasi 13-vuotiasta vatsaan. Sitä ennen poikaa oli revitty hihasta ja kuristettu.

Sama pahoinpitelijä on myös suihkuttanut pojan päälle sumutetta.

Pojan äiti on tehnyt pahoinpitelystä rikosilmoituksen. Sen tiimoilta poliisi otti äitiin yhteyttä viime perjantaina.

Oikein muuta konkreettista ei olekaan tapahtunut, vaikka äiti otti yhteyttä Linnajoen kouluun heti tuoreeltaan.

Pahoinpitely tapahtui 5. lokakuuta iltapäivällä.

– Rehtori soitti vasta 21. lokakuuta, vararehtori sitä ennen, 13. lokakuuta. Hän ei kuitenkaan tiennyt pahoinpitelystä, ainoastaan sumutteesta.

Olen luvannut pojalleni, että teen kaikkeni.

Krista Virta, äiti

Pojan äiti, Krista Virta, ihmettelee, miksi kukaan ei tunnu ottavan vetovastuuta kiusaamisen lopettamiseksi koulussa.

– Rehtorin mukaan olisi paras kääntyä kuraattorin puoleen. Rehtorin mukaan poika voi tulla häntäkin tapaamaan halutessaan, mutta että useasti hän ei ole paikalla.

Virta haluaa tehdä asian julkiseksi auttaakseen poikaansa ja kaikkia, jotka ovat samassa tilanteessa.

– Olen luvannut pojalleni, että teen kaikkeni.

Virta tietää ainoastaan pahoinpitelijän etunimen.

– Koulusta on tullut heikosti vastauksia. Ymmärrän, että koululla on kiristetty resursseja.

Virran tiedossa ei ole, että koulu olisi tehnyt esimerkiksi lastensuojeluilmoituksen tai rikosilmoituksen pahoinpitelijästä.

Bussipysäkillä tapahtuneen pahoinpitelyn jälkeen Virran poika ei halunnut lähteä sairaalaan eikä terveydenhoitajalle, vaikka vatsaan sattui.

– Ei hän halua jättäytyä pois koulustakaan.

Virran mukaan poika on ollut skeptinen sen suhteen, onko tapausten kertomisesta mitään hyötyä. Äidillä on kuitenkin poikansa lupa kertoa tapahtumista julkisuuteen.

Äidin ja pojan keskustelujen perusteella Linnajoen koulussa tapahtuu paljon sellaista, josta aikuiset eivät ole ehkä perillä.

– Hän on kertonut, että koulussa kiusataan paljon, mutta aikuiset eivät tiedä.

Koulussa tuntuu olevan vallalla vaikenemisen laki. Poika on kertonut, että kukaan ei halua vasikoida, sillä silloin kiusataan entistä enemmän.

Jotain on nähtävästi meneillään, sillä huoltajille lähetetyssä Wilma-viestissä on otettu esiin some-kiusaaminen. Kiusaamistapauksia somessa on useita. Virkapukuinen poliisi on tulossa puhumaan kaikille 7-luokkalaisille.

Virran poikaa kiusattiin myös alakoulussa. Silloin Keskuskoulussa järjestettiin molempien lasten vanhempien, rehtorin ja kuraattorin tapaaminen. Jotain vastaavaa Virta toivoisi myös nyt. Vanhempien tapaamista koulu ei ole kuitenkaan ehdottanut.

Virralla itselläänkin on kokemusta koulukiusaamisesta.

– Itse olin koulussa 1990-luvulla. Nyt ollaan 2020-luvulla, mutta muutosta ei ole tapahtunut.

Virta on työskennellyt aiemmin koulunkäynnin ohjaajana, joten koulumaailma on hänelle tuttu. Hän sanoo, että henkilöstön, kuten ohjaajien, vaihtuvuus on liian suurta ja opetusryhmät liian isoja.

– Säästetään väärästä päästä.

Hän jatkaa, että nuoria on vaikea saada puhumaan aikuisille, joita he eivät tunne. Ensin pitää syntyä luottamus. Sitä on vaikea rakentaa, jos henkilökunta vaihtuu tiuhaan.

Tällä hetkellä ainoa taho, joka tuntuu ottaneen tiulanteesta jonkinlaisen kopin, on poliisi. Sekään ei tarttunut sumutteen käyttöön, koska tekijä oli kertonut sumutteen olleen karkkisumutetta.

– Meidän onni oli, ettei se ollut mitään pahempaa.

Viimeisin episodi tähän mennessä on, että pojalle tuntematon tyttö kaatoi hänen päälleen smoothieta pojan odottaessa bussia.

– Ymmärtääkö kukaan, miten raskasta tämä on pojalle? Hän odotti bussia 20 minuuttia tahriutuneena smoothieen ja sitten vielä 20 minuuttia bussissa. Poika vain selviytyy päivästä seuraavaan, odottaen koko ajan, jatkuuko kiusaaminen vai onko se loppu.

Pahoinpitelyn jälkeen koulusta on tullut viestejä siitä, että pojan käytös on muuttunut. Äiti ihmettelee, eikö senkin pitäisi jo kertoa jotain tilanteesta.

– Haluan tuoda tämän esiin myös muiden oppilaiden takia. Muutosta ei tule, jos asioista ei keskustella.

– Kiusaaminen jättää isot jäljet, myös henkinen puoli on rankka.

– Vanhemman velvollisuudet ovat muutakin kuin laittaa ruokaa pöytään, vanhemmuuteen kuuluu niin paljon muutakin.

Virta toivoo, että lisää vastuunkantajia alkaisi ilmaantua.

– Kun ei puututa, niin Kiva koulu on pelkkää lätinää.

Koulumatka

Opetushallituksen lakimies Laura Francke vastaa netissä yleisimpiin koulukiusaamista koskeviin kysymyksiin. Näin hän toteaa koulumatkasta:

Jos oppilas kiusaa toista koulumatkalla, kuuluuko tähän puuttua koulusta?

Koulun opettajan tai rehtorin tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta niihin syyllistyneen ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. Jotta syyllisyys voidaan todeta, tämä edellyttää tapahtuman selvittämistä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut