Pyhäinpäivänä muistellaan edesmenneitä – Näsinmäen hautausmaa täyttyy kynttilöistä, sururyhmät alkavat Porvoossa

Näsinmäen hautausmaa täyttyy kynttilöistä lauantaina vietettävänä pyhäinpäivänä, jolloin muistellaan niitä, jotka eivät enää ole keskuudessamme.

Kirkoissa pyhäinpäivä on ollut viime vuosina neljänneksi tai viidenneksi suosituin kirkkovuoden pyhistä. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen.

Näsinmäen hautausmaalla on mahdollista sytyttää kynttilä myös muualle haudattujen läheisten muistolle. Sen voi tehdä muistolehdossa, joka sijaitsee Näsinmäentien portin läheisyydessä.

Hautausmaalla on keräysastia kynttilä- ja sekajätteelle sekä erillisiä astioita puutarhajätteelle. Pyhäinpäivän jälkeinen viikko on hyvä ajankohta korjata kynttilät pois ja valmistella hauta talvea varten.

Pyhäinpäivä on Suomessa hiljainen ja harras kirkkopyhä, jota vietetään vuoden pimeimpään aikaan. Kuolleiden muistele­misen lisäksi pyhäinpäivä muistuttaa jälleennäkemisen toivosta.

Porvoon tuomiokirkossa vietetään kaksi pyhäinpäivän muistohartautta lauantaina 31. lokakuuta. Hartaudessa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia, luetaan heidän nimet ja sytytetään muistokynttilät. Tilaisuuksia on kaksi, jotta voidaan turvata koronarajoitusten mukaiset turvavälit.

Kello 17 alkavassa hartaudessa muistetaan poisnukkuneita, joiden sukunimi alkaa kirjaimella A–L ja kello 19 heitä, joiden sukunimi alkaa kirjaimella M–Ö. Hartaudet toimittavat rovasti Riitta Kaajava, lähetyssihteeri Virpi Syrjänen sekä johtava kanttori Merja Halmetoja-Sivonen.

Pyhäinpäivän tienoilla useissa seurakunnissa alkavat uudet sururyhmät. Sururyhmäläisiä yhdistää kuoleman tuoma suru. Vaikka jokaisen suru on ainutlaatuinen, on monelle lohduttavaa, kun surun voi jakaa yhdessä. Sururyhmää ohjaa pappi tai diakoni, mutta keskeisessä roolissa on ryhmäläisten keskinäinen vertaistuki.

Porvoossa järjestetään kaksi erilaista sururyhmää, jossa voi jakaa ja käsitellä surua läheisen kuolemasta luottamuksellisesti ja saada tukea muilta samantyyppisessä elämäntilanteessa olevilta. Ryhmästä on eniten hyötyä, kun läheisen kuolemasta on aikaa muutama kuukausi.

Tavallinen sururyhmä kokoontuu joka toinen keskiviikkoilta 11. marraskuuta alkaen. Ryhmää ohjaavat diakoni Merja Falck ja kappalainen Janne Kuusitunturi.

Taideterapeuttisessa sururyhmässä maalataan keskusteluiden lomassa Ilona Huolmanin opastuksella. Aiempaa kokemusta maalaamisesta ei tarvitse olla. Taideterapeuttinen sururyhmä kokoontuu joka toinen tiistai 17. marraskuuta alkaen kello 16.30. Taideterapeuttisen sururyhmän ohjaajina toimivat taideterapiaopiskelija, teol. yo Ilona Huolman ja diakoni Anu Peltomäki.

Pyhäinpäivänä voi jakaa kaipaustaan myös sosiaalisessa mediassa. Oman kaipauksensa voi jakaa muiden kanssa jakamalla kuvan sytyttämästään kynttilästä sosiaalisessa mediassa #sytytänkynttilän tai Pyhäinpäivä: Sytytän kynttilän -Facebooktapahtumassa.

Sururyhmät

Sururyhmä 11.11. alkaen, lisätiedot ja ilmoittautumiset: merja.falck@evl.fi, p. 040 587 5596 tai janne.kuusitunturi@evl.fi, p. 0400 492 775.

Taideterapeuttinen sururyhmä 17.11. alkaen, lisätiedot ja ilmoittautumiset: anu.peltomaki@evl.fi , p. 040 550 0946.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut