Poliisi ja sosiaalipäivystys alkavat selvittää 13-vuotiaan porvoolaispojan kiusaamista – "Tämä on aika jännää, että tällaista ei ollut ennen kuin tuli lehtijuttu."

Krista Virta alkoi saada yhteydenottoja viranomaisilta viime perjantaina. Marita Itävuori
Marita Itävuori

Marita Itävuori

Pahoinpidellyksi koulumatkalla joutuneen pojan äiti Krista Virta sai vihdoin viime perjantaina tiedon, että sekä poliisi että Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystys alkavat selvittää tapausta.

Uusimaa-lehti kertoi perjantaina, että kaksi poikaa oli kuristanut ja hakannut Linnanjoen koulun 13-vuotiasta oppilasta tämän koulumatkalla lokakuun alussa. Poikaa oli kiusattu jo aiemmin.

Virta kertoo, että hän ja hänen poikansa saivat Wilman kautta kutsun tulla tapaamaan sekä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennaltaestävän toiminnan poliisia ja Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijää. Poliisi ja sosiaaliohjaaja tapaavat myös muita koulun oppilaita.

Virta on tyytyväinen siihen, että tilanteeseen aletaan nyt puuttua.

– Tämä on aika jännää, että tällaista ei ollut ennen kuin tuli lehtijuttu. Sitten he puuttuivat.

Virta sanoo, että ennen viime perjantaita hän tunsi jääneensä vanhempana pimentoon.

Varsinkin väkivalta pitää tuomita, oli se sitten psyykkistä tai fyysistä.

Jari Kettunen, koulutusjohtaja

– En ole mielestäni saanut riittävästi informaatiota tai tukitoimia. Minua ei pyydetty koululle aiemmin missään vaiheessa. Minulle on sanottu alussa, että on ollut hyvä, että toin asian julki, mutta se oli sitten siinä.

– Jotenkin tuntuu, että vanhempien pitää itse kysellä ja olla aktiivisia. On älytön työ selvittää, kehen ottaa yhteyttä, hän ottaa esimerkiksi.

Koulutusjohtaja Jari Kettunen sanoo, että on hyvä, ettei tapaus jäänyt piiloon.

– Kukaan ei saa kuristaa toista, se on rikollista, pahoinpitely.

– Kaikin keinoin pitää nostaa framille näitä asioita, ja rohkaista tuomaan esiin, jos kokee tulleensa kiusatuksi. Varsinkin väkivalta pitää tuomita, oli se sitten psyykkistä tai fyysistä.

Koulu ei ole tehnyt tapauksesta rikosilmoitusta, koska Kettusen mukaan riittää, että kiusatun lapsen vanhempi on sellaisen tehnyt.

– Jos pahoinpitely tapahtuu kouluaikana, koulu tekee normaalisti ilmoituksen poliisille. Jos se on vapaa-ajan puolella, on oikein, että huoltaja tekee ilmoituksen.

Kettusen mukaan koulumatka on ”rajalla”.

– Ei ole ydinkysymys, kuka rikosilmoituksen tekee, kunhan se on tehty.

Hän kertoo, että kouluilla on koulukiusaamiseen yhtenäiset toimintamallit ja koulut ovat käyneet niitä yhdessä läpi syksyn aikana.

– On erittäin harmi, että nuoret voivat noin huonosti.

– On hyvä, että koulussa on aikuisia, jotka puuttuvat tilanteisiin. Niitä olisi varmasti hurjan paljon enemmän, jos koulua ei olisi.

Linnajoen koulun kiusaamistapauksessa koulu on tehnyt Kettusen mukaan enemmän, kuin mitä sen rehtori on voinut kertoa.

– Toimenpiteitä on, mutta yksittäiseen tapaukseen ei voi ottaa kantaa. Mutta ainahan voi asioita tehdä paremmin.

Kettusen mielestä kouluihin olisi hyvä saada moniammatillisia työntekijöitä, esimerkiksi School Coach -tyyppisiä valmentajia, jotka toisivat lisäapua opettajille, koulunkäynninohjaajille, psykologeille ja kuraattoreille.

– Tällainen voisi olla joissakin tilanteissa olla se ratkaiseva henkilö puuttumaan konfliktitilanteisiin.

Koska koulut tuskin saavat lisää resursseja, Kettunen sanoo, että yksi mahdollisuus on laajentaa koulunkäynninohjaajien toimenkuvaa.

– Voisiko pohtia, että meillä olisi erilaista toimenkuvaa? Lisäksi nuorisopalvelujen kanssa voi vielä lisätä yhteistyötä.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi varkauksien tutkinnan voisi siirtää rehtoreilta joillekin muille.

Kettusen mielestä Porvoossa resurssit ovat melko kohdallaan. Henkilöstön vaihtuvuus on tavanomaisella tasolla, tosin koulunkäynninohjaajat vaihtuvat muita ammattiryhmiä useammin.

Pahoinpitely

Linnajoen koulun 13-vuotiasta oppilasta hakattiin ja kuristettiin iltapäivällä 5. lokakuuta, kun hän odotti koulun päätyttyä bussia.

Aiemmin pojan päälle oli suihkutettu koulussa sumutetta ja myöhemmin hänen päälleen oli kaadettu smoothie bussipysäkillä.

äiti teki bussipysäkillä tapahtuneesta pahoinpitelystä rikosilmoituksen.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut