Häikäisevätkö kaukovalot vastaantulijaa moottoritiellä? – Porvoon Autokoulun liikenneopettaja muistuttaa nykyautojen automatiikkaan liittyvästä tilanteesta

Kaukovaloja tulee käyttää pimeän aikaan ajettaessa valaisemattomalla tiellä. Kaukovaloja voi hyvin käyttää myös valaisemattomalla moottoritiellä toista ajoneuvoa kohdattaessa.

Moottoritiellä ajoneuvojen ajolinjat ovat niin kaukana toisistaan, ettei häikäisyä tapahdu. Vastaantulevaa ei saa häikäistä. Jos tie kaartuu niin, että valokiilat kohtaavat, on syytä vaihtaa lähivaloille. Häikäistymistä voi estää suuntaamalla katseen eteenpäin. Vastaantulevan valoja ei kannata katsoa.

Moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on käytettävä ajovaloja ja takavaloja, kun ajoneuvoa kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan tai jos näkyvyys on huonontunut. Huomiovalot (päiväajovalot) eivät tällöin riitä.

Monissa autoissa on nykyään ns. automaattivalot, jotka tarkoittavat sitä, että auton oma automatiikka päättää valoisuuden mukaan, onko tarvetta kytkeä eteenpäin näyttävien ajovalojen lisäksi myös takavalot. Tämä voi aiheuttaa tilanteen, jossa sadekelillä tai kevyessä hämärässä autossa ei ole takavalot päällä.

Perehdy oman autosi valoihin ja käännä katkaisin sellaiseen asentoon, että myös takavalot palavat. Kuljettaja on vastuussa siitä, että ajoneuvon valot ovat kunnossa.

Valojen tarkoitus ei ole pelkästään se, että sinä kuljettajana näet vaan myös että muut näkevät sinut.

Porvoon Autokoulun liikenneopettajat Helen Högström ja Henrik Lindfors vastaavat liikennesääntöihin liittyviin lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi toimisto@porvoonautokoulu.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut