Taiteilijoiden kaupungin juhlaa Näsin kartanossa: esillä Tor Ekstamin muistonäyttely ja Porvoon kuvataideharrastajien 40-vuotisjuhlanäyttely

Tarkkisten kyläyhdistyksen edustaja Matti Puotila, Porvoon kuvataideharrastajien puheenjohtaja Tuula Kakkonen ja Porvoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander. Eva Sundman

Porvoo on taiteilijoiden kaupunki ja se on myös harrastajataiteilijoiden kaupunki. Kansalaisopistojen taidepiireissä on kasvanut vuosien saatossa satoja maalareita, piirtäjiä, graafikkoja, keraamikkoja, valokuvaajia ja monen tekniikan taitajia. Itsensä ilmaisu taiteen keinoin on hauskaa, terveellistä ja tuo elämään rikkautta.

Tätä juhlitaan nyt Näsin kartanossa, jossa on esillä Muistoja-näyttely Tor Ekstamin kunniaksi ja Porvoon Kuvataideharrastajien 40-vuoden taipaleen juhlistamiseksi. Näyttelyssä on esillä yli sadan harrastajan teosta ja noin 30 Ekstamin maalausta.

Näyttelyn monimuotoisuudesta ilahtunut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander luonnehtii harrastajien tekevän hyvää ja tärkeää työtä.

Porvoon kuvataideharrastajat on 2003 perustettu Porvoon taideyhdistyksen sisällä toimiva ryhmä, jossa on 140 jäsentä: Toiminnasta vastaa kahdeksanhenkinen työryhmä, jonka vetäjänä on Tuula Kakkonen.

Ensimmäinen kaikille avoin harrastajataiteen näyttely pystytettiin Tor Ekstamin alullepanemana Taidehalliin Kaivokadulla vuonna 1980. Myöhemmin tiloja hallinnoi Porvoon taideyhdistys. Harrastajat eivät tiloihin päässeet enää 2017, kun ne siirtyivät kaupungin kulttuuritoimen hallintaan.

Näyttelyitä oli sittemmin Porvoo-talolla, Taidehallissa ja Vanhassa Kappalaisentalossa ainakin juhlavuosina. Esimerkiksi Jäntin gallerian tilat WSOY-talossa olivat käytössä 2010 Drawing now -piirustusnäyttelyssä.

On tärkeää nähdä työnsä kunnolla kehystettynä ja näyttelyyn ripustettuna.

Taideyhdistys alkoi järjestää vuonna 1988 taidenäyttelyjä Porvoon sairaalassa. Välillä toiminta hiipui, mutta näyttelyt alkoivat uudelleen 2004. Palaute on ollut positiivista henkilöstöltä ja sairaalassa asioivilta.

Teokset, kuten taideleirien satoa, ovat päässeet esille myös Virastotalon ikkunanäyttelyissä.

Taidehallin remontin valmistuminen Taidetehtaalla vuonna 2011 muutti jälleen Porvoon galleriatilannetta. Harrastajataiteen näyttelyt siirtyivät Vanhaan Kappalaisentaloon, jonka kaunis tila soveltui erinomaisesti töille.

Vuosinäyttelyt ryhdyttiin teemoittelemaan. Vieläkö muistat näyttelyitä Minun Porvooni, Aarteitani, Vettä, Fauna ja eri vuodenajat.

Näyttelytöiden valinnassa ja ripustuksen suunnittelussa apuna oli ammattitaiteilijoita kuten Raakel Kuukka, Sirkka Tapio, Marianne Iivonen-Korkolainen.

Kulma-galleria Taidetehtaalla olisi ollut liian pieni juhlavuoden näyttelyä varten, joten taideyhdistys päätti vuokrata Näsin kartanon.

Yhteistyökumppaniksi löytyi Tarkkisten Kyläyhdistys, jossa suunniteltiin Tor Ekstamin muistonäyttelyä.

Ekstam asui Tarkkisissa ja hänet muistetaan värikkäänä persoonana, jonka töitä löytyy monista kodeista. Näyttely on talkoolaisten ansiota ja sen syntymistä ovat edesauttaneet Aktiasäätiön ja monien muiden sponsoreiden tuki.

Kansalaisopiston Aula Galleria on ollut monen kuvataideharrastajan ensimmäinen paikka, missä töitä on ollut esillä.

– On tärkeää nähdä työnsä kunnolla kehystettynä ja näyttelyyn ripustettuna. Se motivoi jatkamaan ja haastaa uutta kokeilemaan, Eva Sundman kuvataiteilijoista summaa.

Kuvataiteilijat kiittävät Irma ja Veikko Koskea, jotka antoivat vuosina 2004–2008 Aitta-Galleriansa käytöön kesäisin. Näyttelyyn mahtui 40 ensin ilmoittautunutta. Ranta-aitassa oli mukava tunnelma turistivirran keskellä.

Artikkeli: Eva Sundan, Tanja Kuisma.

Tor Ekstamin muistonäyttely ja Porvoon Kuvataideharrastajien 40–vuotisjuhlanäyttely Muistoja – Minnen avoinna 29.11. saakka ti – pe kello 12 – 18 ja la – su kello 11 – 16 Näsin kartanossa.

Kuka oli Tor Ekstam?

Tor Algot Ekstam syntyi 9.2.1929 Helsingissä kolmilapsiseen perheeseen, jossa isä oli autonkuljettaja ja äiti ompelija.

Hän opiskeli koristemaalariksi Ateneumissa 1940-luvun lopulla. Hän maalasi mainoskylttejä, työskenteli silkkipainossa ja kokkina, painotöitäkin ajoittain Ruotsissa ja Tanskassa. Hänellä oli lyhyen aikaa silkkipaino ja suutarinverstas.

Isä ja isoisä olivat työskennelleet Stensbölen kartanossa Porvoossa, jonne Tarkkisiin Ekstam muutti enovainaansa lesken Elnan avuksi vuonna 1971. Talon alakerran verstaassa mies sittemmin teki huoltotöitä kyläläisten koneille ja laitteille.

Ekstam muistetaan kylän puolestapuhuja ja yhteisten asioiden ajajana, joka otti mielenosoituksillaan ja teoksiillaan kantaa ajankohtaisiin asioihin: yhteiskunnan vääryyteen, viranomaisten välinpitämättömyyteen ja tyhjiin vaalilupauksiin.

Taide tuli voimakkaasti osaksi eläkeläisen elämää. Tor Ekstam piti maalauskursseja kansalaisopistoissa ja työskenteli Kevätkummun sairaalan taideterapeuttina. Hän veti taideleirejä, ensimmäisen 1983 Saksalassa ja myöhemmin Övikin leirikeskuksessa.

Mies taisteli harrastajataiteen puolesta, kannusti ja opetti, innosti ja sai aikaan harrastajanäyttelyt, joissa oli itsekin töillään mukana, jopa Uudenmaan aluenäyttelyissä. Muutaman oma näyttely oli esimerkiksi Porvoon Kappalaisentalolla ja vuonna 1984 Nivalassa.

Tor Ekstam eli lopun elämänsä taiteen ja kissojensa kanssa Toukovuorentiellä Tarkkisissa. Vuonna 2004 hän nukkui pois aivoinfarktin jälkeen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut