Uimahalliturma: Kriisityö koululla ja iltapäiväkerhossa alkoi heti ja jatkuu niin kauan, kuin tarve vaatii – tukea tarjolla kaikille tarvitseville myös läpi viikonlopun, ympäri vuorokauden

Kynttilöitä alkoi kertyä uimahallin edustalle nopeasti tapahtuneen jälkeen. Eija Quinlan

Inka Töyrylä

Torstaina Porvoon uimahallissa hukkuneen pojan tapaus järkytti syvästi koko kaupunkia.

Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys, koulujen oppilashuolto ja opettajat, kiertävät iltapäiväkerho-ohjaajat, työterveyshuollon ammattilaiset ja esimiehet ovat tarjonneet laajasti keskusteluapua tapahtuman osallisille, lapsille, vanhemmille ja henkilöstölle.

Sekä Keskuskoululla että iltapäiväkerhossa aloitettiin kriisityö heti torstai-iltana, kun tieto tapahtuneesta tavoitti rehtorin.

– Olemme saaneet muista kouluista oppilashuoltohenkilöstöä, joka jalkautui luokkiin käsittelemään asiaa oppilaiden kanssa. Työ jatkuu vielä pitkään. Osa lapsista reagoi asiaan heti ja vahvasti, osalle se voi tulla vasta pitemmän ajan kuluessa ja koulu on valmis vastaamaan tähän tarpeeseen. Oppilashuolto on siivonnut kalenterejaan lapsia varten koko ensi viikoksi, rehtori Petri Lindén kertoo.

Seitsemänvuotias poika osallistui uimahallissa iltapäiväkerhon toimintaan. Häntä yritettiin elvyttää, mutta tuloksetta.

Lasten iltapäiväkerhot ovat paikallisten yhdistysten järjestämää toimintaa, jota kaupunki tukee.

– Toiminnan on täytettävä tietyt kriteerit ja sivistyslautakunnan vahvistamat toimintaohjeet. Tämän kyseisen järjestäjän kanssa kaupunki on tehnyt yhteistyötä jo pitkään, he ovat toimineet alalla kauan ja ovat hyvin kokeneita, kertoo koulutusjohtaja Jari Kettunen.

Iltapäiväkerhon toiminta jatkuu normaalisti.

– Se on lasten ja perheiden kannalta paras ratkaisu. Meillä on kaksi kiertävää iltapäivätoiminnanohjaajaa, jotka ovat kerhossa nyt apuna. Lisäksi iltapäiväkerhossa on koulun tapaan saatu kriisiapua ja oppilashuolto on mukana niin, että lapset saavat keskusteluapua ja tukea. Oppilashuolto on paikalla niin pitkään, että myös vanhemmat saavat tarvittaessa ohjeita viikonlopun varalle, Kettunen kertoo.

Siitä, tullaanko iltapäiväkerhon toimintatapoja vastaisuudessa jotenkin muuttamaan, ei vielä ole tietoa.

– Tutkinnan yhteydessä käydään varmasti läpi prosessit ja turvallisuustekijät lävitse ja katsotaan, onko joitain asioita, joilla olisi voitu välttää tämä erittäin surullinen tapahtuma. Lähtökohta on, että johtopäätösten aika on tutkinnan jälkeen. Tässä kohtaa on turha lähteä spekuloimaan sillä, mitkä asiat tullaan muuttamaan, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula sanoo.

Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa myös viikonlopun aikana psykososiaalista tukea ympäri vuorokauden kaikille apua tarvitseville puhelimitse numerossa 040 517 4194.

Kriisipäivystyksen nettisivuilta www.porvoo.fi/ita-uudenmaan-sosiaali-ja-kriisipaivystys löytyy ohjeita tilanteeseen, jossa on kokenut jotain järkyttävää sekä ohjeita lapsen kanssa keskusteluun äkillisen kriisin jälkeen.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut