Granholmit ehdonalaiseen 7,5 vuotta istuttuaan? –  Vain isoveli tuomittiin murhan yrityksistä Porvoossa

Colt-pistoolilla porvoolaispoliiseja ampunut Richard Granholm tuomittiin kahdesta murhan yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä Ölstensissä. Raymond Granholm sen sijaan sai tuomion vain törkeästä ryöstöstä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Keskusrikospoliisi
Samu Karvala

Samu Karvala

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina Richard Nicholas Granholmin 11 murhan yrityksestä ja Raymond Anthony Granholmin 9 murhan yrityksestä 15 vuoden vankeusrangaistukseen. Vuosina 1989 ja 1994 syntyneiden veljesten syyksi luettiin lisäksi tukku muita vakavia rikoksia.

Määrätty rangaistuksen pituus oli sinänsä erikoissyyttäjien Jukka Haaviston ja Laura Sairasen vaatimuksen mukainen maksimi, mutta sitä ei tuomittu yhdistelmärangaistukseksi eli päivästä päivään istuttavaksi.

– Kyse on ollut useista rikoksista hyvin lyhyen ajan, vuorokauden sisällä. Granholmit eivät ole olleet yhdistelmärangaistuksen edellyttämällä tavalla rikoksenuusijoita, laamanni Anders Cederbergin johtama kolmen tuomarin käräjäoikeus linjasi.

Oikeus ei myöskään suostunut syyttäjien vaatimukseen mielentilatutkimuksesta, jota Granholmit vastustivat. Oikeuden mukaan mielentilatutkimuksen perusteeksi ei riitä se, että rikokset ovat vakavia ja motiivia ei ole kyetty löytämään.

– Tämä merkitsee sitä, että Granholmeilla on ensikertalaisina mahdollisuus päästä ehdonalaiseen istuttuaan puolet tuomiosta, Haavisto toteaa.

Syyttäjät harkitsevat ensi viikon aikana tyytymättömyyden ilmausta ja valitusta hovioikeuteen eritoten tähän yhdistelmärangaistukseen ja mielentilatutkimukseen liittyvistä syistä.

Richard Granholm haavoitti kahta porvoolaispoliisia ampuma-aseella Ölstensin teollisuusalueella öisessä välikohtauksessa 25.8.2019. Näistä teoista hänet tuomittiin kahdesta murhan yrityksestä.

Raymond Granholmilla ei ollut ensimmäisessä, porvoolaiseen ylikonstaapeliin kohdistuneessa ampumistilanteessa asetta, eikä hän ollut muutenkaan aktiivinen, joten häneen kohdistunut syyte murhan yrityksestä hylättiin.

– Veljekset olivat suunnitelleet yhdessä ryöstöä, eivät poliisien tappamista, oikeus linjasi.

Raymond Granholm otti veljesten vankina pitämältä porvoolaiselta vanhemmalta konstaapelilta Glock-virka-aseen ja tämän hiukan myöhemmin juostessa pakoon ampui tämän suuntaan kaksi laukausta, jotka eivät osuneet. Tästä tilanteesta Raymond Granholm tuomittiin törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Käräjäoikeuden mukaan hän ei ollut isoveljensä täysi rikoskumppani, koska näyttö kohti ampumisesta tai tappamistarkoituksesta ei täyttynyt.

Porvoon öisiin tapahtumiin liittyen veljeksiä kohtaan oli myös nostettu syytteet törkeästä ryöstöstä, törkeän ryöstön valmistelusta ja panttivangin ottamisesta.

Veljekset tuomittiin törkeästä ryöstöstä, eli ampuma-aseen ja suojaliivien ottamisesta aseella uhaten porvoolaiselta vanhemmalta konstaapelilta.

Oikeus hylkäsi sen sijaan syytteen panttivangin ottamisesta vanhemman konstaapelin tapauksessa. Hänen katsottiin olleen vapautensa menettäneenä vain noin 1,5 minuutin ajan, ja erillisen rikoksen tunnusmerkit eivät oikeuden mukaan täyttyneet.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen törkeän ryöstön valmistelusta molempien veljesten kohdalta. Tässä kyse oli poliisipartion hälyttämisestä Piirlahteen 24.8. 2019 illalla, noin kolme tuntia ennen Ölstensin ampumisiin johtanutta tilannetta.

Granholmien asianajajien mukaan poliisin soittamisella hiekkakuopalle testattiin poliisin toimintatapoja, eikä tarkoitus ollut ryöstää poliisipartion aseita Piirlahdessa, kuten syytteessä esitettiin. Tätä tuki muun muassa se, että Granholmit oli paikannettu puhelun aikaan noin seitsemän kilometrin päähän hiekkakuopasta. Paikalle tulleet poliisit eivät olleet nähneet syytetyistä merkkiäkään.

Porvoon tapahtumien jälkeen Granholmit lähtivät autollaan pakoon pohjoista kohti. Heidät saatiin televalvontatietojen avulla paikannettua alkuillasta 25. elokuuta Pirkanmaalle. Poliisi yritti pysäyttää heidät ensin Tampereen Rantatunnelissa, myöhemmin Hämeenkyrössä ja lopulta pakomatka päättyi Ikaalisiin hiukan kello 20.30 jälkeen. He saivat kahdesta eri tilanteesta, joissa Richard ampui poliisiautoja kohti, kumpikin tuomion yhdeksästä murhan yrityksestä.

Poliisiampujiin oli kohdistettu kymmenien tuhansien eurojen korvausvaatimukset aiheutetuista kärsimyksistä. Oikeus tuomitsikin heille niitä maksettavaksi samoin kuin kymmeniin tuhansiin nousseita oikeudenkäyntikuluja.

Richard Granholm velvoitettiin maksamaan kipu- ja särkykorvauksia käteen ampumalleen porvoolaiselle ylikonstaapelille 23 500 euroa ja kylkeen ja selkään ampumalleen vanhemmalle konstaapelille 8 200 euroa. Lisäksi heidän on yhteisvastuullisesti korvattava ylikonstaapelille 2 500 euroa ja vanhemmalle konstaapelille 8 000 euroa.

Käräjäoikeuden tuomio annettiin perjantaina 6.11. kello 15.30. Se ei ole lainvoimainen.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut