Kiperiä aiheita ja moniulotteisia tarinoita – tässä ovat vuoden Runeberg Junior -kirjallisuuspalkinnon finalistit

Runeberg Junior -kirjallisuuskilpailun kahdeksan finalistia. Outi Paappanen

Runeberg Junior -kirjallisuuspalkinnon esivaaliraati on valinnut kahdeksan lasten- ja nuortenkirjaa kilpailun finaaliin.

Raati, johon kuuluivat Uusimaan päätoimittaja Marko Enberg, rehtori emerita Leena Stolzmann ja opas Jenny Törnroos, piti kisaan osallistuneiden kirjojen aihevalintoja poikkeuksellisen monipuolisena.

– Jos lapsen kanssa pitää keskustella jostakin kipeästä asiasta, niin tänä vuonna siihen löytyy varmasti tueksi aiheeseen sopiva kirja. Kirjasadosta löytyy erityislasta, Suomeen adoptoitua lasta, läheisen kuolemaa, vesistöjemme epäpuhtauksia, koulukiusaamista sekä lapsen itsetuntoa vahvistavia kirjoja, raati kommentoi.

Osa kirjoista oli raadin mielestä jopa hieman raskaita ja ahdistavia.

– Raati jäi miettimään, tarvitseeko lapsen käsitellä tällaisia aiheita. Ainakin niitä on hyvä lukea aikuisen seurassa.

Kirjoista löytyi empatiaa, joka oli usein esitetty eläinten, luonnon tai ihmissuhteiden kautta. Eläimet olivat muutenkin vahvasti mukana, mikä on toki lastenkirjoille tyypillistä.

Kirjat veivät takaisin lapsuusmuistoihin

Runeberg Junior -kisaan tuli myös kirjoja, joita saattoi pitää jo tietokirjoina. Löytyi viikinkitarinoita, avaruusseikkailuja ja muita opettavaisia tarinoita.

Kielellisesti kirjasato oli raadin mielestä korkeatasoista.

– Monet lukukokemuksista veivät aikuisenkin takaisin lapsuusmuistoihin, Marko Enberg totesi.

Runeberg Junior -palkinto myönnetään suomalaiselle lastenkirjalle, jonka kohderyhmänä ovat 6–9-vuotiaat lapset.

Lopullisen valinnan tekee kahdeksan lapsiraatia porvoolaisista päiväkodeista ja kouluista.

Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2021.

Runeberg Junior -palkintoehdokkaat, perustelut 2021

Tapani Bagge: Rautamiehen arvoitus (Karisto)

Erittäin houkutteleva ja puoleensa vetävä, jännittävä tarina. Rautamiehen arvoituksessa lukija pääsee matkalle Helsinkiin noin vuoteen 1910. Salaseuran ratkoessa mystisiä Helsingin yötaivaan valoilmiöitä ja rautamiehen arvoituista tulee samalla oppineeksi pääkaupunkiseudun historiaa kiinnostavalla tavalla. Kirja on mukaansatempaava ja sen lukee mielellään samalla loppuun asti. Kuvitus Carlos da Cruz.

Ellen Strömberg: Maggan året runt (Schildts & Söderströms)

Maggan året runt on lämminhenkinen kuvaus koulunsa aloittavan Magganin elämästä. Se käsittelee aidosti lapsen arkea ja sisältää isoja pohdintoja, joita lapset varmasti miettivät itsekseen paljon. Maggan toivoo omaa parasta ystävää, mutta mistä sen tietää, että joku on se paras ystävä? Kirja koostuu neljästä tarinasta, jotka sijoittuvat eri vuodenaikoihin. Maggan käy koulua, viettää joulua ja syntymäpäiviä ja lähtee mökille isoisän kanssa. Ellen Strömberg kuvailee osuvasti ihmissuhteita ja sukupolvien ylittäviä ystävyyssuhteita. Kuvitus Elin Lööf.

Tuulikki Tolonen: Agnes ja unien avain (WSOY)

Agnes ja unien avain tarjoaa lukijalleen ainutlaatuisen elämysmatkan jännittävään arvoitukseen ja unien maailmaan. Hautakiven teksti käynnistää mystisen tarinan, joka ei kuitenkaan ole liian pelottava. Päähenkilö Agnes löytää arvoituksen johtolankoja uudessa kotikaupungissaan ja saa samalla uuden ystävän joka auttaa häntä ratkaisun löytämisessä. Tässä raikkaasti kirjoitetussa kirjassa tarinan monet käänteet nivoutuvat hyvin yhteen. Kuvitus Kati Vuorento.

Karin Erlandsson: Nattexpressen (Schildts & Söderströms)

Nattexpressen on rikastuttava lukukokemus. Se on kiehtova, jännittävä ja monitasoinen kirja, joka vie lukijansa aivan uusiin ulottuvuuksiin. Kirja antaa lukijalleen tilaa luoda sisäisiä kuvia. Kertomuksen päähenkilö Danja etsii isoäitiään, joka on kadonnut juuri ennen joulua. Lukija saa nousta Danjan mukana Yöjunaan ja lähteä jännittävälle matkalle. Karin Erlandssonin teoksessa käsitellään menetyksiä, yksinäisyyttä ja kaipausta, joten se on myös hyvänä pohjana keskusteluille lapsen kanssa. Sarjakuvamainen kuvitus toimii kirjassa hyvin. Nattexpresseniä voi käyttää myös uudenlaisena joulukalenterina, kun siinä on 24 koukuttavaa lukua. Nattexpressen ei ole sidottu aikaan tai paikkaan, mutta lukijan on varattava aikaa, koska kirjasta ei halua päästää kesken irti. Kuvitus Peter Bergting.

Vuokko Hurme: Värikkäät (Kustantamo S&S)

Taitavasti kirjoitettu tarina hankalasta ystävyydestä. Kirjassa lukija tapaa Värikkäiden perheen jossa kaikilla on erikoislaatuisia voimia. Perheen keskimmäinen lapsi Tiuku on kyllästynyt peittelemään voimiaan eikä tahdo olla enää ulkopuolinen. Hän haluaa ystäviä mutta vaarantaako hän samalla koko perheen? Ystävyys on meitä kaikkia koskettava aihe. Ihminen on valmis tekemään yllättävänkin hölmöjä asioita ollakseen suosittu. Värikkäät innostaa lukemaan. Se kuvaa realistisesti lapsen tunteita ja tekoja ja siitä on helppo löytää paljon samaistumiskohtia. Kirjassa on myös jännitystä, joka ajoittain suorastaan hirvittää. Kiinnostava ja värikäs tarina, kuten ihmissuhteet monesti ovat. Tiukun voimaväri punainen on vahvasti mukana sekä taitossa että kuvituksessa. Kuvitus Reetta Niemensivu.

Peppe Öhman: Vita lögner och höga hinder (Schildts & Söderströms)

Helppolukuinen, empaattinen kirja, jossa käsitellään taitavasti ihmissuhteita ja ystävyyttä. Kirja kertoo Majasta ja hänen ratsastusharrastuksesta. Lukija pääsee mukaan tallille ja Majan arkeen. Tilaa saavat myös ihmissuhteiden vaikeudet ja erilaisuudet. Arjen kuvaukset ovat hienoja ja niihin on lapsen helppo samaistua. Se käsittelee aidosti heidän omaa arkeaan. Kirjan kieli on rikasta ja hyvää. Kieltä käytetään kirjassa hauskasti ja kehittävällä tavalla. Kuvitus Louise Winblad.

Cristal Snow: Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku (Tammi)

Koskettava ja kaunis tarina ystävyydestä keijujen silmin katsoen. Kirjoittaja on taitava ja monipuolinen sanojen käyttäjä. Mukana on sopivasti myös huumoria, sekä yllätyksiä. Kirja muistuttaa sadun muodossa, miten elämässä voi tehdä myös virhearvioita, mutta niistä pitää oppia. Herkkä, pitsimäinen ja minimalistinen kuvitus saattelee lukijansa mielikuvituksen pauloihin ja Tuulenpesän metsän syövereihin. Erittäin hyvä kokonaisuus, joka saa toivottavasti jatkoa. Kuvitus Kati Vuorento.

Kristina Sigunsdotter: Landet som icke är (Förlaget)

Kun lapsen elämä kaipaa sisäistä rikastumista, niin tässä on hyvä kirja, joka ruokkii hyvin mielikuvitusta. Kirja on kaunis vanhaan kaunokirjallisuuteen pohjautuva runollinen teos, joka toimii myös aikuisille. Kirjassa käsitellään mielikuvitusta ja ystävyyttä. Mukana on surua ja suuria tunteita, mutta teksti on myös lohdullista. Kuvitus Clara Dackenberg.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut