Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoo vahvistaa asemiaan Etelä-Suomen tunnelmallisimpana joulukaupunkina –  Kolmiulotteinen tonttu tuo tänä vuonna kaupungin joulutervehdyksen

Porvoo on jo saavuttanut aseman yhtenä Suomen tunnelmallisimpana joulukaupunkina. Asemaa halutaan yhä vahvistaa.

Vaikka perinteisiä joulutapahtumia ei voida tänä vuonna järjestetä, ei taianomaisesta tunnelmasta tingitä.

– Tavoitteemme on myös pidentää joulusesonkia niin, että se kestää marraskuun lopusta ainakin uuteen vuoteen, vähän pidemmällekin, kaupungin tapahtumasuunnittelija Katarina Broas kertoo.

Kaupungin jouluvalmistelut aloitettiin jo elokuussa. Nyt parhaillaan ovat menossa kiivaimmat hetket. Materiaaleja on menossa painoon, asioita viimeistellään. Yleisö pääsee nauttimaan kaupungin tunnelmallisesta joulusta marraskuun lopun paikkeilla.

Porvoon kaupunki aloitti viime vuonna yhteistyön Joulupukkisäätiön kanssa.

– Kumppanuus jatkuu, olemme Joulupukin virallinen hyvän tahdon kaupunki. Yhteistyö on tulosta siitä hyvästä työstä, mitä Porvoossa on tehty pitkään. Seurat ja yhdistykset, yrittäjät ja muut toimijat ovat kaiken tämän takana, Broas sanoo.

Monet perinteiset tapahtumat siirtyvät tänä vuonna verkkoon.

Kumppanuus tuo mukanaan muun muassa näkyvyyttä.

– Olemme viritelleet taas uusia asioita tähän vuoteen. Viime vuonna lanseerasimme Porvoon oman tontun, Fredrik Flodbåtin. Tänä vuonna Fredde herää henkiin, Broas kertoo.

Tonttu tulee seikkailemaan sosiaalisessa mediassa, verkkosivuilla, videoklippeinä sekä kolmiulotteisena AR-toteutuksena.

– Olemme todella innoissamme tästä AR-toteutuksesta. Se toimii niin, että esimerkiksi lehti-ilmoituksessa on AR-koodi, jonka lukija voi napata puhelimella ja saa näin kolmiulotteisen joulutervehdyksen ja kivan elämyksen vaikka kotisohvallaan, Broas kertoo.

Videoklippejä varten Fredrik Flodbåt on animoitu yhteistyössä Joulupukkisäätiön kuvittajien kanssa.

– Porvoon joulutervehdyksestä tulee kaunis. Fredrik puhuu siinä suomea ja ruotsia. Fredden äänenä on ammattinäyttelijä, mutta en vielä ehkä halua paljastaa kuka hän on. Tarkkakorvaiset saattavat tunnistaa, Broas vinkkaa.

Tonttu näkyy myös muissa materiaaleissa.

– Haluamme tänä vuonna tukea erityisesti paikallisia yrittäjiä. Testasimme viime vuonna Porvoon omaa joulupaperia ja se sai niin paljon kiitosta, että jatkamme tänä vuonna.

Tulevalle joululle on designattu uusi kuosi ja teemaväriksi on valittu sininen. Lahjapaperin lisäksi mukaan ilmoittautuneet yrittäjät saavat kaupungilta ilmaiseksi sinettitarroja, pakettikortteja sekä paperisia joulukasseja.

– Toivomme tietysti, että Porvoon joulu matkaa mahdollisimman moneen kotiin tässäkin muodossa, Broas sanoo.

Porvoon joulu näkyy tänä vuonna isosti niin pääkaupunkiseudulla kuin Kymenlaaksossakin.

– Lähetämme 150 000 Joulu-Porvoon esitettä koteihin Kouvolaan, Kotkaan, Lahteen, Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle, Broas kertoo.

Aikaisempina vuosina joulumarkkinat ja muut tapahtumat ovat olleet merkittävässä roolissa Porvoon joulutunnelman luomisessa. Esimerkiksi Taidetehtaan joulumarkkinoille on tullut bussilasteittain väkeä eri puolilta maata.

– Emme halua markkinoida epävarmoja tapahtumia, joten nostamme esille entistä vahvemmin Porvoon aitoa joulutunnelmaa, shoppailua, ravintoloita ja kahviloita, Broas kertoo.

Koska joulun ajan koronatilannetta ei pysty vielä millään tavoin arvioimaan, varaudutaan myös siihen, ettei ihmiset uskaltaudu paikan päälle tekemään jouluostoksia.

– Olemme keränneet porvoolaisia verkkokauppoja kaupungin sivuille ja nostamme niitä esille myös somessa. Porvoon joulusta voi nauttia verkon kautta, jos ei pääse paikalle.

Monet perinteiset tapahtumatkin siirtyvät tänä vuonna verkkoon. Lucia tuo valoa pimeyteen videotervehdyksenä, samoin joulun avajaisia vietetään verkossa livenä.

Porvoon tunnelmallista joulua markkinoidaan näkyvästi Helsingin keskustassa. Viimevuotiseen tapaan Porvoon joulu on näyttävästi esillä Eduskuntatalon viereisellä, 12-metriä pitkällä ulkomainospinnalla sekä diginäytöillä eri puolilla kaupunkia.

– Lisäksi Helsingissä liikennöi Porvoo-bussi! Linja 69 on puettu ranta-aittoihin ja jouluteemaan, joten Porvoon joulu näkyy Helsingissä myös bussin kyljessä, Broas kertoo.

Broas uskoo monipuolisen näkyvyyden monissa eri kanavissa vahvistavan Porvoon asemaa joulukaupunkina entisestään.

– Porvoon joulu on ollut jo monta vuotta käsite. Monelle on perinne tulla kiertelemään kaupunkia ennen joulua. Vaikka tapahtumia on nyt vähemmän, on Porvoon tunnelmallinen joulu hyvin elävä, Broas sanoo.