Taru Tujunen on tyytyväinen porvoolainen veronmaksaja – "Jos palaisin nyt politiikkaan, pitäisi olla erityinen syy"

Taru Tujunen arvioi, että hänen kuusi vuotta sitten alkanut reissunsa liike-elämässä on vielä kesken. Outi Paappanen
Samu Karvala

Samu Karvala

Ellun Kanojen porvoolainen toimitusjohtaja Taru Tujunen suhtautuu 50 vuoden rajapyykin ylittymiseen mutkattomasti.

–  Se tulee eteen kerran elämässä, samalla tavalla kuin kaikki muutkin iät, Tujunen naurahtaa.

Toimitusjohtaja on Helsingin konttorin sijaan työskennellyt kotona keittiön pöydän ääressä maaliskuusta lähtien.

– Vaikka korona menisi ohi, niin yritysten toimitilatarpeen suhteen muutos on pysyvä. Tarvitsemme kyllä tilat Helsingistä, mutta emme ehkä nykyisenlaisia. Jos sanoisin jengille nyt, että tullaan kaikki aamuysiltä toimistoon ja ollaan siellä, niin osa sanoisi, että pidä tunkkisi ei me tulla, Tujunen kertoo.

Taru Tujunen kyseenalaistaa, voiko 5,5 miljoonan asukkaan Suomi sekä kehittää kaupunkeja että pitää koko maan asuttuna. Outi Paappanen

Ellun Kanat onkin aloittanut organisaatiorakenteensa muuttamisen tänä syksynä.

– Teamsin kautta ei aiempi yhteisöllisyys ja pöhinä toimi samalla tavalla. Meillä on monipaikkainen tekemisen tapa, joka vaatii uusia keinoja lisätä luottamusta, kasvattaa yrityskulttuuria ja hoitaa johtamista, Tujunen arvioi.

Siellä ei näy hirveästi lapsiperheitä.

Ellun Kanoilla on mennyt toistaiseksi hyvin. Kun Tujunen aloitti johtajana kuusi vuotta sitten, hän oli firman 18. työntekijä. Nyt yhtiö työllistää noin 60 henkilöä.

Taru Tujunen jätti Ellun Kanojen myötä valtakunnanpolitiikan ja kesällä 2017 myös Porvoon kunnallispolitiikan. Siitä huolimatta hänen nimeään nostetaan edelleen esiin eri yhteyksissä, viimeksi Helsingin tulevan pormestarikisan tiimoilta. Se tosin edellyttäisi muuttoa Helsinkiin.

– En ole lähdössä Helsingin pormestarikisaan. Ainakin siihen asti kun tytär lähtee kotoa omilleen, olen tyytyväinen porvoolainen veronmaksaja, Tujunen kommentoi.

Tujunen vaikutti Porvoon kaupunginvaltuustossa kolmen kauden ajan. Hän ei aio tehdä paluuta ensi kevään vaaleissa.

Tujusen mielestä porvoolaisen päätöksenteon hitaus Kuninkaanportin hypermarketien suhteen on nykykatsannossa muuttumassa hyväksi asiaksi. Outi Paappanen

– Sen voi aika varmasti sanoa. Pitäisi olla erityinen syy, miksi lähtisin nyt. Olen kuuden vuoden ajan opetellut liiketoimintaa, joka on ollut jännittävää ja kivaa ja vienyt monta kertaa epämukavuusalueelle. Reissu on kesken, politiikkaan paluu tuntuisi siltä, että menisi väärään paikkaan.

Tujusen tapana ei ole huudella katsomosta. Häntä kiehtoo kuitenkin erityisesti keskustelu suomalaisesta kaupunkipolitiikasta.

– Pidän hassuna sellaista ajattelua, että me voitaisiin sekä pitää koko maa asuttuna että samaan aikaan kehittää kaupunkeja. 5,5 miljoonan ihmisen asukaspohjalla se ei ehkä ole mahdollista, Tujunen toteaa.

– Onko tämä ymmärretty riittävässä määrin myös Porvoossa, kun puhutaan kaupunkikeskustan tiivistämisestä suhteessa kyliin tai kouluverkkoon, hän kysyy.

Kun Tujunen katsoo tulevaisuuden Suomeen, hän näkee harmaantuvan ja paljon palveluita tarvitsevan Suomen.

– Siellä ei näy hirveästi lapsiperheitä, mikä on tietenkin surullista. Onko politiikka jota nyt tehdään oikeaa, se jää nähtäväksi.

Miten käy niille seuduille, josta nuoret muuttavat pois ja väki vähenee ja vanhenee?

– Puoluesihteerivuosinani kävin pienissä kunnissa ja valtuutetut sanoivat, ettei tämä ole oikeasti iso asia: "Eihän me tarvita tänne kuin lapsiperheitä". Ok, noinhan se on, mutta lapsiperheistä käydään vimmattua sotaa tällä hetkellä, heitä ei riitä joka paikkaan.

Surullista kyllä, Suomi näyttää harmaantuvan ja vanheneva väestö tarvitsee nykyistä enemmän palveluja. Outi Paappanen

Porvoolainen hidas päätöksenteko esti aikanaan muun muassa Vanhan Porvoon tuhoamisen ja säästi osan empirekeskustaakin. 2000-luvun muunnelma tästä oli se, ettei Kuninkaanporttiin saatu hypermarketeja.

– Nykykatsannossa se oli oikeasti hyvä asia. Nyt ei tarvitse paikata niitä jälkiä, joita se olisi aiheuttanut kaupunkiin. Kaupatkin ovat isossa murroksessa, nyt aletaan rakentaa isojen kauppojen sijaan logistiikkakeskuksia, Tujunen arvioi.

Porvoon keskustan kehittämisen pitäisi Tujusen mielestä olla tulevaisuus- eikä menneisyysyhteensopivaa.

– Digitalisaation myötä sellainen maailma, jossa ihmiset kiertävät kaupungin keskustassa ympyrää katsoen erikoistavaraliikkeiden näyteikkunoita ja tehden ostoksia näyttää äärimmäisen epätodennäköiseltä, hän toteaa.

Ihmisten keskinäisten tapaamisten, hyvien kahviloiden ja ravintoloiden tarpeen hän uskoo sen sijaan jatkuvan ja sillä sektorilla Porvoo on edellä useimpia muita kaupunkeja.

Tujunen oli keskeisiä toimijoita Tulevaisuuden valtiopäivät -tapahtumassa, joka järjestettiin keväällä 2017 Taidetehtaalla. Siellä pyrittiin keskustelemaan miten globalisaatio ja digitalisaatio vaikuttavat länsimaiseen demokratiaan.

– Silloin demokratian tila puhutti vielä todella vähän, toisin kuin nyt, jos katsoo vaikka keskustelua Yhdysvaltain presidentinvaalien tiimoilta.

Tujusen mukaan ongelma kiteytyy siihen, että puolueet ja hallitukset keskittyvät hallinnointiin ja politiikkaa tehdään ja puhutaan yhä enemmän rakenteen ulkopuolella, sosiaalisen median ryhmissä.

Kuka?

Taru Tujunen

Syntynyt 17.11.1970.

Asuu Porvoon Peippolassa.

Perhe: Puoliso ja tytär.

Viestintätoimisto Ellun Kanat Oy:n toimitusjohtaja vuodesta 2014.

Kokoomuksen puoluesihteeri 2006–14.

Porvoon kaupunginvaltuutettu 2005–17.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut