Maskisuositus laajeni nyt yläkoulujen henkilöstöön – pyritään välttämään altistumisia, mutta tietyillä oppitunneilla maski aiheuttaa haasteitakin

Pääskytien koulun rehtori Kimmo Sirén kertoo maskisuosituksen olleen henkilökunnan keskuudessa odotettu päätös. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Maskisuositus laajeni keskiviikkona koskemaan myös yläkoulujen henkilöstöä. Kaupungin johtoryhmä päätti asiasta tiistaina.

– Tällä hetkellä on perusteltua ottaa kasvomaskit henkilökunnan käyttöön yläkouluissa, joissa opettajat kohtaavat monta eri oppilasryhmää päivän aikana, toteaa sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen.

Maskien avulla pyritään jatkossa välttämään laajat joukkoaltistumiset mahdollisessa tartuntatilanteessa sekä minimoidaan henkilökunnan altistuminen.

Linnajoen koulun rehtori Päivi Outinen kertoo, että suositusta on osattu jo odottaa. Koululla on parhaillaan noin kymmenen henkilökunnan jäsentä ja viitisenkymmentä oppilasta karanteenissa altistumisien vuoksi.

– He pääsevät palaamaan tällä viikolla kouluun, Outinen kertoo.

Jos altistumisia voidaan jatkossa välttää, voidaan varmistaa myös opetuksen jatkuminen mahdollisimman laadukkaana ja sujuvana.

Pyrimme olemaan askeleen edellä koronaa.

Ann-Sofie Silvennoinen

– Maskit ovat olleet mukana keskusteluissa jo jonkin aikaa. Isommissa kaupungeissahan maskit ovat jo käytössä. Uskon, että tämä on kaikkien osapuolten näkökulmasta toivottu asia. Tähän saakka henkilöstömme ei tietääkseni ole omaehtoisesti käyttänyt maskeja koulussa, monet ovat odottaneet tilanteen kehittymistä, Outinen sanoo.

Myös Pääskytien koulussa maskisuositusta on odotettu.

– Asiasta on jossain määrin keskusteltu jo aikaisemmin. Koronatilanne ja suojautumistoimet ovat meillä esillä viikoittain, rehtori Kimmo Sirén kertoo.

Sirén näkee maskisuosituksen hyödyllisenä, mutta myös haastavana.

– Puhetyöläiselle maskin käyttö voi olla raskasta, kun on useita oppitunteja peräkkäin. Esimerkiksi visiirin käyttö ei meillä kuitenkaan ole vaihtoehto, sillä maski on huomattavasti tehokkaampi suoja, Sirén sanoo.

Maskit voivat tuoda mukanaan myös käytännön haasteita koulupäivään.

– Esimerkiksi kielten opetuksessa oppilaiden pitäisi nähdä opettajan kasvojen ilmeet, kun opetellaan ääntämistä. Tietyllä tavalla maski voi siis vaikeuttaa opettamista, Sirén kertoo.

Sirén kertoo, että henkilöstön maskisuosituksen myötä oppilaskunnan edustajat tulivat kysymään, tuleeko maskisuositus oppilaillekin.

– Vielä sellaista ei ole, mutta oppilaat saavat toki halutessaan käyttää maskia. Toistaiseksi heillä ei ole maskeja näkynyt. Yläkoululaiset ovat kuitenkin tiedostavia ja suhtautuvat tähän vakavasti, Sirén sanoo.

Myös Linnajoella maskiasia on puhuttanut oppilaita. Outinen kertoo nähneensä maskeja muutamilla oppilailla.

– Maskeihin suhtaudutaan hyvin, eikä kukaan kyseenalaista, jos joku oppilaista haluaa käyttää maskia.

Maskisuositus ei toistaiseksi ulotu yläkoulujen oppilaisiin eikä myöskään alakoulujen henkilökuntaan.

– Kaupunki on varautunut myös siihen, että maskisuositusta laajennetaan, jos koronatilanne heikkenee. Seuraamme kokonaistilannetta ja pyrimme olemaan koko ajan askeleen edellä koronaa, Ann-Sofie Silvennoinen toteaa.

– Porvoo ei kuitenkaan vielä ole leviämisvaiheessa. Suosituksen laajeneminen alle 15-vuotiaisiin vaatisi, ett tilanteen muuttumista oleellisesti, Silvennoinen jatkaa.

Yhtenäiskouluissa eli Albert Edelfeltin koulussa ja Strömborgska skolanissa kasvomaskeja kuitenkin käyttävät myös alakoulun henkilökunta eli kaikki aikuiset, jotka työskentelevät samassa rakennuksessa.

Strömborgska skolanissa esiopetuksen ja ensimmäisen luokan toiminta voidaan järjestää erillään muusta koulun toiminnasta, joten siellä maskeja ei oteta henkilöstön käyttöön.

Albert Edelfeltin koulun pienluokkien henkilökunta käyttää kasvomaskeja vain, jos he siirtyvät erillisestä rakennuksesta päärakennuksen tiloihin.

Myös kiertävät työntekijät ja yli 15-vuotiaat vieraat käyttävät kasvomaskeja yläkouluissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut