Kulloo Porvoossa on Uudenmaan Vuoden kylä

Kulloon kyläläisillä on nyt syytä hymyyn, sillä kylä on valittu Uudenmaan Vuoden kyläksi 2021. Arkistokuva Uusimaan reportaasista lokakuulta. Marita Itävuori

Porvoolainen Kullon kylä valikoitui voittajaksi Uudenmaan Kylät -yhdistyksen ja SILMU-kylien Uudenmaan Vuoden Kylä 2021 -kilpailussa.

Kulloo on vanha ja perinteikäs noin 1100 asukaan kylä joka sijaitsee Porvoon länsipuolella, itäisellä Uudellamaalla. Sen asukkaiden elämästä kerrottiin lokakuussa Uusimaan reportaasissa.

Elinvoimaisen kyläyhteisön taustalla on satavuotias kyläyhdistys, joka on uudistunut rohkeasti viime vuosina.

Perinteinen ruotsinkielinen kotiseutuyhdistys on muutettu kaksikieliseksi kyläyhdistykseksi. Kyläläiset työskentelevät pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti yhteisöllisyyden parantamiseksi kyläohjelman avulla ja panostamalla kyläturvallisuuteen.

Kylä satsaa paljon myös palveluiden kehittämiseen ja tekee tiivistä yhteistyötä Porvoon kaupungin ja alueen yrittäjien kanssa. Kylässä on käytössä etuja antava Kullookortti, joka kannustaa käyttämään kylän yrittäjien palveluita.

Kylässä on kymmenkunta muuta yhdistystä ja yhteistyönä kylällä järjestetään paljon liikunta- ja kulttuuritapahtumia, muun muassa suosittu Pääsiäisnoitarieha. Lapset ja nuoret on otettu hyvin huomioon toimintaa suunniteltaessa.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Linda Antell-Behmin mukaan kylä on olemassa kaikille ja kaiken ikäisille yli kielirajojen.

– Olemme todellakin aktiivinen ja innovatiivinen kylä, jossa on hyvä elää ja olla!”

Lue lisää Kulloon kasvusta tästä.

Yhteisöllisyyden merkitys korostui entisestään koronakevään aikana. Satavuotias kyläyhdistys toteutti ensimmäiset etäkokouksensa ja haluaa myös viestinnällä lisätä kokonaisvaltaista yhteisöllisyyttä kylässä.

Uudenmaan Vuoden Kylä -kilpailun valintaraati kiinnitti erityisesti huomiota kylän viestintään. Kylälehti Byapressen, jonka ensimmäinen numero näki päivänvalon jo 1940-luvulla, sai kiitosta ja kylän verkkosivut ja sosiaalisen median käyttö todettiin esimerkilliseksi.

Valintaraati päätti myös antaa kunniamaininnan 100 asukkaan Antskogille Raaseporissa, joka on juuri tehnyt oman kyläsuunnitelman kylän kehittämiseksi. He tekevät muun muassa erityisen hyvää toimintaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut