Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten väkivaltarikoksissa ja ryöstöissä selvä tilastopiikki Itä-Uudenmaan poliisin alueella – Tapon yrityksestä epäiltyjä alaikäisiä on enemmän kuin kolmena edellisvuonna yhteensä

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen tammi–lokakuun rikostilastot osoittavat kasvupiikkiä törkeiden väkivaltarikosten määrässä.

Tänä vuonna 23 ihmistä on ollut epäiltynä henkirikoksesta poliisilaitoksen toimialueella. Viime vuonna vastaava luku oli 7 ja edellisvuonna 12.

Tapon yrityksiä on kirjattu tänä vuonna jo 64, kun viime vuonna vastaava luku oli 35. Merkittävin tilastopiikki kohdistuu tapon yrityksiin, joissa epäilty on alaikäinen nuori. Niitä on kirjattu tänä vuonna peräti 12, kun vastaava luku oli viime vuonna kaksi ja vuonna 2018 yksi. Edellisenä tilaston huippuvuonna 2017 tapon yrityksistä epäiltyjä nuoria oli viisi.

– Tämänvuotisissa tapon yrityksissä on ollut taustalla eri epäillyt ja uhrit, eli luku ei selity millään yksittäisellä rikosvyyhdillä. Tapon yritysten lisääntyminen alaikäisten keskuudessa kertoo havaintojemme mukaan myös siitä, että myös nuorten väkivaltainen käyttäytyminen on lisääntynyt, rikoskomisario Simo Kauppinen Itä-Uudenmaan poliisista kertoo.

Alaikäisten tekemät ryöstöt ovat tasaisessa kasvussa Itä-Uudellamaalla. Kun vuonna 2016 poliisin tilastoihin kirjattiin 27 alaikäisen tekemää ryöstöä, oli luku viime vuonna jo 58. Tämän vuoden lokakuuhun asti on kirjattu 39 ryöstöä, jossa epäiltynä on alaikäinen. Kaikkien ikäluokkien osalta ryöstöjä on ollut tänä vuonna 109, eli ryöstöstä epäilty on ollut alaikäinen useammin kuin joka kolmannessa tapauksessa.

– Suurin osa nuorista käyttäytyy hyvin. Yksittäisten nuorten kohdalla on kuitenkin havaittavissa aiempaa väkivaltaisempaa käyttäytymistä ja tämä nuorten joukko on valitettavasti kasvussa, Kauppinen kertoo.

Kauppinen painottaa esimerkiksi sitä, etteivät monet nuoret tunnu ymmärtävän, kuinka vakaviin rikoksiin he syyllistyvät. Osa ryöstöstä epäillyistä on ollut hyvinkin nuoria.

– Monet nuoret eivät tunnu ymmärtävän, että jos toiselta vie väkipakolla ja esimerkiksi puukolla uhkaamalla uuden merkkipuhelimen, tutkitaan tapausta varkauden sijaan ryöstönä tai törkeänä ryöstönä, koska teossa on ollut mukana väkivallan uhka, Kauppinen painottaa.

Osassa alaikäisten ryöstöissä on ollut taustalla esimerkiksi pieleen mennyt huumausainekauppa. Se ei kuitenkaan selitä kaikkia nuorten ryöstötapauksia. Alaikäisten tekemien vakavien rikosten taustalla on usein havaittu myös jonkinlainen päihdekierre.

– Nuorilla, kuten myös muiden ikäluokkien väkivaltatapauksissa ylipäänsä, on ollut yhä useammin mukana puukkoja ja muita lyömävälineitä ja niitä on myös käytetty herkemmin, Kauppinen jatkaa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alue kattaa Porvoon ja Loviisan seutujen lisäksi Vantaan ja Keski-Uudenmaan kunnat. Poliisilla ei ollut torstaina esittää alue- tai kuntakohtaisia tilastoja, mutta Kauppisen mukaan trendi on havaittavissa koko laitoksen alueella.