"Ihmisten kohtaaminen silmästä silmään on maagista" – porvoolainen Victoria Åkermarck tavoittelee Lucian kruunua

Victoria Åkermarck Henrik Schütt

Outi Paappanen

Metsiin jo Pohjolan vaipan luo hanki ja maa on valkean verhonsa vanki. Taivaisen hohteen tuo, Lucia valon suo, Santa Lucia, Santa Lucia.

Lumivaipasta ei ole vielä Etelä-Suomessa tietoakaan, mutta kansallinen Lucia-äänestys ja hyväntekeväisyyskeräys on nyt käynnissä. Tänä vuonna Suomen Lucian kynttiläkruunua tavoittelevat myös porvoolainen Victoria Åkermarck, 28, ja sipoolainen Amanda Soini, 18.

Kandidaattien esittelyt löytyvät Folkhälsanin verkkosivuilta www.lucia.fi. Äänestämällä osallistut keräykseen, jonka tuotto käytetään ennaltaehkäisevään työhön tukea tarvitsevien lapsiperheiden hyväksi. Viime vuonna Lucia-keräyksellä saatiin 181 000 euroa.

Porvoolainen Victoria Åkermarck ei näe äänestystä kandidaattien välisenä kilpailuna, vaikka se on toki sitäkin. Tärkein aspekti hänelle on äänestyksen taustalla pyörivä rahakeräys, joka jatkuu loppiaiseen asti.

– Tärkeintä on lapsiperheiden hyväksi tehtävä työ. Omassa kampanjassani levitän sosiaalisen median kautta tietoisuutta keräyksestä. Suurin osa keräysvaroista käytetään FamiljeKraft-leirien järjestämiseen, jotka tarjoavat levähdystauon perheille, jotka painivat esimerkiksi työttömyyden ja arjessa jaksamisen kanssa, Åkermarck sanoo.

Åkermarckilla on aiempaa kokemusta Luciana olemisesta. Lapsuuden ja nuoruuden kokemustensa perusteella hän pitää ihmisten kohtaamisia edustustyön parhaimpina hetkinä.

– Onhan tilanne itsessään jo taianomainen – hämyisä valaistus, valokruunu, laulut. Mutta se hetki, kun saat katsekontaktin jonkun kanssa ja näet, miten tämä ihminen saa kohtaamisesta lohtua, iloa ja valoa, se on maagista. Erityisesti tänä vuonna tarvitaan niitä valon hetkiä.

Victoria Åkermarck on viisilapsisen perheen toiseksi nuorin tytär. Isot siskot aloittivat Lucia-perinteen jo ennen hänen syntymäänsä ja ottivat pikkusiskon mukaan noin kolmivuotiaana. Tästä on säilynyt muistona valokuvia.

– Olemme esiintyneet perheelle ja ystäville sekä vähän isommissakin tapahtumissa. Se on ollut kaunis tapa toivottaa hyvää joulua läheisille. Lucia-perinne jatkui koulussa. Nykyisin siskot asuvat ympäri Suomen sekä Ruotsissa, mutta olen jatkanut perinnettä kolmivuotiaan siskontytön kanssa perhepiirissä.

Lucia kruunataan Lucian päivänä, sunnuntaina 13. joulukuuta, Helsingin Tuomiokirkossa. Kruunauksen suorittaa opetusministeri Li Andersson.

– On totta kai harmilista, että tänä vuonna koronan vuoksi ei tuomikirkkoon oteta yleisöä. Myös perinteinen Lucia-ajelu kaupungin keskustassa jää pois. Suoraa lähetystä voi kuitenkin seurata televisiosta. Lucia-perinne on monelle tärkeä joulun aloitus, mutta paljon tärkeämpää on, että ihmiset pysyisivät terveinä.

Åkermarck muistaa olleensa joskus lapsena Senaatintorilla vastaanottamassa Luciaa. Tilaisuudesta on jäänyt mieleen juhlallinen tunnelma ja ihmispaljous. Tänä vuonna Senaatintorille ei kokoonnuta.

Lucia on Folkhälsanin hyväntekeväisyystyön keulakuva ja edustaa kansalaisjärjestön arvoja. Lisäksi hän tuo olemuksellaan valoa ja iloa kanssaihmisille.

Victoria Åkermarck on opiskellut yliopistossa kansainvälistä oikeutta. Opiskeluaikanaan hän vietti puoli vuotta opiskelijavaihdossa Tokiossa ja rakastui siellä japanilaiseen estetiikkaan. Suomeen palattuaan hän on jatkanut teetaiteen opiskelua Suomenlinnan japanilaisella teehuoneella.

Luonto on Lucia-kandidaatille tärkeä. Nuorempana suunnistusharrastus loi turvallisuudentunteen metsässä liikkumiseen ja nykyään Åkermarck viihtyy sienimetsässä. Myös golf kuuluu harrastuksiin.

Äänestä

Verkossa www.lucia.fi, verkkopankki/mobilepay/luottokortti, minimilahjoitus: 1€.

Tekstiviesti numeroon 17191, minimilahjoitus: 5€. Esim. ”5e lucia 7 oma nimi”

Äänestyslippu, minimilahjoitus: 1€. Paikat: Grand Luckan, Firmorm ja Welmans Porvoossa sekä Salon Charme ja Sea Golf Rönnäs Loviisassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut