Sähköt palautettu myrskyn jäljiltä Porvoon ja Loviisan seudulla, sähköverkkoyhtiöt jatkavat jälkien korjaamista ensi viikkoon

Sähköverkkoyhtiöt arvioivat jälkien korjaamisen kestävän ensi viikollakin. Kuvituskuva. Antti Aho

Tanja Kuisma

Puita ympäriinsä katkonut Liisa-myrsky talttui eilen iltaan mennessä ja Porvoon Sähköverkko tiedotti korjanneensa keskijänniteverkon viat yön aikana. Perjantaina on jatkettu töitä pienjänniteverkon parissa. Ilman sähköä oli enimmillään noin 1800 asiakasta torstaina kello 14.00.

Porvoon Sähköverkon alueella oli verkkosuunnittelija Rasmus Lindqvistin mukaan kaikilla pääsääntöisesti sähköt palautettu jo illalla niiltä, keneltä ne olivat katkenneet.

– Nyt on vielä jäljellä siivousta ja tilapäiskorjauksia jäi jonkin verran ja oksiin nojaavien puidenkin poistoja. Kunhan ihmiset menevät viikonlopuksi mökeilleen, niin luulen että sahattavaa tulee vielä ensi viikonkin ajalle, hän arvioi.

Tämän vuoksi energiayhtiö on varannut viikonlopuksi väkeä normaalia enemmän, että silloin ilmenevät viat saadaan sujuvasti korjattua. Porvoon Sähköverkolta töissä on ollut yhteensä kymmenkunta henkilöä.

Tästä myrskystä ei Lindqvistin mukaan seurannut pitkiä sähkökatkoksia, mutta haastetta toivat samanaikaiset useat hälytykset eri puolille laajaa sähköverkon aluetta Porvoossa, Loviisassa ja Pornaisissa.

– Samaan aikaan tuli katkoja Pornaisiin, Mustijoelle, Malmgårdiin, Veckjärvelle ja Kerkkoossakin oli pitkin päivää lyhyitä katkoja, kun löydettiin vika ja saatiin se vasta iltapäivällä korjattua. Nyt on siis jälkisiivous käynnissä, mutta viimeiset puut poistetaan varmaan vasta ensi viikon aikana. Meillehän tulee niistä tieto vain sähköttömiltä asiakkailta, ei muista, Lindqvist lisää.

Kymenlaakson Sähköverkossa on perjantaina käyttöpäällikkö Saku Mässelin mukaan enää yksittäisiä sähköttömiä asiakkaita. Itä-Uudellamaalla on KSOY:n sähköverkko Askolassa, Pukkilassa ja Loviisassa.

Mässelin mukaan myrsky eteni nopeasti ja siihen liittyi erittäin voimakkaita paikallisia puuskia.

– Syynä tähän olivat vaikeasti ennustettavat, nopeasti muodostuvat ja etenevät sadekuuronauhat, joiden yhteydessä näitä voimakkaita puuskia esiintyi. Näillä alueilla aiheutui paljon tuhoja ja siten vikoja sähköverkkoon, hän selvittää yhtiön tiedotteessa.

Perjantaina korjattavana on Mässelin tiedotteen mukaan vielä Kotkan ja Pyhtään saaristokohteita sekä Luumäellä kaksi kohdetta, joissa linjatuhot ovat olleet merkittäviä.

– Kaikkiin sähköt saataneen palautettua perjantain aikana.

Myös tulevaksi viikonlopuksi on ennustettu tuulista säätä erityisesti rannikkoalueille, ja Kymenlaakson Sähköverkko on kasvattanut lisävarallaoloa mahdollisten korjaustoimenpiteiden nopeaan hoitamiseen.

Yhtiö pyytää ilmoittamaan linjoille kaatuneista puista häiriöilmoitusnumeroon 05 778 0222. Sähkölinjoille kaatuneisiin puihin ei tule itse koskea eikä puita tule omatoimisesti ryhtyä poistamaan sähkölinjan päältä.

ASKOLASSA on ollut kunnan tiedotteen mukaan torstaista lähtien lyhyitä katkoksia vedentulossa sähkökatkosten myötä.

Pukkilassa on Teikarinmäen pururadalla kaatunut puita valaistuslinjojen päälle ja tämän johdosta valot eivät toimi. Kunta tiedottaa, että sähköt on kytketty pois ja vika korjataan mahdollisimman pian.

Täydennetty 20.11. kello 11.56 Mässelin haastatteluosuus KSOY:n tiedotteesta.

Lisätty 20.11. kello 12.12 Porvoon Sähköverkon alueella sähköttä enimmillään olleiden talousten määrä ja korjaustöissä olevien lukumäärä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut