"Kun sä saat verkkarit, niin etkö sä sillä tuu" – Yrittäjät sanovat suorat sanat kiusallisesta ilmiöstä: Näitä palveluita vingutaan ilmaiseksi

Yrittäjiltä ruinataan palveluita jopa ilmaiseksi tai erikoisia vaihtokauppoja vastaan.

Tatuoija Noora Hautapaakkanen kohtaa työssään jopa ilmaisten tatuointien pyytäjiä. –Se on todella ärsyttävää. Toivon, että ihmiset oppisivat, että teemme oikeasti töitä ja elätämme tällä itsemme. Ihmiset eivät taida ymmärtää, että myöskään vaihtareilla emme maksa vuokraa ja laskuja. Sanna Jompero-Lahokoski/Arkisto

Sanna Jompero-Lahokoski

Juttu on julkaistu alun perin 29.5.2018

Yrittäjän arki on usein puurtamista elantonsa eteen, mutta yhä useammin myös yhteydenottoja ilmaisten palveluiden kerjääjiltä.

Moni yrittäjä kertoo kyllästyneensä siihen, että ystävänpalveluksena ruinataan tavaraa tai palvelua.

Kun helsinkiläinen tatuoija Noora Hautapaakkanen perusti yrityksensä, hän yllättyi ehdotuksista ja erityisesti niiden määristä.

– Alussa tuntui, että joku oli koko ajan vinkumassa jotain erityistä kohtelua tai alennusta. Luojan kiitos, että se on nyt vähän rauhoittunut, kun toiminta on lähtenyt hyvin pyörimään ja olen saanut nimeä.

Eräs tuntematon mies esimerkiksi otti Hautapaakkaseen yhteyttä Instagramissa olevien kuvien perusteella ja tarjosi personal trainerin palveluita vastineeksi tatuoinnista.

Olisi tärkeää, että ihmiset heräisivät siihen, että tämä on oikea ammatti.

Tatuoija Noora Hautapaakkanen

– Elinikäinen VIP-pääsy bileisiin ja pt-treenit ovat olleet viimeisimpiä. Olen sanonut, etten ota ehdotuksia vastaan edes vitsinä, koska tämä on päivätyöni. Ei vaihdokeilla elä ja maksa laskuja. Ethän sinäkään mene ruokakauppaankaan ehdottamaan, että jos mä antaisin maksuksi jotain muuta kuin rahaa, Hautapaakkanen sanoo.

Nuori yrittäjä on saanut myös täysin vastikkeettomia ehdotuksia.

– Törmäsin joku aika sitten tuttuun, joka sanoi että voisin vähän harjoitella hänellä eli tekisin tatuoinnin ilmaiseksi. Olisi tärkeää, että ihmiset heräisivät siihen, että tämä on oikea ammatti.

Hautapaakkasen kanssa samassa liiketilassa työskentelevälle Maija Ovaskaiselle on tarjottu työstä palkaksi vasikanmakkaroita ja lounasseteleitä.

– Tämä on sekä ikä- että myös sukupuoliasia. Nuoremmille ja naisille ehdotuksia tulee varmasti enemmän. Ala on edelleen miesvaltainen. Nykyisin tehdään paljon kaupallista yhteistyötä. Sekin varmasti vaikuttaa, tatuoija Ovaskainen pohtii.

Fysioterapeutti Mia Marttisen mukaan tökeröimmät ehdotukset tulevat usein seuroilta, jotka pyytävät mukaan "verkkaripalkalla".

– Kun sä saat verkkarit, niin etkö sä sillä tuu, Marttinen toistaa usein kuullun kysymyksen.

– Aihe on liiankin tuttu. Varsinkin urheilupuolella tätä on. Entisenä kilpaurheilijana olisi kiva tehdä urheilijoiden kanssa töitä, mutta siellä ei olla valmiita maksamaan mistään.

Marttista on myös pyydetty muun muassa pitämään kahden tunnin luentoa ruokapalkalla. Marttinenkin korostaa, että kyseessä on toimeentulo ja fysioterapeutiksi valmistuminen on vaatinut vuosia kestäneen koulutuksen.

– Myös näkyvyyttä tarjotaan usein. Ongelma on, että aina on opiskelijoita, jotka suostuvat tämän tekemään. Se on meille ammattilaisille tavallaan kuin ammuttaisiin nilkkaan.

Kuntosaliyrittäjä ja jooga-studion omistaja Laura Peippo kertoi entisessä blogissaan sijoittaneensa lähes kaikki viivan alle jääneet rahat yritykseensä. Hän on pystynyt näin myös kasvattamaan toimintaansa ja antamaan asiakkailleen hyvättreenimahdollisuudet ja määräajoin uusitut laitteet.

– En olisi voinut tehdä tätä, jos antaisin kaikesta kaikille erilaisia alennuksia. Olen paljon miettinyt, että eivätkö ihmiset tosiaan ymmärrä, miten pieni siivu jostakin tuotteesta tai palvelusta yrittäjälle itselle jää käteen? Peippo pohti ja jatkoi:

– Seuraavan kerran, kun pyydät alennusta jostain tuotteesta niin mieti, että olisitko valmis maksamaan jonkun yrityksen, vaikkapa sähkölaskusta puolet.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut