United Brotherhoodin toiminta tarkastelussa Porvoossa – käräjäoikeus pui ensi kertaa rikollisjärjestön lakkauttamista yhdistyslain nojalla

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus pui tällä viikolla Porvoossa United Brotherhood- ja Bad Union-rikollisjärjestöjen lakkautuskannetta. UB:n johtajaksi väitetty Tero Holopainen asteli maanantaiaamuna käräjäsaliin avustajansa Ilkka Ukkosen kanssa. Samu Karvala

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Porvoon istuntopaikalla maanantaiaamu valkeni jälleen kerran salamavalojen räiskeessä.

Porvoossa käsitellään perjantaihin saakka United Brotherhood- ja Bad Union -rikollisjärjestöjen lakkautuskannetta.

Kantajina ovat erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth ja poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Pekka-Matias Väisänen.

He vaativat, että käräjäoikeus julistaa edellämainitut rekisteröimättömät yhdistykset lakkautetuiksi ja asettaa uhkasakon sille, että väliaikaistakin toimintakieltoa noudatetaan. He katsovat, että UB ja sen alajärjestö ovat yhdistyslaissa esitetyn mukaan "hyvien tapojen vastaisia" ja "sotilaallisesti järjestäytyneitä".

Jutussa vastaajana on United Brotherhoodin jäsen Tero Holopainen, avustajanaan asianajaja Ilkka Ukkonen. He vastustavat yhdistyslain aatteellisten pykälien soveltamista tässä tapauksessa, sillä toiminnan tarkoitus on ollut tuottaa taloudellista hyötyä jäsenilleen.

Ukkosen mukaan toiminta on ollut lakkautettuna jo pitkään, eikä vangittuna olevalla Holopaisella olisi muutenkaan mitään mahdollisuutta vaikuttaa toisten henkilöiden tekemisiin.

Kanne on herättänyt suurta mielenkiintoa, sillä käräjäoikeus käsittelee ensimmäistä kertaa Suomessa rikollisjärjestön lakkauttamista yhdistyslain pykäliin vedoten.

UB:tä vastaan on käyty erillistä rikosoikeudenkäyntiä, jossa Porvooseen talon rakentanutta Holopaista syytettiin muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä ampuma-aserikoksista ja törkeästä rahanpesusta, törkeästä ryöstöstä. Samassa kokonaisuudessa on liki 40 syytettyä,

Erikoissyyttäjä Ruuthin mukaan Holopainen on ollut United Brotherhoodin johtaja vuodesta 2016 lähtien. Saman vuoden syksyllä järjestölle perustettiin "ehdokasjäsenjärjestö" Bad Union. Syyttäjän mukaan toiminta on vahvasti hierarkkista ja jäsenten ja jäseneksi pyrkivien on tehtävä rikoksia käskyjä noudattaen. Järjestöjen päätoimialoiksi mainitaan huumekauppa ja kiristysrikokset.

– Järjestöjen toiminta ei ole lakkautuspuheista huolimatta päättynyt, vaikka se ei siviilimaailmassa niin paljon näykään. Huomattava osa jäsenistä on suorittamassa vankeusrangaistusta, Ruuth arvioi oikeudessa.

UB:llä on ollut toimitiloja. Sekä niistä että jäsenien kodeista on löydetty runsaasti aseita. Lisäksi jäsenet ovat käyttäneet ulkoisia tunnusmerkkejä.

Viranomaisten mukaan UB perustettiin 2010, kun Rogues Gallery, Natural Born Killers ja M.O.R.E. yhdistyivät. Jäsenmäärän väitetään vuosikymmenen aikana noin 50:stä noin sataan.

Ruuthin mukaan UB:n toiminnan tarkoitus on "olla veljeskunta ja tukea jäseniä heidän ollessaan vankilassa." Ukkosen mukaan vanhoilta verkkosivuilta otettu teksti ei täytä vaatimuksia yhdistyksen aatteellisuudesta.

Jutun käsittelylle on varattu kolme päivää päättyen perjantaina 27.11. Laamanni Anders Cederbergin johtama kolmen tuomarin kokoonpano antanee ratkaisunsa asiassa myöhemmin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut