Parjatut portaat ovatkin iso hitti – kuntoportaiden suosio yllätti liikuntapomonkin

Porvoolaislähtöinen Gunilla Blomfelt kokeili Kokonniemen kuntoportaita maanantaina ensimäistä kertaa. "Tosi hyvät. Voin kuvitella, että nämä ovat hyvin suositut." Blomfelt sanoi tulevansa uudelleen, tutustumiskerraksi riitti yksi nousu. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Heinäkuun alussa avatuissa Kokonniemen kuntoportaissa on ollut parhaina päivinä suorastaan ruuhkaa. Liikuntapalveluiden päällikkö Per Högström ei voisi olla tyytyväisempi.

– Odotimme portaille paljon käyttöä, mutta odotuksemme ovat jopa ylittyneet, mies myhäilee.

Portaisiin saatiin laskuri heinä-elokuun vaihteessa. Sen jälkeen kuntoportaissa on kirjattu 147 567 nousua.

Keskimäärin portaat kiivetään ylös viikoittain 7 027 kertaa. Nousuluvut perustuvat ensimmäiseltä kuukaudelta arvioon ja sittemmin kahden eri laskurin tuottamiin tuloksiin.

– Pienin nousumäärä viikossa on ollut 5 348 ja suurin 8 211. Useana viikkona nousumäärä on ollut lähellä 8 000 nousua, Högström kertoo.

Jos haluaa välttää ruuhkaa, kannattaa portaisiin suunnata arkena keskellä päivää. Vilkkainta kuntoportailla on laskurin mukaan iltaviidestä kahdeksaan. Viikonloppuisin nousuja sen sijaan kirjataan eniten kello yhden ja kolmen välillä.

Portaat kiivetään ylös viikoittain keskimäärin 7 027 kertaa.

– Suosituin viikonpäivä on ollut perjantai, mutta muinakin arkipäivinä on ollut vilkasta, Högström kertoo.

Loppukesästä portaissa oli viikonloppuisin hiukan hiljaisempaa, mutta loka-marraskuun aikana tilanne on muuttunut ja nousumäärät ovat lähentyneet arkimääriä.

–Kaiken kaikkiaan on ollut iloinen yllätys, että käyttöaste on pysynyt heti alusta asti näin kovana ja tasaisena koko ajan. Kävijöitä on ollut enemmän kuin odotimme. Tietysti loppusyksyä kohden on hiukan hiljentynyt, se on selvää, kun tulee pimeää ja kylmenee, Högström sanoo.

Noin 250 000 euroa maksaneen hankkeen hinta aiheutti ennen portaiden valmistumista soraääniä, mitkä ovat nyt vaienneet lähes kokonaan.

– Tämä on tällä hetkellä ehkä eniten kilokaloreita kuluttava, kaikkien ulottuvilla oleva liikuntamahdollisuus Porvoossa. Kuntoportaat houkuttelevat liikkeelle sellaisiakin, jotka eivät ole ennen liikkuneet yhtä tehokkaasti. Esimerkiksi juokseminen ei sovi kaikille, mutta portaissa saa sykettä nostettua samalla tavalla, Högström toteaa.

Högström uskoo, että ennen pitkää osa kustannuksista tulee takaisin kansanterveydellisinä vaikutuksina.

– Nämä portaat, jos mikä, antaa sen mahdollisuuden.

Kuntoportaat ovat käytössä siihen asti, kunnes laskettelukeskus aloittaa kautensa. Talvikunnossapitoa ei ole.

– Siihen ei ole mahdollisuutta ja se on turvallisuuskysymyskin, Högström sanoo.

– Pidetään talven yli hengähdystaukoa ja sitten jatketaan täydellä teholla taas huhtikuussa.

Jatkosuunnitelmia portaille ei tällä hetkellä ole, mutta pohdintaa niiden parantamiseksi käydään tarvittaessa.

– Periaatteessa kaikki on toiminut tosi hyvin. Urakoitsija teki laadukasta työtä ja portaat ovat osoittaneet, että ne kestävät kovaa käyttöä. Valaistuksen osalta on ollut vähän haasteita ja olemme saaneet palautetta pimeistä jaksoista. Valaistus kuuluu takuuseen ja on korjattu sitä kautta.

Högströmin mukaan alastulo on monelle ylösmenoa haasteellisempaa.

– Tällä hetkellä alas päin voi tulla kolmea eri reittiä, joten on mahdollista valita itselle sopivin vaihtoehto. Yksi näistä kulkee portaiden vieressä, lisäksi on kaksi purupohjaista polkua.

Portaisiin pääsee ainakin vielä tämän kuun ajan. Kuntoportaat on valaistu ja valot palavat joka päivä aamu kuudesta ilta yhteentoista olosuhteiden niin vaatiessa.

200 metrin mittaisissa portaissa on 336 askelmaa. Korkeusero alimmalta rapulta huipulle on 50 metriä.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut