Elävä joulukalenteri Hamarissa – talojen portinpieliin ja pihoille ilmestyy joka päivä uutta ihasteltavaa

Hamarin kylän talojen portinpielissä syttyy jouluaattona lyhdyt luomaan joulutunnelmaa.

Lyhdyt syttyivät ensimmäisen kerran kuitenkin jo lauantaina 28. marraskuuta Hamarin joulukalenterin käynnistymisen merkiksi.

Hammars Ungdomsförening eli Hamarin nuorisoseura on järjestänyt elävän joulukalenterin joka vuosi jo kolme kertaa tätä ennen.

– Hyvin ollaan saatu porukkaa mukaan ja hamarilaisia seuroja ja yhteisöjä kuten Hamarin talo, Hamarin Purjehtijat, Haikobrinkens daghem, Seo, Hamarin VPK ja Unkan, Annette Ståhlman nuorisoseurasta listaa.

Joulukalenteri voi olla ja on ollutkin tähänkin asti muutakin kuin lyhtyyn sytytetty kynttilä. Tämän näkee parhaiten, kun käy itse katsomassa kävelyllä joulukalenterin eri osoitteiden reitillä, mitä kaikkea jouluista asukkaat ovat pihoihinsa keksineet ja sommitelleet.

Hamarilaiset ovat olleet Annette Stråhlmanin mukaan tosi kiinnostuneita ja innostuneita oman kylän elävästä joulukalenterista. Vähitellen yhä useamman yksityisen kodin asukkaat ovat lähteneet mukaan.

On lyhtyjä, tonttuja ja havuja, viime vuonna oli tässä lähellä lumiukon naama somistettu autotallin oveen.

Annette Stråhlman

– He ovat vain joulumielisiä ihmisiä ja tykkäävät osallistua. Toisilla kalenterijuttu on esillä vain yhden päivän, mutta se saa olla nähtävillä myös jouluaattoon asti. On lyhtyjä, tonttuja ja havuja. Viime vuonna oli tässä lähellä lumiukon naama somistettu autotallin oveen.

Meren äärellä ja komeissa kalliomaisemissa polveillen seisoo puutaloja ja risteilee erilaisia kulkureittejä.

Idyllisessä kylämiljöössä kävellessä tulee pohtineeksi, että minkälaista on elämä tänä päivänä Hamarissa, ja minkälaisia ovat hamarilaiset talot ja asukkaansa.

Annette Stråhlman luonnehtii Hamariin liittyvän paljon historiaa, saarienkin kautta ja muutoinkin. Hän on syntyperäinen hamarilainen, vaikka asuikin välillä Helsingissä.

– Meillä on täällä vanhaa Hamaria ja Slätbergetkin alue taas on uutta Hamaria. Uusiakin taloja on rakennettu, mistä suurin osa sulautuu hienosti vanhan rakennuskannan joukkoon. Itse asun Gammelbackan kartanosta varmaankin ainoassa säilyneessä talossa, jonka äidinisän vanhemmat aikanaan siirsivät Trappaksentien varrelle.

Hamarissa on ollut jo yli sata vuotta oma vapaapalokunta, on nuorisoseurantalo Unkan ja Hamarin työväentalo.

– Meillä asuu täällä kaikkinensa kivaa porukkaa. Kun kohdataan tiellä niin hymyillään, vaikkei kaikkia tunnetakaan. Uusi ja vanha sulautuu hyvin yhteen. Seokin on tuolla rannassa uusittu ja laitettu kuntoon ja tuntuu, että siitäkin tulee kyläkeskus toisella tavalla, kuin mitä se on tähän mennessä ollut, Stråhlman pohtii.

Hamarin joulukalenteri

1 Rajapyykintie 14

2 Hamarin Seo

3 Hammars FBK Hamarin VPK

4 Hamarin Purjehtijat /Telakka Höylääjäntie 7

5 Sahuritie 1

6 Hamarin Työväentalo Hamarintie 22

7 Taavintie 2

8 Rajaprotintie 8A

9 Tukkipojantie 2

10 Trappaksentie 35

11 Örnhamsintie 8

12 Leipurinmäki 3

13 Laaksonpohjantie 12

14 Hammars UF Unkan Leipurinmäki 8

15 Haikobrinkens daghem Kevätkukantie 1

16 Metsäpolku 5

17 Puistotie 12

18 Hamarintie 6

19 Villa Sjökulla Haavikkotie 35–37 kohdalta 200 metriä rantaan

20 Haavikkotie 23

21 Rajapyykintie 5

22 Puistotie 8

23 Sahasaarentie 8

24 Sytytä lyhty portilla

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut