Koljosen ruoka-avun toiminta on vaarassa loppua – Mistä löytyvät uudet tilat?

Ruokatarvikkeita on tarjolla runsain mitoin, mutta mistä saamme uudet tilat, pohtii Ritva Koljonen. Outi Paappanen

Eija Quinlan

Vänrikinkadulla toimivalle, toiminnanjohtaja Ritva Koljosen pyörittämälle Porvoon Lähimmäistyö ry:n ruoka-avulle kaivataan pikaisesti uusia tiloja. Yhdistys on saanut tietää, että sen käytössä olevat tilat menevät alta jossain vaiheessa ensi vuoden aikana.

– Olemme kuulleet, että vuoden sisällä joudumme lähtemään täältä Vänrikinkatu 16:sta. He eivät osaa sanoa tarkkaa aikaa. Tämä rakennus menee purkuun. Se voi olla kesällä, me ei tiedetä. Vuodenvaihteessa tulee yhdeksän vuotta kun olemme olleet näissä tiloissa. Sitä ennen olimme Metodistikirkossa, Koljonen kertoo.

Tilojen puuttuminen on varsin huolestuttavaa yhdistyksen tulevaisuuden kannalta.

– Se on selvä merkki meille. Jos ei tiloja ole meille, niin ajetaan yhdistys alas. Me lopetetaan. Sitten saa Porvoon kaupunki hoitaa nämä köyhät. Me olemme omalta osaltamme jo vähäosaisia auttaneet. Minulle tulee jo 30 vuotta täyteen, jolloin olen tätä työtä palkatta tehnyt, 68-vuotias Koljonen kertoo.

Yhdistys etsii toimivia tiloja, joihin on esteetön pääsy ja tarpeeksi tilaa, jotta myös koronan vuoksi katkolle jäänyt hartaushetki voitaisiin järjestää. Tilojen pitäisi olla keskustan tuntumassa, koska monilla ei ole autoa. Ja tiloissa pitäisi myös olla keittiö.

Yhdistyksen toiminta perustuu kristillisyyteen, hädässä olevan lähimmäisen auttamiseen. Ritva Koljonen käynnisti ruuanjakohetken lyhyellä rukoushetkellä ennen kuin ovet avautuivat.

– Anna meille tänäänkin tänne rakkauden ilmapiiri, siunaa jokainen asiakas ja työntekijä, hän sanoi.

Ruokakassia noutavien joukossa on sekä nuoria että vanhempia. He seisovat hiljaisina jonossa ulkona, tuulessa ja sateessa. Heitä muistutetaan turvavälien noudattamisesta, kun he pääsevät sisälle. He etenevät pisteeltä pisteelle, jossa vapaaehtoinen kertoo, minkä verran kyseistä ruoka-ainetta saa ottaa.

– Viikossa on kolme jakoa. Eilen täällä kävi 140 ihmistä, Koljonen kertoo.

Ihmiset saavat ruuan lisäksi myös välittämistä, tunnetta siitä, etteivät ole ahdinkonsa kanssa yksin, ja toiminta onkin monelle tärkeää. Eräskin eläkeikäinen mies kertoi käyneensä ruokajaossa jo vuosikymmeniä, ja hän jutteli Ritu Koljosen kanssa kuin ystävä konsanaan.

Ruokatarvikkeita on tälläkin kertaa tarjolla hyvä valikoima. On perunoita, kasviksia, hedelmiä, säilykkeitä, jogurttia, viiliä ja erilaisia leipiä. Jako on kuin runsaudensarvi, josta ihmiset saavat osansa.

Yhdistys on vuosien varrella luonut hyvät suhteet paikallisiin kauppiaisiin, jotka anteliaasti laittavat kierrätykseen parasta ennen päiväyksellä varustetut tuotteet, joita ei enää voida myydä. Myös paikallinen elintarvikealan yritys osallistuu säännöllisesti tähän hyväntekeväisyystoimintaan.

Ritva Koljonen tahtookin lämpimästi kiittää kaikkia lahjoittajia ja Porvoon kaupunkia hyvästä yhteistyöstä.

Kun nykyiset kaupungin omistamat tilat menetetään, on tilanne toiminnan jatkumisen kannalta huolestuttava. Koljonen ei kuitenkaan anna huolelle valtaa.

– Minä en huolehdi. Jos Herra tahtoo toiminnan jatkuvan, niin hän avaa sen oven. Uskovana ihmisenä Herraan kun luottaa, niin on ihana elää siitä levosta käsin.

– Jos Herra avaa meille uuden paikan, sellaisen isomman tilan, niin siitä pidän kiinni, että yhtenä päivänä viikossa meillä olisi taas hartaus. (Hartaus on jouduttu jättämään pois koronan vuoksi). Meille on Jumala siunannut ihmeellisesti ruokaa, ja siitä olemme kiitollisia.

Myös yhteistyötä muiden paikallisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa on ehdotettu jatkoa ajatellen. Se vaihtoehto ei Koljosta suuremmin kiinnosta.

– On esitetty toive, että me lähtisimme yhdessä eri yhteisöjen kanssa tekemään yhteistyötä, mutta siitä ei tule yhtikäs mitään. Siellä on niitä kukkoilijoita; vähän aikaa tehdään yhdessä ja sitten potkaistaan pois sanoen, ettei me sua tarvita, hän pohtii.

– Meillä on niin ihana porukka täällä. Olen rukoillut Herralta, että tänne tulisi hänen tahtomiaan ihmisiä. Meillä ei ole sanaharkkaa täällä.

Yksi uusista nuorista vapaaehtoisista työntekijöistä on Maria Lindqvist. Hän kokee tekevänsä yhdistyksessä tärkeää työtä vähävaraisten hyväksi.

Toiminta vaikuttaa tosi mukavalta, hän kertoo.

Alueelle suunnitellaan senioriasumiseen tarkoitettua Virkkulankylää. Virkkulankylä-konseptin mukaiset asuinympäristöt on tarkoitettu 55 vuotta täyttäneille asukkaille.

– Kiinteistön tulevaan käyttöön liittyvä asemakaavaprosessi on etenemässä ja johtanee vuoden sisällä siihen, että kiinteistö täytyy tyhjentää kaikesta toiminnasta, Porvoon kaupungin toimitilajohdosta kerrotaan yhdistykselle.

– Kaupungilla on halu ja pyrkimys auttaa yhdistystä tai muuta mahdollista toimijaa löytämään uudet ja mahdollisuuksien mukaan pysyvämpään toimintaan soveltuvat tilat ruuanjakelulle. Kaupungilla ei itsellään ole suoraan osoittaa keskusta-alueelta ko. toimintaan soveltuvaa tilaa pitkäaikaiseen käyttöön.

Jos toiminta joudutaan lopettamaan, se jättää ison aukon jälkeensä.

Ritva Koljosen johtama rakkaudentyö on vertaansa vailla. Koljonen on vuosikymmeniä jakanut ruokaa vähävaraisille täällä, porvoolainen Jorma A. Aunela sanoo.

– Porvoon kaupunki tulisi saamaan ilman Ritva Koljosen ruoka-apua monenlaisia sosiaaliongelmia kannettavakseen. Kaupungille olisi hyödyllistä vastata nyt tähän huutoon. Antaessaan tilat ruoka-avun ahkerille työntekijöille, kaupunki saa mahdollisuuden hoitaa palvelujaan hyvin edullisesti, lähes ilmaiseksi.

Fakta

Porvoon Lähimmäistyö ry:n ruokajakelua on tarjolla tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin kello 12.30-14.00.

Turvavälit huomioidaan noutohetkessä.

Hartaushetkiä ei tällä hetkellä voida järjestää koronaepidemian vuoksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut