Porvoolainen Herra Ylppö istuu pöydän päähän Vain elämää -ohjelmassa: "Narsismia ja itseinhoa, yksi elämäni hienoimpia kokemuksia"

Vain elämää oli kokemus, jollaista Herra Ylppö ei koskaan osannut odottaa. Muiden artistien kappaleista tehtyjä versioita kuullaan jatkossa keikoillakin. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Suositussa Vain elämää -ohjelmassa on perjantaina Herra Ylpön päivä.

Taiteilijanimen takana on porvoolainen Frank Mäntymäki.

– Lähipiiriä myöten kaikki ovat kutsuneet minua nuoresta asti Ylpöksi. Nimi jäi elämään yhdestä heitosta. Myöhemmin Ylppö tuntui taiteilijanimenä vähän löysältä, joten pöyhkeyksissäni lisäsin siihen herran, rockmuusikko naurahtaa.

Sarja on viime aikoina kerännyt perjantaisin television äärelle noin 800 000 katsojaa. Siitä huolimatta Ylppö ei ole saanut kotikaupunkinsa kauppajonoissa juttuseuraa.

– Tämä on jännä paikka. Radio Rock, joka soittaa mun musaa, ei kuulu täällä. Saan olla ihan rauhassa.

Porvooseen Ylppö päätyi kymmenen vuotta sitten toisen porvoolaisen rockmuusikon, A.W. Yrjänän innoittamana.

– Helsingissä ei koskaan ollut samanlaista rauhaa. Nyt haaveilen omakotitalosta täällä. Se voisi olla ihan skutsissakin.

Vain elämää -ohjelmaan Ylppö suostui mukaan lopulta uteliaisuudesta.

– Olin aina ajatellut, että se ei ole mun mesta ollenkaan. Mutta muutamat kollegat puhuivat kokemuksesta pelkästään hyvää.

Ylppö kertoo olleensa aina siinä mielessä pelimannihenkinen, että haluaa tehdä vain omaa musiikkia.

– Tärkeintä oli, että sain tehdä tuottajani Joel Attilan – porvoolainen hänkin – kanssa muiden artistien biiseistä todella oman näköisiä, ottaa ne rajustikin omiin nimiini, toki alkuperäistä ideaa kunnioittaen. Ajattelin, että no mennään testaamaan. Musaohjelmia on tänä päivänä kuitenkin aika vähän.

Lopullisen ratkaisun hän teki kuitenkin kuultuaan, keitä muita kaudella on mukana.

– Porukka oli todella mielenkiintoinen, niin sekalainen setti. En tuntenut ennestään muita kuin hiukan Mariskaa ja Veskua. Isoin juttu oli kuitenkin se, että pääsin tekemään Arja Korisevalle sävellettyä musaa ja kuulla hänen laulavan mun musaa. Arja on niin iso suomalainen legenda, Ylppö kertoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Herra Ylppö puhuu Vain elämää -ohjelmassa hyvin avoimesti vaikeuksistaan. – Masennus ja mielenterveydelliset jutut on ihan sama asia, kuin jos joltain menee nilkka rikki tai polvi sijoiltaan. Miksi pitäisi häpeillä? Päin vastoin koen, että puhumalla voin antaa jollekin muulle vinkkejä siitä, että pahoistakin jutuista voi päästä eteenpäin, hän sanoo. Outi Paappanen

Yl ppö ei ole katsonut jaksoja kuvausten jälkeen, mutta perjantaina hänkin aikoo asemoida itsensä television ääreen. Illan aikana Ressu Redford, Arja Koriseva, Mariska, Vesku Jokinen, Jannika B, Stig ja Reino Nordin esittävät tulkintojaan Herra Ylpön tuotannosta.

– Jos elämästä pitäisi laittaa päiviä järjestykseen, niin tuo kuvauspäivä menisi varmaan heittämällä mun elämäni top kymppiin, missä ennestään on esimerkiksi lasten syntymät, Ylppö sanoo.

– Se oli hämmentävä ja imarteleva päivä, johon liittyi narsismin ja itseinhon sekaisia tunteita. Tuntui, että se kaikki oli jopa vähän liikaa. On uskomaton tunne, että nämä tyypit ovat todella paneutuneet ja nähneet vaivaa ja tehneet mun biiseistä itselle tärkeät laulut todella hienosti. Todella hieno päivä.

Ylppö kertoo, että jaksossa kuullaan versioita hänen kappaleistaan hyvin laajalla skaalalla.

– En pysty arvottamaan, kuka teki suurimman vaikutuksen, sillä kaikki ovat todella hyviä ja todella erilaisia. Mutta yllätyin tosi, tosi paljon Arjan vedosta. Myös Jannika yllätti mut todella. Ja Reino teki mielestäni hitin, Ylppö sanoo.

Kuluvaa kautta on leimannut vahva yhteishenki.

– Tuotantokin sanoi, ettei porukalla ole syntynyt tällaista yhteyttä näin nopeasti koskaan koko kymmenen vuotta kestäneen ohjelman aikana, Ylppö sanoo.

– Leirifiilis syntyi heti. Kuvauspäivät olivat pitkiä, mutta meillä oli todella hauskaa. Mahtava porukka.

Artistit ovat pitäneet yhteyttä kuvausten jälkeenkin. Lisäksi kuukausi sitten kuvattiin joulujaksoja ja suunnitelmissa on ollut illanistujaisetkin.

Huhujakin ohjelman tiimoilta on syntynyt. Tarkkasilmäiset katsojat ovat pistäneet merkille Ylpön ja Mariskan lämpimät välit.

– Mariskasta on tullut mulle sielunsisar, olemme melkein pelottavan samanlaisia. Siitä syntyy vahva yhteys ja jengi haluaa nähdä sen romanttisena. Mulla on kuitenkin tyttöystävä, joka on ihan eri henkilö kuin Mariska. Olemme muuttamassa yhteen, Ylppö torppaa huhut.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Herra Ylppö on tallentanut lastensa piirustuksia tatuoinneiksi käsivarsiinsa. Lapset pitävät miehen Porvoossa ja menevät kaiken muun edelle. Outi Paappanen

Porvoo on miehen koti puolet viikosta, toisen puolen hän viettää Karkkilassa.

– Olen vuokrannut Aki Kaurismäeltä työhuoneen sieltä ja löytänyt hänen kauttaan yhtäkkiä aika paljon frendejä. Mulla on aina ollut Porvoossa hirvittävän huono sosiaalinen elämä, Ylppö kertoo.

Uusista tuttavuuksista koostuu muun muassa Karkkilan Työväen Laiskurit, joka kokoontuu kerran viikossa. Ryhmässä on mukana väkeä taiteilijoista duunareihin.

– Diggaan siitä, että mukana on selkeesti mua vanhempia tyyppejä, seitsemänkymppisiäkin. Olen aina viihtynyt itseäni vanhempien seurassa, rakastan sitä kaikkea elämänkokemusta, mitä heillä on. En halua olla missään seurassa mikään tähti, vaan ihminen. Jos menen kapakkaan, missä on nuorisoa, ne jännittää ja suhtautuu muhun eri tavalla kuin muihin. Olen vähän huono sosiaalisesti, töksäyttelijä. Vanhempi porukka hyväksyy, niitä ei kiinnosta pätkääkään, onks mulla joku kultalevy seinällä. Se on tosi vapauttavaa.

Porvoota Ylppö ei kuitenkaan ole jättämässä kokonaan.

– Lapseni asuvat täällä ja he ovat puolet ajasta mun luona. Faijan pitää olla lähellä. Lapset menevät etusijalle aina ja kaikessa.

Herra Ylppö

Frank Mäntymäki, s. 1973, kotoisin Harjavallasta, asuu Porvoossa.

Tunnetaan yhtyeistä Maj Karma, Herra Ylppö & Ihmiset ja Herra Ylppö & EX. Viimeisin syntyi avioeron jälkeen. Jatkossa Ylppö sanoo esiintyvänsä bändeineen nimellä Herra Ylppö.

Ohjannut ja kuvannut musiikkivideoita useille yhtiöille. Tekeillä myös kokopitkä elokuva Kronos Kairos, joka on edennyt loppusuoralle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut