Myös Porvoo liittyi koronan leviämisvaiheen kuntiin – torstaina kolme uutta tartuntaa, joista yksi Strömborgska skolanissa

Hannu ja Irmi Haahti käyttävät kasvomaskia aina kodin ulkopuolella. Maski on osa Nitta Mäkisen (vas.) työasua. Outi Paappanen
Marita Itävuori

Marita Itävuori

Koko Uudenmaan katsotaan olevan nyt koronavirusepidemian leviämisvaiheessa.

Vaikka alueellisia eroja on, eikä Porvoo täytä kaikkia leviämisvaiheen kriteerejä, myös täällä on nyt siirrytty leviämisvaiheeseen, eli kolmiportaisella asteikolla huonoimpaan tilanteeseen.

– Esimerkiksi sairaanhoidon merkittävän kasvun kriteeri ei Porvoossa täyty, kaupungin sosiaali- ja terveystoimen hallintopäälikkö Salla Paavilainen kertoo.

Hän jatkaa, että koko Uudenmaan määritteleminen leviämisvaiheen alueeksi on kuitenkin perusteltua.

– Se on siinä mielessä välttämätöntä, että kuitenkin liikutaan ristiin rastiin. On tärkeää, että samat rajoitukset ovat kaikkialla käytössä. Silloin ei tarvitse miettiä, onko Helsingissä vai Loviisassa, tai saako jäähalliin mennä vai ei, hän ottaa esimerkiksi.

Porvoossa todettiin torstaina kolme uutta koronavirustartuntaa, joista yksi Strömborgska skolanissa.

Meillä ei ole Porvoossa sairaalahoidossa yhtään koronapositiivista tällä hetkellä.

Ann-Sofie Silvennoinen, sote-johtaja

Keskiviikkona Porvoossa todettiin yhteensä seitsemän uutta koronatartuntaa. Luku on korkein päiväkohtainen luku kaupungissa epidemian aikana.

– Toisaalta se oli yhden päivän luku, jota ei niinkään pitäisi katsoa. Viikko on hyvä seurantaväli katsoa, missä mennään, Paavilainen kertoo.

Koko Uudellamaalla sairaalahoidossa oli koronaviruksen takia torstaina 83 ihmistä.

Porvoossa ei eilen ollut sairaalahoidossa yhtään koronapotilasta.

– Meillä ei ole Porvoossa sairaalahoidossa yhtään koronapositiivista tällä hetkellä, kertoo Porvoon sote-johtaja Ann-Sofie Silvennoinen.

Koko epidemian aikana Porvoossa ei ole kukaan menehtynyt koronavirustautiin.

Näsin kuntoutuskeskuksessa kaikilta osasto 3:n ja koko henkilökunnan koronavirustestien tulokset eivät ehtineet vielä torstaina valmistua.

Kuntoutuskeskuksessa todettiin keskiviikkona koronatartunta kahdella henkilökunnan jäsenellä. Potilaiden ei uskota altistuneen tartunnalle, mutta heidät on testattu varmuuden vuoksi.

Yhtenäiskoulu Strömborgska skolanissa todettiin koronatartunta keskiviikkona ja toinen tartunta torstaina. Tuoreimmalle tartunnalle on altistunut 16 yläkoulun oppilasta, Porvoon kaupunki tiedottaa.

– Nämä altistumiset tapahtuivat ennen kuin kasvomaskit saatiin laajasti käyttöön yläkoulujen oppilaille. Nyt oppilaat käyttävät maskeja, joten mahdolliset tartunnat yläkouluissa eivät jatkossa johda näin laajoihin karanteeneihin, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jeff Westerlund kertoo tiedotteessa.

Tartunnan saanut on kotihoidossa, ja hänet on määrätty eristykseen. Tartunta ei ole samaa tartuntaketjua kuin tämän viikon keskiviikkona tiedotettu tartunta.

Altistuneille on ilmoitettu tilanteesta koulussa ja heidän huoltajilleen Wilma-viestillä. Jos yhteydenottoa ei ole tullut, ei kontaktia tartunnan saaneeseen ole ollut.

Tiedotteessa todetaan, että terveydenhuoltoviranomaiset ottavat yhteyttä henkilökohtaisesti altistuneiden huoltajiin viimeistään perjantaina 27. marraskuuta.

Altistuneet määrätään kotikaranteeniin, ja he saavat karanteeniohjeet.

Altistuneiden henkilöiden perheenjäseniä ei määrätä karanteeniin, koska he eivät ole olleet tekemisissä tartunnan saaneen kanssa. Karanteeniin määrättyjen lasten ja nuorten sisarukset voivat mennä kouluun ja päiväkotiin.

Koulutoiminta jatkuu muilta osin edelleen lukujärjestyksen mukaisesti.

Fakta

Tartunnat nyt

Porvoossa varmistui torstaina 3 koronavirustartuntaa, keskiviikkona 7, tiistaina 1 ja maanantaina 3 tartuntaa. Viime viikolla tartuntoja oli yhteensä 15.

Kaupunki kertoo uusista toimista perjantaina.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut