Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoon kirjoittajapiirissä kasvetaan kirjailijoiksi – "Tapaamiset ovat hyvin avartavia"

Mitä yhteistä on opettajalla, Fengshui-konsultilla, psykoterapeutiksi opiskelevalla ja toimittajalla? Heitä kaikkia on puraissut kirjoittamiskärpänen, ja halu saada kirjoituksensa ihan perinteisesti julkaistua kirjana.

– Tapasimme kansalaisopiston luovan kirjoittamisen viikonloppukurssilla reilu vuosi sitten, Taina Järveläinen kertoo.

– Puhuimme kurssilla Helen Bienekin kanssa siitä, että olisi mukava tavata porukalla vielä kurssin jälkeenkin. Kurssi kesti vain yhden viikonlopun, ja ajattelin, että olisi hyvä verkostoitua samanhenkisten ihmisten kanssa, koska sitä kautta voisi saada palautetta omasta työstään sekä inspiraatiota kirjoittamiseen.

– Kirjoittaminen on minulle terapeuttista. Se on myös tapa tulkita tunteita ja jäsentää maailmaa. Kirjoitan mielelläni ihmiseen ja ihmisyyteen liittyvistä teemoista. Psykoterapeuttiopintojeni myötä mielen hyvinvointi on monellakin tavalla kirjoitusteni keskiössä, Järveläinen kertoo.

Hän on jo julkaissut tekstejään netissä, mutta kirjahaave elää.

– Julkaisen tekstejäni Valonkantaja-blogissani. Lukijamäärät ovat kasvaneet kaiken aikaa, ja ehkä joskus tulevaisuudessa olisi mukava koota kirjoituksia kirjaksi asti. Haave tuntuu vielä tällä hetkellä kaukaiselta, mutta saavutettavalta.

Kirjoittaminen on minulle terapeuttista.

– Tutustuin Tainaan jo valokuvauskurssilla ja muihin kirjoituskurssilla. Päätettiin perustaa oma piiri. Sovittiin, että tavataan kerran kuussa ja kirjoitetaan ennalta sovitusta aiheesta. Tyyli on vapaa. Kirjoittajapiirin tapaamiset ovat hyvin avartavia ja on kiva keskustella samanhenkisten, loistavien tyyppien kanssa ja antaa/saada palautetta toistemme kirjoituksista ja oppia sitä kautta. Se on myös oivalluksia, ajatuksia, yhdessäoloa, Helen Bienek kertoo.

– Olen aina kirjoittanut paljon, nuorempana päiväkirjojen sivut täyttyivät tapahtumien selostuksista ja ajatuksista. Ennen pulpahteli myös runoja tai laulun sanoja päähän vaikka ratikassa istuessa, olisi pitänyt aina olla joku muistivihko mukana. Kirjoitan elämänmakuisia tarinoita, koskettavaa draamaa tai kannustavia juttuja.

– Olen aiemmin pitänyt blogia (Fantasia Fengshui), mutten valitettavasti ole ehtinyt sitä enää ylläpitää. Teen toisinaan fengshui-konsultaatioita ja -stailauksia kodin harmonian ja ihmisten hyvinvoinnin vahvistamiseksi esimerkiksi kodin vaihdon yhteydessä.

– Pöytälaatikosta työn alle on päässyt jo kirja-aihio, joka on jo loppusilauksia vaille valmis, kun vielä löytyisi kustantaja, ettei tarvitse omakustannetta tehdä. Toinen kirja odottaa siellä pöytälaatikossa. Siitä tulee bestseller, tiedän sen, aihe on sellainen. Kirjoittaminen on minulle luontaista, tapa jäsennellä asioita, työstää jotain tapahtunutta, pohtia elämää ja antaa eväitä muille samassa tilanteessa kamppaileville, Bienek sanoo.

Porvoossa vuosia englannin lehtorina toiminut Anne Lagerstam oli jo pitkään toivonut löytävänsä yhteisön, jossa jakaa ajatuksiaan kirjoittaen ja keskustellen.

– Toivoin saavani siitä toiminnasta uusia ystäviä ja palautetta niin omista teksteistä kuin myös uutta ajateltavaa toisten teksteistä, Lagerstam sanoo.

– Lähinnä sydäntäni lienevät runot – ne ovat mielessä aamuisin ja niitä putkahtelee mieleen myös pitkän yksinolon myötä. Lisäksi kirjoitan mielelläni lyhyitä tarinoita joko koetun, kuullun tai mielikuvituksen saattelemana. Tietokirjoittaminen kiinnostaa myös ja siihen ovat valmentaneet monenmoiset opinnot. Minulla ei ole lempiaihetta, elämään kun kuuluu kaikki ja kaikki kiinnostaa.

– Pari runokokoelmaa on kasassa mutta julkaisematta. Suurin osa runoista on kirjoitettu jo kauan sitten, mutta pidän niistä yhä. Paria blogia olen pitänyt aika ajoin, mutta blogi ei motivoi samalla tavalla kuin oman tekstin näkeminen paperilla ja kansissa.

– Kirjoittaminen on aina ollut osa elämääni, sillä paperilla olen voinut olla vahva ja näkyvissä. Kirjoittaen voi vaikuttaa, ilmaista itseään, laittaa mielikuvituksensa laukkaamaan ja asettua jonkun toisen saappaisiin.

– Runoja ja lyhytproosaa toivon toki julkaisevani jossain vaiheessa vähintäänkin omakustanteena. Ja ehkäpä kirjoitan vielä pitkäjänteisemmin jotain, joka vaatii laajaa taustatyötä. Kirjoitan myös blogia, jonka nimi on Kirjoittava otus.

Myös porvoolainen Riikka Antila on yksi perustajajäsenistä.

– Lukiossa äidinkielen opettajani pyysi, etten koskaan lopettaisi kirjoittamista. Lupasin hänelle sen. Kirjoittaminen jäi kuitenkin elämäntapahtumien myötä pitkälle tauolle. Luovan kirjoittamisen opiskelu vuosikymmenien jälkeen käynnisti tämän onneksi uudelleen, hän kertoo.

Antila toivottaa lukijat lämpimästi tervetulleeksi elämänmakuiseen blogiinsa, jonka nimi on k oettua.com

– Ihmiset kertovat minulle luottamuksella omasta elämästään. Haastattelujen pohjalta kirjoitan totuuteen perustuvia tarinoita blogiini. Ne kirjoitukset ovat tuoneet ihmisten joskus raskaatkin kokemukset kuulluksi, minkä koen olevan erittäin tärkeä asia. Oikeasta elämästä kirjoittaminen on minun sydäntäni lähellä. Ihmisten oman elämän tapahtumien jakaminen on todella koskettavaa ja arvokasta.

– Porvoon kirjoittajapiiriin perustajien tapaaminen kansalaisopiston kurssilla oli hyvä sattuma. Haaveilen, että kirjoittaisin myös kirjan, Antila sanoo.

– Minä olen kirjoittanut aina, sanoo tämän artikkelin kirjoittaja, Uusimaan toimittaja Eija Quinlan.

– Kirjoitin jo 16-vuotiaana ensimmäisen kirjan, jonka lähetin Nuoren voiman liittoon. Sitä ei kuitenkaan hyväksytty julkaisuun.

Opinnot ja työura veivät kirjoittamisen pariin.

– Kirjoittamalla kerron elämänkohtaloista, välitän tietoa, jäsennän elämää, ajatuksia ja tunteita. En voisi kuvitella elämää ilman kirjoittamista. Tai voisin, mutta se olisi jotenkin vaillinaista.

– Kirjoittajapiirissämme on mukava keskustella kirjoituksistamme mielenkiintoisten ja eri tavalla ajattelevien ihmisten kanssa. Blogini on työn alla ja kirja-aihioitakin on jo pöytälaatikossa, mutta vielä ei ole ollut sopivaa tilaisuutta työstää niitä valmiiksi kirjoiksi. Mutta sekin aika vielä toivon mukaan koittaa. Kirja olisi ihana.