Porvoon kaupungilta tiukat rajoitukset koronan leviämisen estämiseksi – tiloja pannaan kiinni ja harrastustoimintaa keskeytetään

Kirjastot eivät sulkeudu täysin. Roger Kvarnström asioi pääkirjastossa perjantaina, varovaisuutta noudattaen. Hänen mielestään kirjat ovat yksi tapa hoitaa itseään. Arkisto/Outi Paappanen

Porvoon kaupunki ottaa käyttöön uusia rajoituksia ja suosituksia, joiden avulla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä alueella.

Rajoitukset ja suositukset ovat voimassa 30.11.–20.12.

Kaupunki sulkee kaikki hallinnoimansa yleisölle avoimet asiakastilat, kuten kirjastot, kulttuuri- ja liikuntatilat lukuun ottamatta välttämättömien palveluiden ja asioinnin tiloja. Asiointi ja palvelut toimivat pääsääntöisesti digitaalisesti ja puhelimitse.

– Koronatilanteen kiristymien ja uudet rajoitukset tuntuvat varmasti ikäviltä ja raskaalta meidän kaikkien mielestä. On kuitenkin tärkeää, että sitoudumme kaikki yhdessä noudattamaan rajoituksia, turvavälejä, hygieniaohjeita ja käyttämään kasvomaskeja – ehkä näin onnistumme kääntämään tilanteen parempaan suuntaan jouluksi. Yhdessä tästä selviämme, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula painottaa kaupungin tiedotteessa.

– Suosittelemme vahvasti, että myös yksityiset toimijat noudattavat samoja rajoituksia, Jukka-Pekka Ujula vetoaa.

Kirjastossa jatkuvat varausten noutopalvelu sekä pika-asiointi ja viranomaisasiointi tietokoneella ajanvarauksella. Myös nuorisotilat ovat kiinni, mutta nuorisotyöntekijät jatkavat toimintaansa ulkona, kouluilla ja digitaalisesti. Nuoristyöntekijät tapaavat erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja nuoria turvallisesti edelleen sovitusti myös sisätiloissa.

Kaikki kaupungin järjestämä harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa ja yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona. Yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä perutaan. Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua ulkona, mutta vain oman harjoitusryhmän kanssa jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä. Uusia vuoroja ei myönnetä.

Ulkokentät ovat kaupungin asukkaiden käytössä, silloin kun siellä ei järjestetä lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Valvontaa kentillä lisätään. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina. Koululiikunta toteutetaan ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa sisäliikuntatiloissa.

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle opetus- ja kulttuuriministeriön määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja opetus- ja kulttuuriministeriön apurahaurheilijoille yhteistyössä pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian kanssa.

Musiikkiopisto ja taidekoulu siirtyvät etäopetukseen. Kansalaisopiston tilat suljetaan, mutta osa kursseista jatkuu etäopetuksena. Borgå Folkakademi on ilmoittanut noudattavansa samaa menettelytapaa.

Valtaosa sosiaali- ja terveyspalveluista jatkuu toistaiseksi, eikä varattuja aikoja peruta. Myös varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja iltapäiväkerhojen toiminta jatkuvat noudattaen hygienia- ja turvaohjeita sekä kasvomaskien käyttösuosituksia.

Kaupunki suosittelee, että etätyötä tehdään kaikilla työpaikoilla, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, tulisi kasvomaskia käyttää kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulisi porrastaa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 30.11.–18.12.2020 kuitenkin siten, että korkeintaan 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n ohjetta. Korkeintaan 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, kuten lakisääteiset yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista.

Kaupunki suosittelee lisäksi, että lähikontaktit rajoitetaan omaan perheeseen tai pysyvyydeltään perheeseen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Pienimuotoisia muistotilaisuuksia voidaan järjestää.

Koronatilanne on heikentynyt nopeasti koko Uudellamaalla, ja tartuntojen ja joukkoaltistumisten määrä on kasvanut voimakkaasti myös Porvoossa. Uusimaa täyttää nyt epidemian vakavimman vaiheen eli leviämisvaiheen kriteerit. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve on kasvanut Uudenmaan alueella huolestuttavasti, ja tartunnat ovat siirtymässä myös vanhempiin ikäluokkiin.

– Varsinkin joukkoaltistusten voimakas kasvu asettaa tartuntojen jäljityskapasiteetin koville. Pääkaupunkiseudulla on jo nähty, kuinka viiveet tartuntojen ja altistuneiden jäljityksessä kasvavat kuormituksen lisääntyessä. Tämä puolestaan johtaa nopeasti siihen, että epidemia ei ole enää hallinnassa ja tartunnat lisääntyvät holtittomasti. Jäljityskapasiteetti on ollut kovilla myös Porvoossa tällä viikolla, johtava lääkäri Kati Liukko kertoo.

– Porvoolaiset liikkuvat paljon Porvoon ja pääkaupunkiseudun välillä työn, asioinnin ja harrastusten vuoksi. Tämä koskee myös nuoria. Yhä suurempi osa tartunnoista ja altistuksista tulee Porvoon ulkopuolelta, muualta Uudeltamaalta ja erityisesti pääkaupunkiseudulta. Siksi on tärkeää, että myös Porvoo tiukentaa koronarajoituksia, tartuntataudeista vastaava apulaisylilääkäri Jeff Westerlund painottaa.

Uudet rajoitukset ja suositukset perustuvat aluehallintoviraston määräyksiin sekä valtioneuvoston ja Uudenmaan alueen alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksiin. Porvoo koordinoi toimintaansa myös pääkaupunkisedun kaupunkien toimenpiteiden kanssa.

– On tärkeää pystyä suojaamaan riskiryhmiä, joille epidemia on kaikkein vaarallisin. Pyrimme myös mahdollisuuksien mukaan lieventämään rajoitusten aiheuttamia kielteisiä sosiaalisia ja sivistyksellisiä vaikutuksia erityisesti lapsille, nuorille ja muille erityisryhmille, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen jatkaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut