Erilaisten väriyhdistelmien ja efektien määrä on loputon – tarkkislaisen omakotitalon jouluvaloshow huipentuu jouluaattona

Pihavalaistus on vielä ”vaatimaton”. Panoksia lisätään joulun lähestyessä. Outi Paappanen

Outi Paappanen

Simonssonin perheen jouluvalot lienevät Tarkkisissa asuville käsite. Myöskään Tarkkisten läpi ajavat eivät ole voineet välttyä näkemästä Tarkkistentien pimeimmässä mutkassa talvikaudella loistavaa pihavalaistusta, joka ei varmasti ole se tavanomaisin Suomen oloissa.

Pekka ja Teija Simonssonin talvikauden pihavalaistus on rakentunut vuosi vuodelta. Valokausi käynnistyy pyhäinpäivästä ja saavuttaa täyden loistonsa jouluaattona. Tässä välillä omaksi ja ohikulkijoiden iloksi tarjoillaan hillitympää ”väliohjelmaa”.

Kyse ei tosiaan ole mistään pihapuuhun ripustetuista valosarjoista, jotka olisi ajastettu syttymään ja sammumaan tiettynä kellonaikana. Ehei. Pihan poikki sisälle taloon, keittiön nurkassa sijaitsevaan ohjauskeskukseen, kulkee tuhansia metrejä sähkökaapelia. Tänä vuonna Simonssonit ovat ottaneet käyttöön uuden ohjelmoitavan led-valojärjestelmän, jolla voidaan ajaa lukematon määrä erilaisia valoyhdistelmiä ja liikkuvia efektejä.

– Laadin efektit läppärillä ilmaisohjelmassa, jonka käyttöä opettelen nyt kolmatta vuotta. Siinä on paljon ominaisuuksia, joita en vielä edes tunne. Voin tehdä esimerkiksi itsenäisyyspäiväksi oman väripaletin valitsemalla 256 000 eri sävystä ja lisätä kuusen valomatriisiin videoefektin, kuten tuulessa heiluvan Suomen lipun, järjestelmän pääkäyttäjä, Teija Simonsson sanoo.

– Testasimme liekkiefektiä pihakuuseen ja näytti, kuin kuusi olisi ollut tulessa. Yllätyimme vähän itsekin, Pekka Simonsson nauraa.

Teija ja Pekka Simonsson suunnittelevat ja ideoivat yhdessä. Valojen ohjaus tapahtuu tietokoneohjelmalla. Outi Paappanen

Teija rakentaa parhaillaan itsenäisyyspäivän musiikillista ohjelmaa. Finlandia-hymnillä säestetty valoshow esitetään sunnuntaina 6.12. tasatunnein kello 16–21 välillä.

Itsenäisyyspäivästä eteenpäin – aina jouluaattoon asti – on luvassa päivittäinen musiikkiohjelma tasatunnein kello 17–21.

– Tällöin emme soita joululauluja. Eihän kukaan jaksa kuunnella pelkkiä joululauluja joka päivä, Simonssonit toteavat ja lisäävät, että musiikki kuuluu oikein suunnattujen kaiuttimien ansiosta vain omalle takapihalle ja ehkä pihan alla kulkevalle kevyen liikenteen väylälle.

Jouluaattona, joulupäivänä ja Tapanin päivänä on luvassa oma ohjelmansa. Samoin uutenavuotena, jolloin juhlapäivän luonteesta johtuen uskaltaa revitellä jopa vilkkuvaloilla.

– Kokonaisuus kasvaa hillitysti ja meidän mielestämme hyvän maun rajoissa. Joidenkin mielestä raja on ehkä jo ylitetty, mutta pyrimme siihen, etteivät ohjelmat olisi häiritseviä.

Valoshow’n yhteydessä soitettavat kappaleet on ostettu ja niiden esittämiseen on Teoston lupa. Musiikkivalinnat voivat olla tunnistettavia kappaleita vuoden aikana ilmestyneistä uutuusleffoista tai muita ajassa kiinni olevia kappaleita. Tytär on saanut perinteisesti valita yhden mieleisen kappaleen sekä siihen sointuvan väripaletin, jotka äiti sitten ohjelmoi.

– Kolmen minuutin kappaleen ohjelmointiin – ajastuksineen ja efekteineen – menee noin 60–80 tuntia. Kauden aikana ohjelmoin kuudesta kahdeksaan kappaletta – kaikki vapaa-aikani on viimeisten kolmen kuukauden aikana mennyt tähän harrastukseen, Teija Simonsson sanoo.

Harrastus on pariskunnan yhteinen. Siinä missä Teija hoitaa ohjelmointipuolta, Pekka – sähköalan ammattilainen –  rakentaa elementtejä.

– Kokeilimme led-nauhaa, mutta se ei kestänyt pakkasia eikä kosteaa säätä. Nyt olemme päätyneet yksittäin ohjelmoitaviin led-bulbeihin. Elementit, kuten pihakoivuun ripustettavat puikot, ovat sähköputkea, johon olen porannut reikiä ja työntänyt bulbit läpi. Kokeilemme, millaisia erilaisia elementtejä osaamme tehdä itse, Pekka Simonsson sanoo.

Talon seinään kiinnitettävien lumihiutaleiden profiilit on tilattu netin kautta Saksasta – kuten valotkin.

Pekka Simonsson rullaa keittiön lattialle auki valtavan kokoisen paperipiirroksen. Seuraavan vuoden ideointi käynnistyy hyvissä ajoin edeltävänä kesänä.

– Siinä ehtii karsia hulluimmat ideat.

Muutama vuosi sitten vilkkuvalot kuuluivat vielä ei-kategoriaan. Nyt niiden suhteen on tehty myönnytyksiä, sillä ainakin ohjelmoidut valoshow’t kyllä vilkahtelevatkin. Mitä pihalle ei missään tapauksessa tule?

– Ristejä ei tule. Sellaisen kaatuminen voisi aiheuttaa erikoisia kysymyksiä. Ei myöskään poroja, tonttuja, lumiukkoja tai muita hahmoja. Ei myöskään mitään, mikä voisi pelästyttää ihmisiä – kuten liikkuva joulupukki leikkimökissä.

Valoja on nyt testailtu 60 prosentin valoteholla. Teho nostetaan joulukuun aikana 80 prosenttiin.

– Sata prosenttia on liian kirkas – ei tiedä, minne katseensa kohdistaisi, Teija Simonsson sanoo.

Sähkönkulutusta Pekka Simonsson on laskeskellut, sillä se kiinnostaa monia.

– Jos keskikulutus on 250 wattia tunnissa ja valot ovat päällä seitsemän tuntia vuorokaudessa, laskin sen tekevän viikossa alle pari euroa. Kulutus kuitenkin vaihtelee, joten sanotaan, että hintaa tulee korkeintaan viisi euroa viikossa.

– Yhdessä valo-bulbissa on sisällä kolme RGB-lediä. Jos ne kaikki palaisivat yhtaikaa, valo olisi valkoista ja sähkönkulutus korkeimmillaan. Värit muodostuvat RGB-valojen erisuhteisista sekoituksista ja kuluttavat näin vähemmän kuin puhdas valkoinen valo.

Valojen rakentelu lähti alunperin perheen halusta piristää synkkää pihaa valaisemalla ensin kaksikerroksinen leikkimökki, minkä jälkeen valot ovat valloittaneet pihaa yhä enemmän.

– Eniten teemme tätä meidän omaksi iloksemme. Mitään negatiivista palautetta eivät naapurit ole ainakaan meille antaneet. Halloweenina eräs naapuri tuli sanomaan, että musiikki saisi soida kovempaakin, Pekka Simonsson sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut