Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huuvari-Särkijärven joulukalenteri aukeaa sittenkin, vaikka korona estää kokoontumiset – se mikä ei ole ulkotiloissa, nähdään somessa

Vuoden uusmaalainen kylä, Huuvari-Särkijärvi, päättää juhlavuoden aktiivisesti, mutta alunperin suunnitteltua suppeammassa muodossa.

Ensimmäisestä adventista alkavan kylän oman Elävä joulukalenterin toiminnallisia luukkuja oli tarkoitus avata tiheästi jouluaattoon asti. Koronapandemian rajoitukset peruuttivat yhteiset kokoontumiset ja laittoivat torstaina ohjelman uusiksi.

– Käytännössä kullekin päivälle on järjestetty jokin tapahtuma tai tekeminen. Korona sotki suunnitelmat. Osa luukuista toteutetaan ulkokohteena, jota voi käydä katsomassa vaikka iltalenkin yhteydessä, Satu Snirvi Huuvarin-Särkijärven nuorisoseurasta kertoo.

Huuvarin-Särkijärven kyläläisillä oli tarkoitus osallistua myös Askolan kirkonkylän kuusijuhlaan. Kylän tonttujen sekakuoroa kuullaankin, mutta tapahtuman livelähetyksessä videon välityksellä. Pieni kylätori oli myös tarkoitus järjestää, mutta koronan vuoksi sekin peruttiin.

– Ohjelma näyttää toteutuvan suurelta osin, mutta se muotoutuu lähipäivinä uudelleen. Näillä näkymin saamme videoista korvaavaa sisältöä useaan luukkuun. Tiedotamme näistä omassa Huuvari-Särkijärvi Facebook-ryhmässä, jota erityisesti kannattaa nyt seurata, Snirvi sanoo.

Kalenterin sydän on Huuvarin-Särkijärven nuorisoseura ja sen oma talo Jukola. Ensimmäinen luukuista avautuu tiistaina 1. joulukuuta Jukolan jouluvalojen syttyessä.

Tiedotamme näistä omassa Huuvari-Särkijärvi Facebook-ryhmässä.

Pääkirjastossa aukeaa 2. joulukuuta Huuvari-Särkijärvi-kylän valokuvanäyttely, johon on koottu 320 kuvaa ympäri kylää. Näyttely on avoinna tammikuun loppuun, mutta kunnalta voi tulla vielä kirjastojen aukioloa koskevia rajoituksia.

Jukolan Pojat ovat suunnitelleet pururadalle luukun 3 eli lyhtyjä osoittamaan rasteja, joissa on pieniä liikuntatehtäviä ulkoilijoille.

– Barokkia Pakarituvassa ja Sopukka soi Jukolassa koetamme järjestää niin, että niitä voisi katsoa videona, jos se nuorille käy, Satu Snirvi suunnitelee.

Itsenäisyyspäivänä voi jokainen sytyttää ulkotulen vaikka pihatien risteykseen.

Yksittäisinä päivinä voi jokainen kotonaan tehdä kalenteriluukun askartelemalla koristeita kuten enkeleitä, tähti tai joulukortteja vaikka vanhoista kirjoista tai mainoksista, lukemalla jotain jouluaiheista, laulamalla tai leipomalla yhdessä.

Säähän sopivin varustein voi myös ulkoilla tai leikkiä oman perheen kesken pihaleikkejä – myös aikuiset.

Kävelylenkillä voi käydä katselemassa myös luukkua 13 eli seimiasetelmaa Backkullan vanhan kellarin raunioissa Huuvarinmäellä Myrskyläntien ja Krävintien risteyksessä.

Prestbackan kartanon koivukujalla aukeaa 14. joulukuuta 14. luukku. Paikallinen valotaideryhmä Pimeän Valottajat valaisee koivukujan.

Kauneimmat joululaulut lauletaan tänä vuonna omassa kodissa sosiaalisen median avustuksella. Tämä luukku 17 aukeaa torstaina 17. joulukuuta. Lisätietoja saa seurakunnan sivuilta.

– Selvästi toteuttamatta jäävä luukku on luukku 18, jossa oli tarkoitus kuulla Askolan murretta vuonna 1960 tallenteiden pohjalta. Tämä toteutetaan varmasti myöhemmin omana tapahtumanaan, sen verran mielenkiintoinen se on. Tilalle pyrimme keksimään jotain, Snirvi toteaa.

Tapahtumat on luotu Huuvarin ja Särkijärven kylillä perinteisesti yhteistyönä yli yhdistysrajojen. Joulukalenterin toteuttamiseen on osallistunut myös monia yhdistyksiin kuulumattomia.

– Tänä vuonna mukaan ilmoittautui useita uusia kyläläisiä, jotka toivat suunnittelupalavereihin pääosin valmiita ideoita luukuiksi, Snirvi kertoo.

Kalenteri toteutetaan Kansalaisfoorumin tuella yhteisöllisenä opintoryhmänä, jonka tavoite on muun muassa oppia tapahtumien organisointia, tiedottamista, vastuun ottamista ja jakamista. Tärkeä osa sisällön suunnittelemista on hygieniaan liittyvien yksityiskohtien huomiointi koronan vuoksi myös ulkotiloissa.

Elävän joulukalenterin avulla pyritään lisäämään kylän viihtyisyyttä, luomaan elämyksiä ja osallistumismahdollisuuksia, tekemään kylää ja kyläläisiä tutuiksi toisilleen.

Heitäkin muistetaan ennalta sovituilla pihakäynneillä, ketkä eivät pääse kävelemään elämysten ääreen.